TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

IFA 2024: Asus är redo med nya Intel AI-processorer

Hos Asus såg vi - föga förvånande - flera bärbara datorer med nya AI-krafter.

Av / 2024-09-09 - 12:01
IFA 2024: Asus är redo med nya Intel AI-processorer

Asus bidrag till IFA 2024-mässan i Berlin var datorer med artificiell intelligens ombord. Detta kommer inte som en stor överraskning. Dels för att vi precis har testat en Asus Vivobook S15 laptop med AI-krafter. Och dels för att det i år finns AI i allt, utom tuggummi.

Läs också Har datorn blivit smartare? Det är en ny processor i stan! Snapdragon X Elite har den AI-kraft som Intel-processorer saknar.

Det som däremot var nytt var att modeller med Intel-processorer nu är på tapeten. Försommaren tillhörde Qualcomm och deras Snapdragon X Elite-processorer. Men hösten tillhör – återigen – Intel, som på IFA lanserade en ny generation Core Ultra-processorer. Vilket de naturligtvis hade berättat för datortillverkarna i god tid så att de kunde ha datorer med de nya processorerna redo för Berlin-mässan.

Det finns en ny generation av Intel Ultra-processorer. Och den här gången också med en fungerande NPU med prestanda upp till 48 TOPS. (Foto: Intel)

I den populära Zenbook-serien presenterade Asus Zenbook S 14 (UX5406), enligt uppgift en av de tunnaste och mest väskvänliga 14-tumsdatorerna.

Chassit är tillverkat av Ceraluminium, Asus eget keramiska hybridmaterial som motstår repor och slitage – och ser mycket raffinerat ut. Processorn är en Intel Core Ultra 9-processor serie 2 och skärmen är en OLED med 3K-upplösning och 120 Hz uppdateringsfrekvenser. Precis som vi har sett på ett antal nya bärbara datorer. Men alltså med en AI-uppgraderad processor.

Asus Zenbook S 14. (Foto: Dyllan Debord, L&B Home)

Den nya processorn levererar upp till 48 TOPS på NPU:n, vilket uppfyller kraven för att gå med i Microsoft Copilot+-klubben. Asus Zenbook S finns tillgänglig med upp till 32 GB RAM och upp till 1 TB SSD.

Priserna börjar på cirka 23 000 kronor.

Möteshantering och extra säkerhet

Det finns också nya AI-processorer under motorhuven i affärsavdelningen. Asus ExpertBook P5 drivs också av den nya Intel Core Ultra-processorn (serie 2). Med samma processor förväntas prestandan vara densamma som för Zenbook S 14, men därtill finns AI-drivna funktioner för säkerhet (Asus Expert Guardian) och hantering av mötesprotokoll (Asus ExpertMeet).

Vi kommer förmodligen fortfarande att sitta i ändlösa möten i framtiden, men det låter som ett framsteg om artificiell intelligens kan göra den tråkiga rutinen med att föra protokoll så att vi snabbare kan komma vidare med vårt arbete.

Asus ExpertBook P5. (Foto: Dyllan Debord, L&B Home)

ExpertBook P5 finns även med Intel Core Ultra 7 och Intel Core Ultra 5, alla i serie 2. Priserna börjar på cirka 16 000 kronor för ExpertBook P5.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Slimmade och smarta laptops från Asus

AI överallt hos Lenovo

Mer AI från Samsung på årets IFA-mässa

Acer satsar på AMD, Intel och Snapdragon i AI-striden

Nu har "alla" MacBook Pro stöd för två externa skärmar

Apple släpper kartorna i webbversion

Googles korta länkar stängs nu

NU är disketten äntligen död!

Snabbt internet till överkomligt pris

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Rulla till toppen