Klimatförändringar, stadsutveckling och historiens gång förändrar ständigt länder och kontinenter. Förändringarna kan vara svåra att se i vardagen, men nu klargör Google de stora omvälvningar som världen har genomgått sedan 1984, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Google Earth får en ny funktion som de kallar Timelapse, som fungerar som en videomosaik baserad på 24 miljoner satellitbilder.
I Timelapse kan du se lokal utveckling av hamnmiljöer i bland annat Frederikshavn, Rønne och Köpenhamn. På samma sätt kan man tydligt se globala förändringar: Amazonas krymper, Arktis smälter och Aralsjön torkar ut.
”Klimatförändringar kan vara svåra att upptäcka dagligen, men nu har alla möjlighet att hoppa in i stratosfären och få en unik inblick i hur planeten har utvecklats under fyra decennier, både med och utan mänskligt inflytande. På det sättet kan du se planeten i en ny dimension – tid”, säger Jesper Vangkilde, kommunikationschef för Google i Danmark.
Guidad tur i klimatförändringar
Samtidigt publicerar Google mer än 800 timelapse-videor i 2D och 3D för användning av forskare, lärare, journalister – och alla andra. De är indelade i fem kategorier: förändringar i skogsområden, stadsväxt, varmare temperaturer, nya energikällor och världens utsatta skönhet. Kategorierna fungerar som guidade turer i mänsklig påverkan på naturen med berättelser om hur områdena förändras och vad det betyder för bland annat vilda djur och lokalbefolkning.
Med uppdateringen kan vem som helst nu besöka Google Earth och se en virtuell representation av världen och hur den har utvecklats år för år. Det är möjligt att följa utvecklingen av en hel kontinent eller zooma in på specifika städer eller områden och hoppa manuellt mellan enskilda år, om du till exempel vill studera de geografiska konsekvenserna i Tyskland noggrant efter Berlinmurens fall eller tunnelbanan i Köpenhamn.
”Under årens lopp har många människor tagit sig till toppen av Mount Everest eller Machu Picchu med hjälp av Google Earth. Med uppdateringen fokuserar vi på hur vi som människor behandlar planeten på gott och ont. Förhoppningsvis kan det också bidra till både forskning och lärande,” säger Jesper Vangkilde.
De 24 miljoner satellitbilderna har skapats i samarbete med den amerikanska rymdorganisationen NASA, det gemensamma rymdprogrammet Landsat och det europeiska rymdprogrammet Copernicus och Europeiska kommissionen. Bilderna samlas i en stor videomosaik i storlek en halv miljon videor i 4K-upplösning.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser