TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

IFA 2024: AI-datorer med Intel, AMD och Snapdragon nu tillgängliga

Lenovo tror att majoriteten av alla datorer snart kommer att vara AI-kompatibla. Och efter en långsam start är Intel nu med på tåget.

Av / 2024-09-09 - 08:01
IFA 2024: AI-datorer med Intel, AMD och Snapdragon nu tillgängliga

Lenovo deltar inte på den officiella IFA-mässan, men det hindrade dem inte från att anordna ett stort lanseringsevent, kallat Lenovo Innovation World, i Berlin i samband med mässans start.

Här presenterades höstens nya PC-modeller. Det var nyheter för både privatanvändare i form av de slimmade Yoga-modellerna och för företagsanvändare i form av nästan lika slimmade bärbara ThinkPad- och IdeaPad-datorer. Här på L&B Home tittar vi främst på hemmamodellerna, men trenden är densamma över hela linjen: Nya PC 2024 är AI med AI on top!

(Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Lenovo förväntar sig att 60 % av de datorer som levereras 2027 kommer att vara AI-kompatibla. På Lenovo Innovation World var den siffran dock närmare 100 %.

Processorkriget trappas upp

Det är AI över hela linjen och nu på alla processorplattformar. Under årets första hälft hade Qualcomm en solokörning framför konkurrenterna Intel och AMD när Snapdragon X Elite var den enda processorn med AI-beräkningskapacitet för att köra Microsoft Copilot+. Det försprånget är nu upphämtat.

Det finns en ny generation av Intel Ultra-processorer. Och den här gången med en fungerande NPU. (Foto: Intel)

Vi såg modeller med nya processorer från alla tre chiptillverkarna, men det var tydligt att det är Intel i synnerhet som Lenovo uppvaktar. Och Intel lanserade den andra generationen av sina Core Ultra-processorer tidigare i veckan.

Från AMD kommer lösningen Ryzen AI 9, som med 50 TOPS NPU-datorkraft uppfyller kraven för att köra den lovande Microsoft Copilot+, som har blivit riktmärket för AI-datorer.

Qualcomm hade också tagit med en ny processor till bordet, men överraskande nog inte en uppgradering, Snapdragon X Plus är en billigare processor med 8 kärnor istället för 16 som i Snapdragon X Elite. NPU-delen är dock densamma, vilket innebär en AI-prestanda på 45 TOPS.

AI-teknologi för konsumenter

Lenovo introducerade flera nya bärbara datorer för konsumenter. Yoga Slim 7i Aura Edition är en 16-tums dator med Intel Core Ultra-processor. Den finns tillgänglig med en 2,8K OLED-pekskärm som tillval.

Yoga Slim 7i Aura Edition. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Bakom namnet Aura Edition, som också används på några av Lenovos företagsdatorer, finns en uppsättning verktyg som är utformade för att göra livet med datorn enklare och säkrare. När det gäller det sistnämnda håller kameran ett öga på om någon försöker titta över användarens axel. Om så är fallet blir skärmen suddig.

Smart Modes är AI-verktyg som är utformade för att göra det enklare och säkrare att använda datorn. (Skärmdump: Lenovo)

Den mest användbara funktionen i Aura Edition-modellerna är dock möjligheten att skicka bilder direkt från mobiltelefonen till datorn. Ett lätt tryck med mobiltelefonen på kanten av skärmen överför bilderna till datorskärmen!

 

Yoga Pro 7 (14”, 9) drivs av en AMD Ryzen AI 9-processor med 50 TOPS neural processing unit (NPU) och är utformad för innehållsskapare och professionella användare. Skärmen är en 14,5-tums OLED-skärm.

Yoga Pro 7. (Foto: Lenovo)

Men vad ska AI-processorn göra?

På de första datorerna vi har testat har alla inbyggda AI-muskler tenderat att vara en lösning som faktiskt saknade ett problem.

Lenovo Creator Zone, som lanserades i Berlin, kan vara ett försök att utnyttja processorkraften för lokala AI-beräkningar. Det är en AI-driven programvarusvit med en Stable Diffusion 3-modell som gör det möjligt för kreatörer att använda naturligt språk och referensbilder för att generera och redigera visuellt innehåll. Sviten är först tillgänglig på Lenovo Yoga Pro 9i och kommer snart att stödjas på fler Lenovo Yoga-enheter.

Lenovo Creator Zone använder processorns NPU för att skapa bilder från vanlig text. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

AI med en twist

Den mest uppseendeväckande innovationen på Lenovos event var Lenovo Auto Twist AI PC. Det var bara en designprototyp som kanske eller kanske inte kommer att bli en säljbar realitet. Maskinens speciella partytrick är en motoriserad – och naturligtvis AI-styrd – skärm som lyder användarens kommandon och följer honom eller henne med ögonen.

Lenovos konceptdator följer automatiskt sin användare. (Foto: Lenovo)

Skärmen öppnas och stängs på kommando, och om användaren rör sig under ett videomöte istället för att sitta vid datorn, roterar skärmen för att hålla kvar användaren i bilden. Om vi verkligen behöver en dator med robotskärm är en öppen fråga – men underhållande var den i alla fall.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Slimmade och smarta laptops från Asus

AI överallt hos Lenovo

Mer AI från Samsung på årets IFA-mässa

Acer satsar på AMD, Intel och Snapdragon i AI-striden

Nu har "alla" MacBook Pro stöd för två externa skärmar

Apple släpper kartorna i webbversion

Googles korta länkar stängs nu

NU är disketten äntligen död!

Snabbt internet till överkomligt pris

Jensen Huang Superstar

Krig om AI-processorer

Asus går all-in på AI

Rulla till toppen