TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung Odyssey 3D: Glasögonfri 3D-gaming

På Gamescom överraskade Samsung alla med sin nya Odyssey 3D-monitor, som erbjuder en glasögonfri spelupplevelse i tre dimensioner.

Av / 2024-08-26 - 10:01
Samsung Odyssey 3D: Glasögonfri 3D-gaming

Odyssey 3D finns i två varianter – en på 27 tum och en på 37 tum. Båda erbjuder knivskarpa 4K-paneler med en respektabel uppdateringsfrekvens på 165 Hz. Svarstiden är blixtsnabba 1 millisekund, så det finns inget att klaga på när det gäller responsen.

Foto: Samsung

3D utan glasögon

Naturligtvis är det 3D-funktionen som är den stora stjärnan här. Samsung har använt sig av något som kallas Light Field Display-teknik, som inkluderar en lentikulär extrapanel ovanpå frontpanelen. Idén är inte ny; jag minns att min mormor hade tredimensionella bilder hängande på väggen på 1980-talet. Men här har tekniken förfinats och kombinerats med eyetracking – eller ”view mapping”. Detta är utformat för att undvika ”crosstalk”, där varje öga ser pixlar som är reserverade för det andra ögat. Resultatet är en renare 3D-upplevelse utan behov av specialglasögon.

Läs också En sådan bild! Det är något speciellt med det extra breda skärmformatet 32:9. Och med en OLED-panel får man dessutom en spelupplevelse som inte är lik någon annan.

Det geniala är att du sömlöst kan växla mellan 2D- och 3D-lägen när du vill. Så om du skulle bli yr av alla 3D-effekter är det bara att klicka tillbaka till gammal hederlig platt bild.

Foto: Samsung

QLED-panel

Displaytekniken är QLED, det vill säga en LCD-panel där färgfiltret består av kristaller med kvantprickar, som ger bättre färger än traditionella pigment. Vi hade hoppats att Samsung skulle ha valt OLED, men det är troligt att den dubbla panelen stjäl viktig ljusstyrka, något som OLED-teknologin verkligen inte behöver, med redan hälften så mycket ljusstyrka som LCD.

På Gamescom-mässan kunde besökarna prova Odyssey 3D med spelet inZOI från Krafton. Ett livssimuleringsspel som sägs erbjuda mycket realistisk grafik, och kombinationen med 3D-skärmen gav en ”verkligt uppslukande spelupplevelse”, enligt Samsung själva. Något vi naturligtvis inte kan gå i god för förrän vi har testat själva.

Foto: Samsung

När kommer Odyssey 3D?

Exakt när Odyssey 3D kommer ut i butikerna är fortfarande lite oklart, men Samsung lovar att den kommer att finnas tillgänglig globalt ”under året”. Priset är ännu inte känt, men vi gissar att det kommer att bli ansenligt. Avancerade gamingmonitorer är sällan billiga, och med banbrytande 3D-teknologi på toppen kan vi bara föreställa oss.

Läs också Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills Första testet i Skandinavien: Samsungs ultrabreda 57-tummare suger in dig i handlingen som ingen annan spelskärm

Men ny teknologi är alltid kul, och för hängivna spelentusiaster med en bra plånbok kan den här vara värd att spara ihop till. Möjligheten att uppleva sina favoritspel i äkta 3D utan glasögon låter onekligen lockande. Frågan är om det kommer att finnas några relevanta spel i 3D, eller om man får nöja sig med spel som är uppskalade från 2D. I så fall är det inte lika spännande.

Vi ser i alla fall fram emot att få testa detta vidunder så snart tillfälle ges!

Mer info: samsung.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första handhållna spelkonsolen en del av Acers spelorgie

Concord floppar och stänger

Snart lanseras PS5 Pro

Samsung med 3D-gamingmonitor... utan glasögon!

Nya tangentbord och mikrofoner för gaming

Spela i din egen stil med JBL

Asus-lavin på världens största gamingmässa

Alienware-skärm ger dig det bästa av två världar

Nya spelskärmar från Philips

Apple godkänner PC-emulator för iOS

Fortnite tillbaka på iOS

AOC: Full HD fortfarande aktuellt

Rulla till toppen