Siffran 1 har varit synonym med Canons flaggskeppskamera sedan 1971. Det har alltid funnits minst en kamera med siffran ett på framsidan, men när Canon lanserade sitt spegellösa fullformats kamerasystem 2020 försvann siffran ett.
Fram till nu har EOS R3 varit Canons flaggskepp i EOS R-systemet, men det var bara en tidsfråga innan R3 skulle tvingas lämna över tronen till en R1. Nu är den här, och det finns många tecken på att Canon har använt tiden väl. EOS R1 har blivit den häftigaste kameran vi någonsin har sett. Den är inriktad på sport och action, snarare än porträtt eller landskap, och har en helt ny sensor med den mest avancerade autofokus vi någonsin har sett.
Kameran har en ny DIGIC X-bildprocessor och en separat DIGIC-accelerator, där den ena processar bildinformationen medan den andra bearbetar den stora strömmen av filer som kommer från kontinuerlig höghastighetsfotografering.
Processorn använder deep learning – maskininlärning – för att optimera fokusprecisionen vid kontinuerlig fotografering, och bevara bildkvaliteten på olika motiv.
Dual Pixel Intelligent AF
EOS R1 har också en ny Dual Pixel CMOS II- fokusalgoritm med sensorer av korstyp, som kan spåra både ansikten och kroppsrörelser, till exempel hos en fotbollsspelare. Autofokusen kan faktiskt följa en utvald spelare utan att störas av flera spelare på planen och i sökaren. Autofokusen håller sig sedan till spelaren, men den följer också bollen, så när en passning görs från spelare nummer 1 följer fokusen bollen till spelare nummer 2 och håller sig sedan till den spelaren.
Fotografen kan välja sport i menyerna och än så länge finns det algoritmer för fotboll, basket och volleyboll i kameran. Canon säger att fler kommer att följa i sinom tid.
Canon kallar det Dual Pixel Intelligent AF, och jag testade det på basketplanen på BMW Welt i München. Det var helt galet att se hur fokusmarkeringarna flyttade sig mellan spelarna som hade bollen, och inte till den närmaste spelaren.
Om du vill fotografera en viss spelare kan du lagra dennes ansikte i en ”minnesbank” och be kamerans autofokus att följa just den spelaren. I fokusmenyerna finns också en inställning som heter Action Priority som känner igen ett antal av de vanligaste poserna i de tre ovannämnda sporterna och på sätt och vis förutser var fokuspunkten ska vara om en boll närmar sig ett huvud eller om två händer sträcks ut mot en inkommande boll. Detta bör göra det enklare för fotografen att få precis rätt bild.
Precis som EOS R3 har EOS R1 också ögonstyrd fokus, där fokuspunkten väljs baserat på var ögat tittar i den stora sökaren med 9,44 Mp upplösning. Eye-control AF, som det kallas, kan snabbt slås på och av med en vald knapp, och är snabbare och mer exakt än i EOS R3.
En kort översikt av EOS R1:
- 24,2 Mp fullformat bakbelyst staplad CMOS-sensor
- Pre-capture upp till 20 bilder
- 40 bilder per sekund i fotograferingshastighet
- Flexibelt val av fotograferingshastighet
- 9,44 Mp sökare med ögonstyrning
- Ny DIGIC Accelerator-processor
- Uppskalning till 96 Mp i kameran
- Dual Pixel Intelligent fokus med korssensorer
- Registrering av ansikten
- Action Priority med flera inställningar
- Fokusering ned till -7,5 EV
- Tvåstegs AF-ON-knapp
- Upp till 8,5 stegs stabilisering
- 6K60p RAW-video med 4K120p och 60p översamplat från 6K
- XF-HEVC S/XF-AVC S videofiler
- Canon Log 2/Log 3
- LPCM/24bit/4-kanals ljud
- Dual shooting med stillbilder och video
- Proxy videosupport
- Wi-Fi 6E
- 2,5 Gbps Ethernet i kameran
- Dubbel FTP-överföring
Kameran har också en helt ny bakgrundsbelyst CMOS-sensor med en upplösning på 24,5 megapixlar, vilket sägs vara den snabbaste Canon någonsin har tillverkat. Den läser data mycket snabbare och har minskat rolling shutter med så mycket som 40 procent jämfört med EOS R3.
Med en fotograferingshastighet på upp till 40 bilder per sekund – eller 120 bilder per sekund om du accepterar beskärning – ökar chansen till skarpare bilder avsevärt. En pre-capture-funktion kan ta upp till 20 seriebilder innan avtryckaren trycks ned helt, så att du inte missar ögonblicket eftersom bilderna innan avtryckaren trycks ned också lagras på kortet.
Råfilerna kan beskäras och redigeras i kameran, och bildfilerna kan också interpoleras till fyra gånger upplösningen. En bild kan till exempel beskäras till önskat format och utsnitt, och sedan kan man välja interpolering och spara en kopia av bilden i 96 Mp upplösning.
I kameran finns också en förbättrad bildstabilisator som ger upp till 8,5 stegs stabilisering, vilket även fungerar vid videoinspelningar. Du kan filma i DCI- eller UHD-format, i 6K upp till 60 fps eller 4K upp till 120 fps. I full 1080 HD kan man spela in video med upp till 240 bilder per sekund.
Fyrkanaligt 24-bitars LPCM-ljud
Man kan faktiskt spela in två videoströmmar samtidigt. Till exempel kan man spela in 12-bitars råvideo till ett CFexpress B-kort och stillbilder till ett SD-kort, eller så kan videoströmmen skickas till en extern inspelare via en HDMI-kontakt i full storlek.
För att ge fotografen ett arbetsflöde som är så likt Canons videokameror som möjligt använder kameran samma jargong och filnamn som Canon använder i sina Cinema EOS-kameror, som till exempel C400.
Video kan spelas in med Canon Log 2 och 3, och det finns stöd för fyrkanals 24-bitars LPCM-ljud. I en uppdatering kommer det även att finnas stöd för C2PA-format och kameran har taggning enligt News ML-G2-standarden för metadata som används vid till exempel broadcast sändningar.
Filer kan överföras kontinuerligt via WiFi 6E upp till 6 GHz och kameran har även stöd för 2,5 Gbps överföring via Ethernet. Filöverföringen startar automatiskt igen vid avbrott, till exempel om man tappar WiFi eller kopplar bort Ethernet-kabeln.
Kamerahuset är mindre och lättare än en EOS 1D X, och är täckt av ett syntetiskt material som ger ett bra grepp om kameran. Knapparna är lite annorlunda formade, så att fotografen ska kunna känna igen dem utan att släppa blicken från sökaren. Fokusknappen på baksidan är beröringskänslig och kan programmeras med två olika funktioner. En beröring kan till exempel utlösa fokuseringen, ett tryck kan kalla fram fokusmenyn och så vidare.
Naturligtvis är kameran vädertätad – det är trots allt en professionell kamera. Men en funktion är ännu inte i bruk. Det finns en liten kamera på baksidan. Det finns ingenstans i menyn där den kan aktiveras eller programmeras, men det är tänkbart att Canon tänker sig autentisering med en näthinneskanning av fotografens öga. Eller att kameran kan användas för att skanna information eller text som kan läggas till som metadata i en fil.
EOS R1 kommer inte att finnas tillgänglig förrän i september, och än så länge har priset inte kommunicerats.