Nu är Canon äntligen klara med sitt nya flaggskepp. Efter en rad små teasers om att de arbetar med en EOS R3 för fotografer som behöver en snabb kamera, och feedback från fotografer – däribland från OS i Tokyo 2020, har skynket fallit för det – preliminära – flaggskeppet från Canon.
Preliminära, eftersom EOS R3 någon gång och med all sannolikhet, kommer få ett syskon i en om möjligt ännu grymmare EOS R1.
Men tills dess är detta Canons råaste. R3 är gjord för sport, action och djurfotografering, och det handlar om hastighet, hanterbarhet och en kamera som är så robust att den tål krävande professionell användning.
I centrum av R3 hittar vi en 24,1 Mp fullformat CMOS bildsensor, en snabbare och smartare Dual Pixel CMOS AF II fokus med djupinlärningsalgoritm. Det känner igen bilar, motorcyklar, djur och ansikten, och lägger fokus på rörliga motiv nästan oavsett riktningsändringar och hastighet.
Den har också en ”nyhet”: Ögonstyrd autofokus, där fotografen kan styra var fokuspunkten ska vara med ögat i sökaren!
Korta fakta om EOS R3:
- Ny bakgrundsbelyst 24,1 Mp CMOS-sensor, utvecklad av Canon
- Upp till 30 bilder/s med autofokus och metrisk spårning
- Slutartider från 30 sekunder till 1/64 000 sek när du använder en elektronisk slutare
- Ögonstyrd autofokus
- 0,03 sekunder autofokus
- Fokusering av människor, djur (inkl. Fåglar) och motorsport (motorcykel och racerbil)
- Full chipbredd 6K/60p RAW-videoinspelning internt på CFexpress-kort
- Autofokus ner till -7,5 EV
- Upp till 8-stegs bildstabilisering
Canon har haft ögonstyrd autofokus tidigare i EOS 3, men tro mig, denna fungerar mycket bättre och du kan kalibrera den för bästa möjliga precision.
Tanken bakom ögonstyrd fokus är att fotografer som jobbar mycket med t.ex. sport, kan välja fokusområde snabbare med ögonstyrd autofokus, och att det blir lättare att byta fokus mellan flera idrottare. Det kan också fungera bra på t.ex. fåglar som har ett mer oförutsägbart rörelsemönster och snabba riktningsändringar.
Som nämnt har kameran ett nytt 24 Mp staplat CMOS-bildchip, vilket Canon anser är så snabbt att det praktiskt taget eliminerar den rullande slutaren (rolling shutter), och samtidigt kan det användas med slutartider upp till 1/64 000 sekunder.
Med den elektroniska slutaren kan du fotografera serier upp till 30 bilder per sekund med autofokus och ljusmätning på RAW eller jpeg. Och du kan minska hastigheten till 15 och 3 bps. Den elektroniska slutaren synkar också med blixtar från tredjepartsleverantörer.
6K/60p RAW
Kameran har en vridbar pekskärm med hela 4MP upplösning och en stor 5,76 Mp OLED-sökare som kan simulera optisk sökare – OVF -simulering View Assist, genom att ge en sökarbild som inte kompenserar för ljusinfall, så som en elektronisk sökare gör.
Blixtskon upptill har en multikontakt i änden som kan kommunicera med, och ge ström till tillbehör, till exempel mikrofonförstärkare.
Kameran har 6K/60p RAW-inspelning vilket ger 50 procent högre upplösning än 4K. Och du kan spela in video i 6K med CRM RAW-filer där exponering och vitbalans kan korrigeras i efterproduktionen.
Pris
4K60p-inspelningar samplas från 6K för att bevara så många detaljer som möjligt, och du kan också välja 4K/120p-inspelningar för slow-motion med hög upplösning. Något jag tror att många fotografer saknat och kommer att använda flitigt. Du kan också spela in i Canon LOG 3 med 10-bitars interninspelning eller 10-bitars HDR PQ och MP4. Fotografering med den högsta bithastigheten kan göras på ultrasnabba CFexpress-kort, men kameran har också UHS-II SD-kortplats.
R3 använder samma LP-E19-batteri som EOS-1D X Mark II och EOS-1D X Mark III.
Priset uppges vara 65 490 kronor och kameran säljs från november 2021.
Nya EOS R -objektiv
Tillsammans med EOS R3 lanserar Canon också två nya objektiv. RF 16mm F2.8 STM och telezoom RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.
Den kompakta 16 mm F2.8 STM har en Canon sSTM-fokusmotor som ska vara tyst och väl lämpad för videoinspelning. Närgränsen uppges vara makrovänlig 13 cm.
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM har en närgräns på 88 cm-med 200 mm brännvidd, vilket med en maximal förstoring på 0,41 x gör att du kan komma ovanligt nära för en så kraftig telezoom.
Fakta om RF 16mm F2.8 STM:
- Fast objektiv med 16 mm brännvidd och ultravidvinkel
- Bred, ljusstark F2.8 -bländare
- Smidig, tyst fokusering med SMT-motor
- Väger endast 165 g
- Närgräns på 0,13 m
- Maximal förstoring på 0,26x
Fakta om RF 100-400mm F5.6-8 IS USM:
- Brännvidd från 100 till 400 mm
- Väger endast 635 g och är lättare än linser med liknande specifikationer
- 0,88 m närgräns för 200 mm
- Smidig, snabb fokusering med nano USM-motor
- 5,5-stegs optisk bildstabilisator/kompatibel med inbyggd kamerastabilisator (IBIS)
RF 16mm F2.8 STM, kostar 3 790 kronor, medan RF 100-400mm F5.6-8 IS USM sägs kosta 8 090 kronor. Båda har säljstart från och med oktober 2021.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser