TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Första PC-emulatorn för iPhone och iPad godkänd

Nu kan du köra gamla nostalgispel från datorn på din handhållna enhet.

Av / 2024-07-17 - 11:28
Första PC-emulatorn för iPhone och iPad godkänd

Att emulera gamla spelkonsoller på datorn, eller i nybyggda efterapnings-konsoler, är väldigt populärt. Många vill återuppleva sin barndoms tv-spel men orkar inte köpa begagnade konsoler för dyra pengar. På datorn vimlar det av sådana emulatorer, men för iPhone och iPad har det varit dåligt eftersom Apple förbjudit emulatorer. Förmodligen för att det ibland varit lite si och så med att respektera upphovsrätten. Men sedan i april har ”retro game console emulator” appar tillåtits i App Store.

Redan i juni skickades det in en PC-emulator, men som Apple nekade eftersom det ”inte var en konsol”. De nekade till och med till att den fick distribueras i de tredje-parts app-affärer som nu finns i EU. Detta ledde till utbredda protester och hot om att anmäla det till EU-kommissionen som konkurrensbegränsande. Nu har tydligen Apple tagit sig en ny funderare för plötsligt finns PC-emulatorn UTM SE tillgänglig i App Store och AltStore PAL i EU.

313x0w (1) 313x0w
<
>
Oregon Trail, nostalgi för amerikaner (Skärmbild: App Store)

Mjukvaran emulerar x86-, PPC och RISC-V system, och kan därmed köra allt från Linux och DOS till Mac OS och Windows XP. Däremot finns begränsningar i iOS mot att använda JIT (Just-in-time) kompilatorer, vilket gör att vissa spel inte kommer att fungera, åtminstone inte lika bra som på andra plattformar.

Vilka är de första spelen du kommer prova i emulatorn? Doom? Warcraft? Command & Conquer?

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Concord floppar och stänger

Snart lanseras PS5 Pro

Samsung med 3D-gamingmonitor... utan glasögon!

Nya tangentbord och mikrofoner för gaming

Spela i din egen stil med JBL

Asus-lavin på världens största gamingmässa

Alienware-skärm ger dig det bästa av två världar

Nya spelskärmar från Philips

Apple godkänner PC-emulator för iOS

Fortnite tillbaka på iOS

AOC: Full HD fortfarande aktuellt

Första UPS:en för spelare

Rulla till toppen