TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Canon EOS R1 lanserad

Äntligen Canon.

Av / 2024-07-17 - 12:02
Canon EOS R1 lanserad

Siffran 1 har varit synonym med Canons flaggskeppskamera sedan 1971. Det har alltid funnits minst en kamera med siffran ett på framsidan, men när Canon lanserade sitt spegellösa fullformats kamerasystem 2020 försvann siffran ett.

Fram till nu har EOS R3 varit Canons flaggskepp i EOS R-systemet, men det var bara en tidsfråga innan R3 skulle tvingas lämna över tronen till en R1. Nu är den här, och det finns många tecken på att Canon har använt tiden väl. EOS R1 har blivit den häftigaste kameran vi någonsin har sett. Den är inriktad på sport och action, snarare än porträtt eller landskap, och har en helt ny sensor med den mest avancerade autofokus vi någonsin har sett.

Läs också Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.

Kameran har en ny DIGIC X-bildprocessor och en separat DIGIC-accelerator, där den ena processar bildinformationen medan den andra bearbetar den stora strömmen av filer som kommer från kontinuerlig höghastighetsfotografering.

Processorn använder deep learning – maskininlärning – för att optimera fokusprecisionen vid kontinuerlig fotografering, och bevara bildkvaliteten på olika motiv.

Canons Manabu Kato demonstrerar EOS R1 för första gången. Foto: Canon

Dual Pixel Intelligent AF

EOS R1 har också en ny Dual Pixel CMOS II- fokusalgoritm med sensorer av korstyp, som kan spåra både ansikten och kroppsrörelser, till exempel hos en fotbollsspelare. Autofokusen kan faktiskt följa en utvald spelare utan att störas av flera spelare på planen och i sökaren. Autofokusen håller sig sedan till spelaren, men den följer också bollen, så när en passning görs från spelare nummer 1 följer fokusen bollen till spelare nummer 2 och håller sig sedan till den spelaren.

Fotografen kan välja sport i menyerna och än så länge finns det algoritmer för fotboll, basket och volleyboll i kameran. Canon säger att fler kommer att följa i sinom tid.

Foto: Lasse Svendsen

Canon kallar det Dual Pixel Intelligent AF, och jag testade det på basketplanen på BMW Welt i München. Det var helt galet att se hur fokusmarkeringarna flyttade sig mellan spelarna som hade bollen, och inte till den närmaste spelaren.

Om du vill fotografera en viss spelare kan du lagra dennes ansikte i en ”minnesbank” och be kamerans autofokus att följa just den spelaren. I fokusmenyerna finns också en inställning som heter Action Priority som känner igen ett antal av de vanligaste poserna i de tre ovannämnda sporterna och på sätt och vis förutser var fokuspunkten ska vara om en boll närmar sig ett huvud eller om två händer sträcks ut mot en inkommande boll. Detta bör göra det enklare för fotografen att få precis rätt bild.

Precis som EOS R3 har EOS R1 också ögonstyrd fokus, där fokuspunkten väljs baserat på var ögat tittar i den stora sökaren med 9,44 Mp upplösning. Eye-control AF, som det kallas, kan snabbt slås på och av med en vald knapp, och är snabbare och mer exakt än i EOS R3.

En kort översikt av EOS R1:

  • 24,2 Mp fullformat bakbelyst staplad CMOS-sensor
  • Pre-capture upp till 20 bilder
  • 40 bilder per sekund i fotograferingshastighet
  • Flexibelt val av fotograferingshastighet
  • 9,44 Mp sökare med ögonstyrning
  • Ny DIGIC Accelerator-processor
  • Uppskalning till 96 Mp i kameran
  • Dual Pixel Intelligent fokus med korssensorer
  • Registrering av ansikten
  • Action Priority med flera inställningar
  • Fokusering ned till -7,5 EV
  • Tvåstegs AF-ON-knapp
  • Upp till 8,5 stegs stabilisering
  • 6K60p RAW-video med 4K120p och 60p översamplat från 6K
  • XF-HEVC S/XF-AVC S videofiler
  • Canon Log 2/Log 3
  • LPCM/24bit/4-kanals ljud
  • Dual shooting med stillbilder och video
  • Proxy videosupport
  • Wi-Fi 6E
  • 2,5 Gbps Ethernet i kameran
  • Dubbel FTP-överföring
04-EOS-R1-Top-BODY 09-EOS-R1-Back-BODY-LCD-Open 18-EOS-R1-MgBODY-Front 03-EOS-R1-FrontSlantLeft-BODY
<
>

Kameran har också en helt ny bakgrundsbelyst CMOS-sensor med en upplösning på 24,5 megapixlar, vilket sägs vara den snabbaste Canon någonsin har tillverkat. Den läser data mycket snabbare och har minskat rolling shutter med så mycket som 40 procent jämfört med EOS R3.

