TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Vi har provat Disney+

Disneys nya strömningstjänst är på väg till Sverige. Här är vad du kan se fram emot.

Av / Uppdaterad: 2020-08-14 - 11:00 // Först publicerad: 2020-06-15
Vi har provat Disney+

UPPDATERAD 14 aug 2020

Väntan är snart över! Vi har redan testat Disney +, detta är vårt första intryck.
Den 15 september kommer eltjänsten att lanseras i Skandinavien, men från och med idag kan du registrera dig för en svensk prenumeration på tjänsten.

Disney erbjuder nu ett introduktionspris: 590, – för en årlig prenumeration (motsvarande 49, – per månad).

Disneys nya streaming-tjänst skulle ha lanserats i alla nordiska länder nu i sommar. Men i början av maj meddelade Disney plötsligt att planerna hade ändrats. Nu får alla svenskar i stället vänta till i september innan Disney+ slår upp dörrarna.

Anledningen är naturligtvis coronakrisen, som inte bara har försenat lanseringen av Disney+ i många länder utan också produktionen av flera av de originalfilmerna och -serier som skulle ha varit dragplåster för den nya tjänsten. Bland annat är produktionen av Marvel-serien Falcon and the Winter Soldier uppskjuten på obestämd tid, detsamma gäller säsongen av den populära Star Wars-serien The Mandalorian.

Annons

Även om vi här hemma alltså kommer att få vänta lite längre än tänkt på Disney+ så finns tjänsten redan i europeiska länder som Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

Och eftersom undertecknad just nu bor och arbetar i Berlin i Tyskland så var det naturligtvis läge att skaffa en provprenumeration för att kunna ge er läsare en försmak av vad vi kan förvänta oss när Disney+ efter en sommar i coronavirusets tecken äntligen blir tillgänglig för användare i Sverige.

1 hc specialoutdoor 48x72 mandalorian v6 lg 520f86d9 8a3c9b6b
The Mandalorian är den första och mest kända originalserien från Disney+. Tyvärr har produktionen av seriens andra säsong skjutits upp på obestämd tid på grund av koronakrisen. (Foto: Disney)

Pris och plattform

Disney är väl medvetna om att Disney+ är en nykomling på en marknad där många redan prenumererar på konkurrerande tjänster som Netflix, HBO Nordic och Amazon Prime Video. Därför är priset synnerligen lockande.

Det svenska priset blir 69 kronor i månaden, men just nu har Disney ett introduktionserbjudande på 49 kronor i månaden om man tecknar ett helårsabonnemang för 590 kronor.

Läs också Nu lanseras Disney+ i Sverige Från och med i dag kan du teckna abonnemang på Disneys strömningstjänst.

För det får man en möjlighet att skapa upp till sju olika användarprofiler. Dessutom går det att titta på ett Disney+-konto på fyra olika enheter samtidigt. I priset ingår också streaming i 4K UHD- och HDR10-kvalitet samt ljud i upp till Dolby Atmos-format. Allt detta går att få med Netflix också, men då kostar abonnemanget 159 kronor i månaden, alltså mer än dubbelt så mycket.

Netflix billigaste abonnemang (Basic) kostar 89 kronor i månaden och ger bara SD-kvalitet och strömning på en enhet åt gången.

Precis som Netflix finns Disney+ på en lång rad olika plattformar. Man kan strömma innehåll på sin PC eller Mac via webbläsaren, och smart-TV-modeller från exempelvis LG och Samsung har Disney+ inbyggt. Dessutom stöds tjänsten av Apple TV, PlayStation 4 och Xbox One, och naturligtvis kan man ladda ner Disney+ som en app från både App Store och Google Play.

Disneyplus SamsungTV
Så här ser Disney+ ut på en smart-TV från Samsung. (Foto: Peter Gotschalk)

Gränssnitt och funktioner

Oavsett om man tittar på Disney+ på sin smart-TV, mobil eller surfplatta, eller för den delen i webbläsaren på datorn, möts man av praktiskt taget samma användargränssnitt.

Och i korta ordalag ser den ute som en lite nedbantad kopia av Netflix. Längst upp i appen eller webbläsarfönstret ser man alltså utvalda filmer och serier, och längre ner finns rader med rekommendationer i olika kategorier.

Hos Netflix är vi vana vid kategorier som Sci-Fi & Fantasy, Rysare och Stand Up, men i Disney+ möts man av kategorier som Nostalgic Movies, Musicals och Disney Junior Series. Sedan tillkommer naturligtvis nytt innehåll samt rekommendationer som bygger på det innehåll man redan har tittat på.

En viktig skillnad är dock att Disney+ också låter användaren välja mellan fem primära innehållskategorier: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic. Om man väljer en av dessa så hamnar man på en ny startsida med egna underkategorier, där allt innehåll ingår i huvudkategorin.

Men i övrigt är Netflix och Disney+ nästan identiska. Man kan ladda ner offline-innehåll till sin mobil eller surfplatta för att titta på det senare när man inte har någon internetanslutning (nedladdat innehåll på Disney+ har inget utgångsdatum) och man kan göra sin egen ”Watchlist” med innehåll som man vill titta på senare, genom att bara trycka på + bredvid Play-knappen när man har valt en specifik film eller serie.

