Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Bättre Tesla-batterier år 2026: Silicium och torra katoder

Tesla arbetar med effektivare batterier. Fyra modeller utlovas 2026.

Av / 2024-10-07 - 11:03
Bättre Tesla-batterier år 2026: Silicium och torra katoder

Med total marknadsdominans bland elbilar vilar Tesla inte på sina lagrar. Enligt teknologihemsidan The Information (artikeln kräver prenumeration) planerar elbilstillverkaren att släppa fyra nya batterimodeller under 2026. Vi pratar om solida uppgraderingar av Tesla-batterier, särskilt deras befintliga 4680-cell.

Torra katoder, säger du?

Tesla kommer att använda en ”torr” produktionsteknik för batteriernas katoder, som har fått de lika torra namnen NC05, NC20, NC30 och NC50. Förväxla inte en torr katod med ett solid-state-batteri, eftersom det i det senare är elektrolyten – skillnaden mellan minus (anod) och plus (katod) – som är i fast tillstånd. De nya batterierna är fortfarande av litiumjon-typ med flytande elektrolyt, men där katoden tillverkas på ett mer miljövänligt och potentiellt billigare sätt.

Läs också Snart laddar de 40 mil på 5 minuter Nya batterier blir billigare och bättre och löser alla problem med räckvidd. Och de kommer innan du vet ordet av.

Ojämn väg

Vägen till torra katoder har varit krokig för Tesla. Enligt rykten har de kämpat med ett produktionsutbyte på endast 20-30 % för dessa katoder. Med andra ord har de varit tvungna att skrota upp till 80 procent av allt som kommer från monteringslinjen. Men Tesla och Elon Musk är inte kända för att ge upp så lätt, och målet är att uppnå ett 90-procentigt utbyte i slutet av året. Nu är Musk & Co lika kända för att överdriva som att underleverera, även om de brukar nå målet i slutändan ändå. Frågan är om vi kan tro på att de nya batterierna bara är drygt ett år bort.

Tesla Giga Nevada - Google Earth
En stor del av Teslas batteritillverkning sker i Giga-fabriken i Nevada. Foto: Google Earth

De fyra Tesla-batterierna

Så vad kan vi förvänta oss av dessa nya superbatterier? NC05 beskrivs som ”arbetshästen”, avsedd för bland annat kommande Robotaxi och Cybertruck. NC20 sägs ha en högre energitäthet och är planerad för sportbilar som Roadster, men också en dyrare version av Cybertruck.

Men det är NC30 och NC50 som verkligen får det att pirra i tekniknerverna. Dessa kommer att använda silicium-kolfiberanoder, som kan ge betydligt bättre prestanda och snabbare laddning. Den aktiva substansen är silicium, men eftersom det expanderar och spricker efter bara några laddningscykler används en beläggning av kolfiber för att förhindra expansion. Det är ett koncept som fungerar i labbet, men som har visat sig vara svårt att skala upp till massproduktion.

Annons
Läs också Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra! Focal har skräddarsydda högtalare till Tesla Model 3 och Model Y. Vi har testat uppgraderingen i Model Y Performance – och det blev en riktig upplevelse.

Tesla kan öka sitt försprång

Om Tesla lyckas kan de öka sin redan solida ledning i elbilsracet. Men låt oss inte glömma att de fortfarande har utmaningar med produktionen av den nuvarande 4680-cellen. Vår magkänsla är att de fyra batterierna inte kommer att anlända samtidigt. Först måste Musk & Co. fokusera på att bemästra den torra katoden i NC05 och NC20, innan de kan börja drömma om NC30 och NC50 med silicium-kolfiberanoder.

Hur som helst, om allt går enligt plan (vilket det sällan gör i Teslas värld), kan vi få se åtminstone ett av dessa batterier i Teslas bilflotta från 2026.

Källor:

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

700 km räckvidd!

Bättre Teslabatterier kommer 2026

Nya Peugeot E-408

Kompakta Skoda Elroq redo för den svenska marknaden

Dyr el-MTB ska matcha dyr el-SUV

Elsparkcykel för terrängen

Nissan ska tillverka elektrisk GT-R

Vad hände med elbilsrevolutionen?

Äntligen: Handsfree-körning i Europa

750 km räckvidd och inbyggd ChatGPT

Nissan trimmar Ariya

Tesla Cybertruck till din tjänst!

Ljud & Bild