TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

GoPro Hero13 Black: Sviker på ett viktigt område

Hero13 Black är GoPros nya flaggskepp. Här är vad som är nytt - och vad som saknas - i årets modell.

Av / 2024-09-05 - 17:41
GoPro Hero13 Black: Sviker på ett viktigt område

GoPro har precis presenterat sin senaste actionkamera, Hero13 Black, tillsammans med en ny kompakt modell som helt enkelt kallas Hero. På papperet är uppgraderingarna och innovationerna sedan föregångaren goda nog. Men i ett viktigt avseende är flaggskeppskameran en missad möjlighet. Mer om det om en liten stund.

GoPro Hero13 Black lenses
Flera olika objektiv kan anslutas och kameran anpassas automatiskt. Ill: GoPro

Utbytbara objektiv

Hero13 Black har flera intressanta förbättringar. En av de största nyheterna är de utbytbara HB-objektiven, som inkluderar Ultra Wide, Macro, Anamorphic och ND-filter. Kameran känner automatiskt av vilket objektiv som är monterat och optimerar inställningarna därefter. Detta ger användarna stor kreativ frihet och möjlighet att anpassa sina tagningar till olika situationer.

En annan välkommen uppgradering är det nya Enduro-batteriet med 10 procent högre kapacitet. Detta bör ge oss över 2,5 timmars inspelning i 1080p30 eller 1,5 timmar i 5,3K30-upplösning. Hero13 Black har också ett nytt magnetiskt fästsystem som gör det enklare att växla mellan olika fästen.

GoPro Hero13 Black anamorphic
Speciellt spännande är det anamorfiska objektivet. Foto: GoPro

En funktion saknas

Men trots dessa förbättringar är vi fortfarande besvikna: Hero13 Black kan fortfarande bara filma med full sensor (8:7) i 5,3K med maximalt 30 bilder per sekund (fps). Det här är en funktion som har funnits sedan Hero11 Black, och redan förra året hoppades vi på en uppgradering till 60 fps i Hero12 Black. Det blev inte verklighet. Det faktum att det inte kommer den här gången heller känns nästan som ett svek.

Möjligheten att filma i 5,3K i 8:7-format ger stor flexibilitet i efterbehandlingen, där du kan extrahera både 16:9- och 9:16-videor från samma inspelning, och även välja mellan linjär vinkel, vidvinkel eller ultravidvinkel – efter att inspelningen har gjorts. Det är genialt! När du bara får 30 bilder per sekund är användningsområdet tyvärr ganska begränsat. Actionbilder, som är kamerans huvudsyfte, kan man i stort sett glömma.

Lösningen för 60 fps är att antingen filma 5,3K i 16:9 eller 4K i 8:7. Båda erbjuder begränsade beskärningsalternativ om du vill exportera i 4K-upplösning.

Det är förmodligen dags för en uppgradering av processorn i GoPro-kamerorna. Utan en ökning till 60 fps vid full sensorupplösning känns Hero13 Black mer som en måttlig uppgradering än ett kvantsprång.

För användare som redan har en Hero11 Black eller en nyare modell är det svårt att se en övertygande anledning att uppgradera. Visserligen är 360-graders Horizon Lock från föregångaren Hero12 Black en imponerande funktion, men den är knappast tillräcklig för att motivera en ny investering för de flesta.

GoPro Hero
Den mindre och enklare GoPro Hero kan bli en stor framgång, för halva priset av flaggskeppet. Foto: GoPro

Prisvärd och kompakt Hero-modell

GoPro har även lanserat en mer överkomlig Hero-modell, som är 35 procent mindre än sin storebror och bara väger 86 gram. Kameran är vattentät ner till 5 meter och kan spela in 4K-video med HyperSmooth-stabilisering. Med enkel pekskärmsmanövrering och styrning från GoPro Quik-appen riktar sig modellen till nybörjare och de som vill ha en enkel kamera för vardagsbruk.

Foto: GoPro

GoPro Hero13 Black och Hero: Pris och tillgänglighet

GoPro Hero13 Black kommer att finnas tillgänglig för köp från och med den 10 september, medan den nya Hero-modellen kommer ut i butik den 22 september. Priserna kommer att ligga på 5 490 kronor för Hero13 Black, medan den mindre och enklare Hero kommer att kosta 2 790 kronor.

Mer info: gopro.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Minsta och lättaste normalzoomen

6K-video med extrem dynamik

Superbillig kameradrönare

Här är GoPro Hero13 Black

Professionell teknologi i A2-format

Snabbare och skarpare porträttobjektiv

Kraftfull redigering med DaVinci Resolve 19

Fantastisk flaggskeppskamera

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Rulla till toppen