Det går också att välja vilken streaming-hastighet som appen ska använda. Man kan välja mellan Automatic, som strömmar i högsta möjliga upplösning (upp till 4K UHD och 4,2 GB per timme), Moderate (HD-kvalitet och 1,2 GB per timme) samt Save Data (SD-kvalitet och 0,6 GB per timme).

Som nämnts tidigare kan man länka upp till sju olika profiler till ett Disney+-användarkonto. Det går alltså att göra en profil barnvänlig, vilket filtrerar bort innehåll så att juniorer inte råkar på våldsamma actionfilmer och annat innehåll som är olämpligt för de minsta. Observera dock att ett listigt barn enkelt kan växla från barnprofilen till en vuxenprofil eftersom det inte finns någon möjlighet att ställa in en PIN-kod i Disney-appen.

Disneyplus browser
Gränssnittet ser likadant ut, oavsett om man använder sin smart-TV eller, som här, sin webbläsare. (Foto: Peter Gotschalk)

Innehåll

Som nämnts består innehållet i Disney+ främst av filmer och serier (500 filmer och 350 serier i skrivande stund) från Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic. Sedan tillkommer innehåll från Fox, till exempel alla 30 säsongerna av The Simpsons och äldre blockbuster-filmer som Avatar och Ensam hemma.

I övrigt är det störst fokus på Disney-filmer (både de klassiska tecknade filmerna och nyare filmer som Lejonkungen, Dumbo och Djungelboken, Marvel-filmer (Avengers Endgame, Captain Marvel, Black Panther, etc.), Star Wars (alla Star Wars-filmer såväl som serier som The Clone Wars och den helt nya The Mandalorian), Pixar (Toy Story, Monsters, Inc., Hitta Nemo, etc.) samt dokumentärer och naturfilmer från National Geographic.

Disneyplus ipad
Eller sin iPad. Man kan dock bara komma åt nedladdningsfunktionen på mobila enheter som mobiler och surfplattor. (Foto: Peter Gotschalk)

Värt att notera är att Disney har lagt in hela sin back-katalog ända från 20-talet fram till i dag som man kan se gratis på Disney+ så oavsett om du vill titta på Steamboat Willie (den allra första tecknade filmen med Musse Pigg) eller High School Musical så går det.

Däremot är utbudet av nytt originalmaterial ganska så tunt. Förutom Star Wars-serien The Mandalorian finns det tämligen få nya titlar att välja mellan. Och det behövs nog mer än en musikalserie som Encore! och en dokumentärserie som The World According to Jeff Goldblum för att Disney+ ska locka till sig andra nya användare än de barnfamiljer som i första vändan får ut mest av appens barnvänliga back-katalog.

Disneyplus kidsprofile
Disney+ stöder upp till sju olika profiler. Om man gör en profil barnvänlig blir användargränssnittet ljusare och mjukare samtidigt som innehållet filtreras. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljud & bild

Precis som flera andra streaming-leverantörer sänkte Disney+ bildkvaliteten i mars på grund av coronakrisen. Men nu när det värsta verkar vara över kan man återigen titta på mycket av innehållet på Disney+ i högsta möjliga kvalitet.

Det gäller massor av både nytt och äldre remastrat innehåll (som Toy Story, Skönheten och Odjuret och Lejonkungen) i 4K HDR (HDR10 eller Dolby Vision), och på ljudsidan stöder Disney+ både Dolby Atmos och 5.1-surroundljud med Dolby Digital Plus. Och det är inte bara strömning som stöds i den högsta upplösningen. Laddar man ner innehåll så görs det också i 4K-kvalitet om det finns.

I 4K-upplösning blir bilden knivskarp och HDR10 ger en detaljerad och levande färgåtergivning och svärta.

Kidsprofile
Att göra en barnprofil är enkelt. Däremot kan vanliga profiler inte låsas med en PIN-kod. (Foto: Peter Gotschalk)

Slutsats

Disney+ får säkert fotfäste på den svenska marknaden snabbt. Back-katalogen är imponerande och det är verkligen inte dyrt att betala drygt 70 kronor i månaden för att få tillgång till alla Marvel-, Pixar- och Star Wars-filmer i mobilen eller hemma i vardagsrummet.

Framför allt för barnfamiljer kommer Disney+ att vara ett perfekt komplement till Netflix, medan frånvaron av nytt innehåll däremot gör det osannolikt att många användare lär säga upp sitt nuvarande streaming-abonnemang och enbart satsa på Disney+.

Huruvida Disney+ så småningom kan bli ett reellt alternativ till Netflix, HBO Nordic eller Amazon Prime får framtiden utvisa, men det kräver i så fall betydligt mer nytt innehåll, i ett betydligt högre tempo, än vad som är fallet just nu.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

- Farväl till drömskaparen som förändrade mitt liv

Daredevils comeback!

Streamingpremiär!

Trailer till Reacher 3!

Sista skottet från Schakalen?

Klart för säsong 2!

Titta på trailern!

Dessa recensioner var de mest lästa under 2024!

Trailern för 1923, säsong 2 är här!

Disney+ lyfter på skynket

Nu är uppföljaren här!

Mer galen komedi från Ferrell!

Ljud & Bild