TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Intel kan snart vara i nya händer

Den snabbväxande chiptillverkaren Qualcomm ryktas försöka köpa Intel.

Av / 2024-09-23 - 13:01
Intel kan snart vara i nya händer

Det har varit ett dåligt år för chiptillverkaren Intel, som har varit kungen av processorer i mer än 40 år. Intels aktier har tappat 60 procent av sitt värde sedan början av 2024.

Detta är anledningen till att det nu talas om att Intel kan vara på väg att säljas till den uppstickande processortillverkaren Qualcomm, mest känd för sina Snapdragon-processorer för mobiltelefoner.

Sedan PC:ns barndom i början av 1980-talet har Intel varit i stort sett ensam leverantör av processorer till PC:n. Men tiderna har förändrats och i dag är det artificiell intelligens som driver efterfrågan. Och här har Intel blivit omsprunget av Nvidia och AMD.

Intel ligger efter när det gäller AI

Intels nya processorgeneration, Core Ultra, som lanserades i december 2023, löste inte problemet utan fördjupade istället krisen. Ultra-processorerna hade en ny arkitektur med en inbyggd NPU (Neural Processing Unit) för AI-beräkningar. Men den visade sig vara mycket ineffektiv. Den levererade bara en tredjedel av den AI-beräkningskraft som behövdes för att driva datorer med Microsofts Copilot+, som lanserades med dunder och brak under våren.

Istället fick Intel finna sig i att bli omsprungna av Qualcomm, vars Snapdragon X Elite-processorer hade den beräkningskraft som behövdes för Copilot+. Vilket gjorde mobilprocessortillverkaren till det hetaste namnet i PC-världen under sommaren.

Annonce
Läs också Krig om AI-processorer Intel förlorade den första omgången av AI-striden mot AMD och Qualcomm. Men de kommer att få revansch på sensommaren.

Det ryktade förvärvet har inte bekräftats officiellt av vare sig Intel eller Qualcomm, men enligt anonyma källor nära processen är Qualcomms VD Christiano Amon personligen involverad i försöket att förvärva Intel. Detta enligt nyhetsbyrån Reuters.

Qualcomm ska tidigare denna månad ha lagt ett bud på att ta över delar av Intel, närmare bestämt den avdelning som designar processorerna. Men nu gäller intresset hela verksamheten.

Egen produktion av chip

Även om Qualcomm har lyckats slå Intel på hemmaplan har Intel något som Qualcomm aldrig har ägt: sin egen chiptillverkning. Qualcomm låter tillverka sina processorer hos TSMC i Taiwan.

Läs också Yoga på det kloka sättet Som en Snapdragon X Elite-baserad PC är Lenovo Yoga Slim 7x jämbördig med Intel-datorer på den flesta områden. Men AI-prestanda är en faktor högre.

På fredagen fick rykten om ett uppköp Intels aktiekurs att stiga med 3,3 %, medan Qualcomms aktie föll med nästan lika mycket, 2,9 %.

Det finns inga uppgifter om hur Qualcomm ska lyckas få in det kapital som krävs. Trots att Intel har mer än halverats i värde har bolaget fortfarande ett börsvärde på 122 miljarder dollar, medan Qualcomm självt har ett börsvärde på 188 miljarder dollar.

Om ryktena är sanna och Intel går med på att bli uppköpt av uppstickaren, kommer man sannolikt att behöva dela upp Intel och avyttra delar av verksamheten för att undvika anklagelser om monopolisering. Affären måste godkännas av monopolmyndigheter i USA, Europa och Kina.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Nu kan du få Wi-Fi 7 i alla prisklasser

Kommer Intel att tas över av Qualcomm?

Billigare Wi-Fi 7 mesh från Netgear

Slimmade och smarta laptops från Asus

AI överallt hos Lenovo

Mer AI från Samsung på årets IFA-mässa

Acer satsar på AMD, Intel och Snapdragon i AI-striden

Nu har "alla" MacBook Pro stöd för två externa skärmar

Apple släpper kartorna i webbversion

Googles korta länkar stängs nu

NU är disketten äntligen död!

Snabbt internet till överkomligt pris

Rulla till toppen