Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Skoda Elroq: Kompakt el-SUV som gjord för en liten familj

Skoda har idag presenterat sin nya kompakta eldrivna SUV, Elroq. Kanske årets mest spännande elbilsnyhet för de flesta.

Av / 2024-10-11 - 18:32
Skoda Elroq: Kompakt el-SUV som gjord för en liten familj

Med en längd på 4,5 meter – 16 cm kortare än sin storebror Enyaq – lovar Skoda Elroq att kombinera smidig stadskörning med mångsidigheten hos en större SUV.

Skoda Elroq veiled 2
Vi vet hur bilen ser ut, men Christine Eiken Winther, kommunikationschef för Skoda i Norge, håller oss lite på halster ändå. Foto: Geir Gråbein Nordby

När jag fick äran att sätta mig bakom ratten möttes jag av en rejäl dos kompakt lyx. Interiören har mycket mer premiumkänsla än till exempel Volkswagen ID.3, med en ratt som är en fröjd att hålla i. Den nya typsnittsbaserade logotypen i mitten av ratten är en smakfull detalj, och när det gäller de fysiska reglagen har Skoda hittat en gyllene medelväg: mer än en minimalistisk Tesla, men utan överdrifter som Toyota bZ4X, som mer påminner om en Casio-klocka med miniräknare. I Skoda Elroq, liksom i Enyaq, finns det knappar precis där du behöver dem, varken mer eller mindre.

Skoda Elroq GeirNordby 1
Vit metalliclack passar Skoda Elroq bra. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tre varianter

Elroq finns i tre versioner, var och en utformad för att tillfredsställa sin kundgrupp:

  • Elroq 50: 374 km räckvidd, perfekt för stadskörning och en och annan fjälltur
  • Elroq 60: Räckvidd på upp till 418 km för de som vill ta sig lite längre
  • Elroq 85x: Fyrhjulsdrift med 560 km räckvidd för de som gillar att köra långt

Instegsmodellen Elroq 50 har 170 hk, en räckvidd på 374 km (WLTP) och ett batteri på 55 kWh (52 kWh netto). Elroq 60 ökar effekten till 204 hk, räckvidden till upp till 418 km och batteristorleken till 63 kWh (59 kWh netto). Båda har bakhjulsdrift. Toppmodellen Elroq 85x utmärker sig med fyrhjulsdrift, hela 285 hk och en längre räckvidd på upp till 560 km tack vare ett batteri på 82 kWh (77 kWh netto).

Alla modeller har en släpvagnsvikt på 1 000 kg, utom 85x som kan dra 1 200 kg.

Annons
Skoda Elroq trunkGeirNordby 1
Bagageutrymmet uppges till 470 liter, och självklart mer med baksätet nedfällt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bra markfrigång

Med en markfrigång på 18,6 cm och en dragkapacitet på upp till 1 200 kg (för toppmodellen) visar Elroq att den är byggd för svenska och nordiska förhållanden. Det här är inte bara en urban dagsbil, det är en fullblods kompakt-SUV som klarar det mesta.

Läs också Fantastiskt, Skoda! Det här är första gången jag har sett folk följa en Skoda med blicken när den kör förbi. Enyaq iV är ett fantastiskt väl utfört arbete.

Blåtur – för en spontan roadtrip

Skoda har insett att man också behöver lite rolig teknologi för att höja ögonbrynen, och därför har de implementerat en funktion som kallas ”Blåtur”, som tillför verkligt värde till hur vi kan planera våra resor. Denna AI-drivna reseplanerare kan beräkna spontana dagsutflykter baserat på dina preferenser och tillgänglig tid. Tanken är att du, istället för att ta den vanliga rutten du alltid gör, kan bli guidad till intressanta stopp och utsiktspunkter längs vägen.

– ”Blåtur” är utvecklad för att hjälpa våra kunder att upptäcka nya platser och upplevelser i sitt närområde, förklarar Christine Eiken Winther, kommunikationschef för Skoda i Norge. – Funktionen kan föreslå allt från fantastiska utsiktsplatser till trevliga caféer som kanske inte ligger högst upp på TripAdvisor.

Skoda Elroq Steeringwheel GeirNordby
Fin ratt, skön att hålla i. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sara Persson, produktchef för Skoda i Norge, tillägger:

– ”Blåtur” är egentligen utvecklad i Norge, men har blivit väldigt väl mottagen av Skodas huvudkontor. Fabriken tycker att det är riktigt coolt, och vi ser stora möjligheter till ytterligare integration i bilens system.

”Blåtur” fungerar för närvarande bara på en mobiltelefon eller PC och kan inte automatiskt skickas till bilens GPS. Det är också bara vägbeskrivningen man får upp, men här ser vi möjligheter. Vem vet – kanske kan man i framtida uppdateringar ge ”Blåtur” en tidsram och total budget för en riktig långresa och låta den föreslå vad man ska packa – och kanske till och med i hemlighet boka boende på vägen åt en? Det skulle vara något för en spontan roadtrip!

Tillgänglig nu

Elroq 50 är redan tillgänglig för beställning till ett startpris på 424 900 kronor, medan Elroq 60 kommer i december med ett pris på 479 900 kronor. Elroq 85x väntas i mitten av 2025 och priset är 534 900 kronor.

Mer info: cc.skoda-auto.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

700 km räckvidd!

Bättre Teslabatterier kommer 2026

Nya Peugeot E-408

Kompakta Skoda Elroq redo för den svenska marknaden

Dyr el-MTB ska matcha dyr el-SUV

Elsparkcykel för terrängen

Nissan ska tillverka elektrisk GT-R

Vad hände med elbilsrevolutionen?

Äntligen: Handsfree-körning i Europa

750 km räckvidd och inbyggd ChatGPT

Nissan trimmar Ariya

Tesla Cybertruck till din tjänst!

Ljud & Bild