TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu försvinner dina goo.gl-länkar

Den Google-tjänst som har försett oss med korta webblänkar sedan 2009 kommer att försvinna om ett år. Och nedläggningen börjar nu.

Av / 2024-07-22 - 12:18
Nu försvinner dina goo.gl-länkar

Sedan 2009 har Google gett användarna möjlighet att förvandla långa webbadresser till korta adresser som är enklare att skicka i meddelanden. De förkortade webbadresserna är en sträng med tecken som slutar med bokstäverna ”goo.gl”.

Under de femton år som tjänsten har funnits har de korta adresserna blivit populära. Men nu är det slut med det. Faktum är att slutet har varit i sikte under en lång tid, eftersom Google stängde av skapandet av nya korta länkar redan i mars 2019. Men de kortlänkar som redan hade skapats har hittills fortsatt att fungera.

Även detta kommer snart att upphöra. Så om du själv har använt goo.gl eller om du har viktiga länkar i dina bokmärken som slutar på goo.gl är det dags att uppdatera dem. Från och med den 23 augusti 2024 kommer användare som klickar på en Google-kartlänk att varnas för att tjänsten håller på att stängas. Och om ett år kommer goo.gl att vara helt borta. Från och med den 25 augusti 2025 kommer länkarna att försvinna helt och hållet och du kommer istället att mötas av det ökända felmeddelandet ”404 – sidan kunde inte hittas”.

Detta enligt teknologimediet The Verge.

Det är alltid lite tråkigt när en av de gratistjänster som vi har vant oss vid försvinner. Och Google har gett oss många gratis gåvor genom åren – inte minst deras helt dominerande sökmotor. Och de har blivit ett av världens mest lönsamma företag, eftersom ingenting i världen är helt gratis.

Kort – men också ogenomskinligt

Vi ser dock inte bara stängningen av goo.gl som en nackdel. De korta länkarna har visserligen varit enklare att kopiera och vidarebefordra, men de har också varit helt ogenomskinliga. Det enda sättet att ta reda på vart en kortad länk leder är att klicka på den. Detta har gjort dem till ett populärt verktyg för internetbedragare som påstår sig vara din bank, din IT-chef eller en tidigare okänd välgörare. Klicka bara här så kommer allt att bli bra…

Personligen klickar jag aldrig på en kortlänk förrän jag har dubbelkollat att avsändaren är den de utger sig för att vara. Och om det behövs, fråga dem direkt vad det handlar om.

Om du fortfarande saknar möjligheten att förvandla långa webbadresser till korta, kryptiska koder erbjuder till exempel Bitly en liknande tjänst. Som för övrigt också används flitigt av både lagliga och kriminella användare.

Läs mer om nedstängningen på Google.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Acer satsar på AMD, Intel och Snapdragon i AI-striden

Nu har "alla" MacBook Pro stöd för två externa skärmar

Apple släpper kartorna i webbversion

Googles korta länkar stängs nu

NU är disketten äntligen död!

Snabbt internet till överkomligt pris

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google ska göra AR-glasögon

ICQ-chatten stänger

Copilot+ en ”mardröm för privatlivet”

Rulla till toppen