På måndagen togs ytterligare ett steg i århundradets spelaffär.
Med förvärvet av Activision Blizzard är Microsoft på väg att bli en av de största speltillverkarna i världen. Det har inte skett över en natt, och de är inte där än. Men slutet på processen är i sikte.
Redan i januari 2022 meddelade mjukvarujätten Microsoft och spelveteranen Activision Blizzard att de skulle slå sina påsar ihop. En affär värd 68,7 miljarder USD (ca 735 miljarder kronor). Ett beslut som nästan enhälligt godkändes av Activision Blizzards aktieägare i april 2022. Aktieägarna får 95 dollar per aktie
Men eftersom en så stor sammanslagning skulle skapa monopolliknande förhållanden och ge Microsoft kontroll över några av de största speltitlarna, måste den först godkännas av konkurrensmyndigheterna. Inte bara i ett land, utan över hela världen. Och den processen tar lång tid. Så lång att Microsoft själva har beskrivit processen som en treårig mardröm.
15 länder och regioner måste godkänna fusionen
Sammanlagt måste fusionsplaner godkännas i så många som 15 länder eller regioner för att planen ska kunna förverkligas. I måndags gav Nya Zeelands handelskommission sitt godkännande. Dessförinnan hade Saudiarabien, Brasilien, Serbien, Chile, Japan, Sydafrika, Ukraina, EU, Kina, Sydkorea och Turkiet redan godkänt fusionen. Och de australiensiska konkurrensmyndigheterna, de sista på listan, håller fortfarande på med sin granskning.
Två mycket viktiga länder, Storbritannien och USA, avvisade inledningsvis fusionen. I USA berodde detta delvis på att en grupp senatorer var skeptiska till om det nya företaget skulle respektera arbetsrätten, och delvis på en invändning från konkurrenten Sony. Invändningarna ledde till att domstolen sköt upp godkännandet, men den 11 juli 2023 nekade domstolen till att ytterligare skjuta upp godkännandet.
Call Of Duty kvar på PlayStation
Ett av Sonys främsta skäl att protestera mot fusionen är spelet Call Of Duty, som med mer än 400 miljoner sålda exemplar är ett av de mest framgångsrika spelen i spelhistorien. I och med förvärvet av Activision Blizzard blir Microsoft ägare till Call Of Duty. Tvisten löstes den 16 juli 2023 med ett bindande avtal mellan Microsoft och Sony, som säkerställer att Call Of Duty även i fortsättningen kommer att finnas tillgängligt på PlayStation.
Beslutet kommer att fattas den 29 augusti
I Storbritannien har godkännandet skjutits upp flera gånger eftersom konkurrensmyndigheterna har krävt en mer grundlig undersökning av konsekvenserna av det eventuella monopolet. Ett slutgiltigt beslut väntas den 29 augusti 2023.