TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Huawei öppnar hälsolabb i Europa

I en ljus och luftig lokal en bit utanför Helsingfors har Huawei skapat sitt första Health Lab i Europa.

Av / 2023-10-27 - 14:56
Huawei öppnar hälsolabb i Europa

Huawei ser ett växande behov inom hälso- och träningsmarknaden och de fortsätter investera i forskning och utveckling inom hälsa och träning för att möta den globalt växande efterfrågan från konsumenterna.

Sedan tidigare har Huawei två hälsolabb i Kina men öppnar nu alltså sitt första i Europa, närmare bestämt i Finland. På öppningsdagen var Ljud & Bild Home på plats och fick uppleva miljön på nära håll.

På hälsolabbet hittar du ett vetenskapligt forskarteam bestående av sex PhD´s (filosofie doktor) och 20 experter från sju olika länder i EU. Dessa personer jobbar främst inom fem huvudområden: fysiologi, AI, maskininlärning, mjukvarutestning och mjukvaruteknik. Detta ska säkerställa att varje del av forskningen inom hälsa och träning är i absolut toppklass.

Petri
Chefsforskare på anläggningen är Petri Wiklund, PhD i idrotts- och träningsmedicin. Det behövs inte många minuters samtal med Petri för att inse att han älskar sin nya arbetsplats och miljön. Naturligtvis otroligt stimulerande om man, som Petri, gillar träning och hälsa. Såhär säger Petri själv: ”My research interests are deeply rooted in understanding the effects of early life exposures on later life Health outcomes and the development trajectories of physical activity and fitness and other Health behaviors and their impact on chronic disease risks. Beyond academic interests, I’n driven by a passion for creating cutting-edge wearable technologies and Health products ensuring practical applications for every day life.” (Foto: Åsa Warme Hallén).

För att få så bra och korrekta mätvärden som möjligt, utan att göra det ”på riktigt”, har man byggt upp fem olika miljöer där man kan testa fler än 20 olika sporter och mäta över 200 fysiologiska och biomekaniska indikatorer. Man har bland annat en platsbyggd motströmspool, skidsimulator, multifunktionellt löpband, instrumenterat löpband och en öppen gym-yta där du bland annat hittar olika redskap för kardiovaskulär träning (träning som är bra för att motverka framtida hjärtattacker, fetma och diabetes).

Niko Makela
För att säkerställa rätt mätvärden och att en simmares prestation blir korrekt bedömda har man platsbyggt sin egen motströmspool i rostfritt stål i labbet. Poolen mäter 2,7×6,4 meter och har ett djup på 1,6. Den har dynamiska vattenstrålar som kan producera ett kontrollerbart strömflöde på upp till 350 m3 /timme och som även tillåter modifiering av vattentemperatur och kvalitet. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Johan Uunila
Skidåkning är en populär aktivitet i Europa och till labbet har man införskaffat en skidsimulator med justerbar fart, lutning och interaktiva rutter och portar. Den är också byggd med sensorer som känner av användarens fart, position, carving-vinklar, krafter och prestationsdata. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det multifunktionella löpbandet har en bredd på 3,5 meter och en längd på 2,7 meter. Det innebär att det finns gott om utrymme att inte enbart testa löpning utan även bland annat cykling, rullstolsracing och rullskidåkning med farter justerbara upp till 50 km/timme. Löpbandet kan importera GPX data från GPS enheter för att simulera verkliga terränger och rutter vilket ger användare en verklighetstroget scenario som mer exakt mäter deras träningskapacitet i testet. Kameran detekterar deras prestation vetenskapligt och ger omedelbar återkoppling för teknikförbättring i realtid.

Annons
Esa Pekka Mattila
En rullstolsburen person har helt andra förutsättningar än en som har möjlighet att röra sig utan hjälpmedel. Muskelmassan ser helt annorlunda ut. Här testas och mäts resultaten för Esa-Pekka Mattila, Finsk paralympier. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Rebecca Immonen
Skärmen, framför idrottaren, som visar händelseförloppet i realtid är inte enbart till hjälp för användaren utan ger också utvecklingsteamet värdefulla data för förbättringar för framtidens produkter. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Allt som händer mäts både med hjälp av avancerade apparater och genom användning av Huawei Watch GT 4 – företagets senaste smarta träningsklocka. Den smarta klockan kommer också användas för att utvärdera mänsklig kardiopulmonell kapacitet (max O2 volym) vilket gör det möjligt för forskarna att utvärdera träningsprestation mer vetenskapligt och även bedöma träningsförmåga mer exakt för att förbättra träningssäkerhet.

Hälsa i framtiden

För att förbättra konsumenters liv genom innovativa tekniker inom hälsa och träning samarbetar Huawei aktivt med lokala finska institutioner och europeiska experter. Bra inför framtiden tänker vi!

Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Öronsnäckor får bättre ljud

Prisvärt träningsarmband från Xiaomi

Träningsklocka i mindre format

Den ultimata dykklockan för ditt nästa äventyr

Nya sportproppar från Shokz

Avancerade hälso- och träningsfunktioner från Huawei

Träningsnytt för kvinnor

Vi tränade mer förra året

Cykelträna inomhus med Garmin

Nytt hälsolabb i Europa

Fitbit blir smartare

Tuff klocka för tuffa grabbar

Ljud & Bild