TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

PS5 Pro lanserad med massivt uppgraderad grafik

En kraftfullare grafikkrets, avancerad ray tracing och AI-uppskalning tar spelen till en ny nivå.

Av / 2024-09-11 - 15:01
PS5 Pro lanserad med massivt uppgraderad grafik

När PlayStation 5 kom 2020 innebar den en revolution inom konsolspel som fick föregående PS4 att se ut som en dinosaurie. Den följdes förra året av PS5 Slim, med och utan skivspelare, som dock inte innebar någon uppgradering av själva maskinen. Men det har länge gått rykten om att det skulle komma en tuffare modell, och igår kväll lanserades PS5 Pro.

Sony berättade på eventet att spelutvecklarna och spelarna har dragit åt två håll. Utvecklarna har velat skapa så grafisk tilltalade spel som möjligt, medan en majoritet av spelarna föredragit bättre prestanda. Två ytterligheter, fidelity och performance, som inte kunnat kombineras.

Skärmbild Playstation-video

Med nya PS5 har man skruvat i en ny större grafikkrets med fler kärnor och snabbare minne, vilket ger upp till 45 procent snabbare rendering av spelgrafiken.

Avancerad strålspårining (ray tracing) för snyggare speglingar och ljuseffekter med 2-3 gånger högre prestanda.

AI-driven uppskalning som kan öka upplösningen genom att fylla i saknade pixlar i realtid.

Skärmbild Playstation-video

Allt detta gör att man får samma eller bättre prestanda i spelen samtidigt som grafikkvaliteten är maxad. Det bästa av två världar.

Speltillverkarna kämpar nu med att uppdatera sina spel för att dra nytta av prestandan. Bland tillkännagivna spel märks Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant och The Last of Us Part II Remastered.

Själva konsollen behåller som väntat formspråket från PS5 Slim men i ett tjockare format, och är kompatibel med alla tidigare tillbehör. På insidan sitter 2TB SSD-lagring och en DualSense-kontroller följer med. Den säljs utan skivspelare, men man kan köpa till en Ultra HD Blu-ray spelare och montera själv.

Pris och tillgänglighet

PS5 Pro släpps den 7 november för 800 euro.

Den kommer kunna förbeställas på webben från 26 september och hos återförsäljare från 10 oktober.

Läs också:

Asus ROG Ally

Den lyfter hela genren!

Handhållna speldatorer tar ett kvantsprång med Asus ROG Ally, som krossar konkurrensen och tar drömmen om seriöst mobilt spelande till nya höjder!

Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Äntligen har PS5 Pro lanserats

Första handhållna spelkonsolen en del av Acers spelorgie

Concord floppar och stänger

Snart lanseras PS5 Pro

Samsung med 3D-gamingmonitor... utan glasögon!

Nya tangentbord och mikrofoner för gaming

Spela i din egen stil med JBL

Asus-lavin på världens största gamingmässa

Alienware-skärm ger dig det bästa av två världar

Nya spelskärmar från Philips

Apple godkänner PC-emulator för iOS

Fortnite tillbaka på iOS

Rulla till toppen