Med en fotograferingshastighet på upp till 40 bilder per sekund – eller 120 bilder per sekund om du accepterar beskärning – ökar chansen till skarpare bilder avsevärt. En pre-capture-funktion kan ta upp till 20 seriebilder innan avtryckaren trycks ned helt, så att du inte missar ögonblicket eftersom bilderna innan avtryckaren trycks ned också lagras på kortet.

Råfilerna kan beskäras och redigeras i kameran, och bildfilerna kan också interpoleras till fyra gånger upplösningen. En bild kan till exempel beskäras till önskat format och utsnitt, och sedan kan man välja interpolering och spara en kopia av bilden i 96 Mp upplösning.

I kameran finns också en förbättrad bildstabilisator som ger upp till 8,5 stegs stabilisering, vilket även fungerar vid videoinspelningar. Du kan filma i DCI- eller UHD-format, i 6K upp till 60 fps eller 4K upp till 120 fps. I full 1080 HD kan man spela in video med upp till 240 bilder per sekund.

Foto: Lasse Svendsen

Fyrkanaligt 24-bitars LPCM-ljud

Man kan faktiskt spela in två videoströmmar samtidigt. Till exempel kan man spela in 12-bitars råvideo till ett CFexpress B-kort och stillbilder till ett SD-kort, eller så kan videoströmmen skickas till en extern inspelare via en HDMI-kontakt i full storlek.

För att ge fotografen ett arbetsflöde som är så likt Canons videokameror som möjligt använder kameran samma jargong och filnamn som Canon använder i sina Cinema EOS-kameror, som till exempel C400.

Video kan spelas in med Canon Log 2 och 3, och det finns stöd för fyrkanals 24-bitars LPCM-ljud. I en uppdatering kommer det även att finnas stöd för C2PA-format och kameran har taggning enligt News ML-G2-standarden för metadata som används vid till exempel broadcast sändningar.

c04_en_WR-Seel c01_en_EVF-SightInput-989x742 c02_en_EVF-AntiFog c06_en_DAF-Target
<
>

Filer kan överföras kontinuerligt via WiFi 6E upp till 6 GHz och kameran har även stöd för 2,5 Gbps överföring via Ethernet. Filöverföringen startar automatiskt igen vid avbrott, till exempel om man tappar WiFi eller kopplar bort Ethernet-kabeln.

Kamerahuset är mindre och lättare än en EOS 1D X, och är täckt av ett syntetiskt material som ger ett bra grepp om kameran. Knapparna är lite annorlunda formade, så att fotografen ska kunna känna igen dem utan att släppa blicken från sökaren. Fokusknappen på baksidan är beröringskänslig och kan programmeras med två olika funktioner. En beröring kan till exempel utlösa fokuseringen, ett tryck kan kalla fram fokusmenyn och så vidare.

EOS-R1_Lifestyle_Product_in_hand_Kishan_Mistry_60023 EOS-R1_Lifestyle_Menu_screen_Alexandros_Grymanis_629452_pro_editorial EOS-R1_Lifestyle_Portrait_at_night_Atiba_Jefferson_Kishan_Mistry_624685 EOS-R1_Ambient_HERO_camera_on_football_pitch_69162 EOS-R1_Lifestyle_male_photographer_football_Alexandros_Grymanis_620478 EOS-R1_Lifestyle_On_the_ground_Alexandros_Grymanis_628823 EOS-R1_Lifestyle_Two_photographers_tennis_Chloe_Knott_Alisha_Lovrich_629266 EOS-R1_Ambient_camera_and_lenses_on_basketball_court_69596 EOS-R1_Lifestyle_Long_lens_from_stand_Chloe_Knott_626072
<
>

Naturligtvis är kameran vädertätad – det är trots allt en professionell kamera. Men en funktion är ännu inte i bruk. Det finns en liten kamera på baksidan. Det finns ingenstans i menyn där den kan aktiveras eller programmeras, men det är tänkbart att Canon tänker sig autentisering med en näthinneskanning av fotografens öga. Eller att kameran kan användas för att skanna information eller text som kan läggas till som metadata i en fil.

EOS R1 kommer inte att finnas tillgänglig förrän i september, och än så länge har priset inte kommunicerats.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här är GoPro Hero13 Black

Professionell teknologi i A2-format

Snabbare och skarpare porträttobjektiv

Kraftfull redigering med DaVinci Resolve 19

Fantastisk flaggskeppskamera

Kanske den mest avancerade i sin klass

Billigare med bättre ljusstyrka

Den kultförklarade kameran är tillbaka

Årets coolaste kamera?

Byggd för action

En lavin av nyheter från Canon

Ny bildsensor och fasbaserad autofokus

Rulla till toppen