Stekande sol och brist på vatten är dödligt för lägenhetens växter både inne och ute. Lyckligtvis finns det många smarta lösningar som kan vara dina växters livräddare under semestern. Det ska vi titta närmare på i den här guiden.
Vatten kan vara dödligt. När solen har bränt livet ur dina växter är det svårt att tro, men vatten kan faktiskt också vara en mördare. Mer exakt: För mycket vatten kan ge dödsstöten till hemmets plantor, blommor och örter. Många människor övervattnar nämligen sina uttorkade gröna växter i ett försök att rädda dem. Eller övervattnar dem innan de åker på semester.
Semesterperioden blir därför en extra utmaning när vi vill ha vattnat fönsterbrädans och balkongens växter ordentligt innan vi sticker i väg med packad resväska, men också medan vi är borta. Kort sagt, se till att alla vackra gröna växter varken får mycket vatten eller för lite.
Lyckligtvis är marknaden för smarta lösningar stor och varierad. De smarta hem-alternativen är till och med så smarta att de inte nödvändigtvis kräver en kran och tjocka slangar för att hjälpa dina växter och blommor.
Övervakad vattning på balkongen
Balkonger är idealiska för mini-trädgårdar med krukplanteringar och balkonglådor. Till skillnad från i en trädgård har växterna här inte ett djupt rotnätverk att förlita sig på. Blommor, örter och växter kan förefalla att ha det bra, men i verkligheten är de dödstörstiga. Resultat: Nästa dag är de på väg att förmultna.
Ett annat problem är att även om det regnar så rinner vattnet av via hål i botten på krukor och balkonglådor, och då räcker det inte långt. Naturligtvis kan du köpa krukor utan hål, men då är faran övervattning – att man dränker växterna.
Optimal vattning droppar i stället över en längre tid, nästan som ett lugnt sommarregn. Marknaden kryllar av lösningar som kan göra det åt dig automatiskt. En av dem är Aqua Bloom från Gardena, och som tidigare nämnts är en kran inte nödvändig för att rädda växterna.
Använd solen som batteri
AquaBloom är självgående. Häll bara vatten i den medföljande tanken, eller använd en egen hink om storleken inte passar.
Pumpens tre uppladdningsbara batterier hämtar energi från solen med hjälp av styrenhetens solceller. Så du behöver inte koppla in el och dra en sladd genom hemmet och ut på balkongen.
Du kan välja att lämna hinken ute utan lock på i hopp om att himlen öppna sig några gånger medan du är borta. Tanken blir därmed en naturlig vattenreservoar.
Pumpslangen sänks ner i tanken och fördelar via kopplade slangar vatten till maximalt 20 plantor i krukor och balkonglådor. De som har lekt med Lego Technics känner igen metoden för att montera och förlänga slangarna och montera de inkluderade dropphuvudena och T-kopplingarna där två slangar möts.
Vi stresstestade systemet till gränsen genom att dela det halvvägs. Det vill säga låta två slangar från motsatta sidor mötas i en T-koppling och därifrån via en huvudslang ner i tanken.
De två slangarna skulle droppvattna 2–3 meter vardera över totalt 10 balkonglådor. AquaBloom klarade testet med glans, vattnet fördelades jämnt till alla spirande blommor i lådorna.
Styrning av intervall och vattenmängd
En annan fördel med att installera ett bevattningssystem är att vattningen sker regelbundet och som du vill. På AquaBloom har styrenheten 14 förinställda bevattningsprogram, som upprepas med specifika intervall på exempelvis ett halvt till tre dygn.
Med ett droppsystem släpps vattnet nere vid jorden, där det absorberas bäst och snabbast. Det river inte upp rotnätverket i krukorna, och det avdunstar inte så snabbt. Naturligtvis kan systemet också användas i trädgårdens krukor om du vill behålla dina kryddväxter eller andra känsliga växter medan du njuter av semestern.
Rädda växterna inomhus
Bevattning inomhus kan också automatiseras. Detta kan göras manuellt genom att ställa in varje dropphuvud för att kontinuerligt vattna en viss mängd för varje växt. Systemen säljs under namn som ”semestervattnare”, ”droppsystem” och ”självvattnare”.
I den mer avancerade avdelningen finns Gardenas Holiday Watering Set. Här kan upp till 36 växter, örter och krukväxter njuta av vattnet du häller i tanken som medföljer. Vattnet fördelas med en elektrisk pump som placeras längst ner i behållaren.
Satsen består av slangar, rör att sticka ner i jorden och tre droppfördelare. De fördelar lagom mängd enligt växternas behov. Bruksanvisningen har en färdig beräkning så att du vet hur mycket vatten det handlar om.
Anslut pumpens sladd till eluttaget. Den intelligenta nätdelen lyser grönt och kommer ihåg när du kopplade in strömmen. Vid samma tid varje dag börjar pumpen automatiskt vattna växter och blommor medan du är borta.
Namnge dina växter och blommor
Ett lika stort problem när man tar hand om växter och blommor är rätt mängd ljus, näring, temperatur och fuktighet. Alla växter ska inte ha samma.
Här är lösningen Flower Care.
Flower-Care är en Bluetooth-ansluten sensor med långa ben. Sensorn sticks ner i jorden och ansluts till appen Flower Care som du installerar i mobilen. Den kostnadsfria appen är tillgänglig för Android och iOS.
När sensorn är registrerad i appen letar du upp växten i uppslagsverket med 5 000 växter och blommor. Om du inte har någon aning om vilken typ av växt eller blomma du har kan du hitta den via appens guide. Utifrån färg, form och blad gick det att få reda på att matsalens stora och hittills okända växt med sina många blad och vita blommor kallas Spathiphyllum kochii.
Ett annat alternativ är appar som PlantSnap och PlantNet. Ta foton av dina växter, oavsett om du har palmer, klätterväxter eller suckulenter, och låt appen identifiera dem. Båda apparna är gratis och tillgängliga för Android och iOS.
För lite eller för mycket ljus och näring
Baserat på vad det är för växt eller blomma kan sensorn i Flower Care mäta om just denna art får tillräckligt med fukt, ljus, gödningsmedel respektive värme. Dina växter och blommor ska helst ha rätt mängd av allt medan du är borta.
Idealt ska ljuset fördelas jämnt över dagen. Tyvärr kan orkidén eller hortensian stå inomhus eller på en balkong där ljus och skugga växlar. Innan du åker kan dock Flower Care hjälpa dig att hitta en ljusare eller mörkare plats. Om du håller koll under ett dygn kommer appen också att visa om stället kommer bli för varmt eller för svalt medan du är borta.
Slutsats
Semestervattning är lite av en konst, men det finns smarta lösningar som gör uppgiften mycket enklare. De kan hjälpa till med droppvattning med jämna mellanrum, mäta mängden ljus och upplysa om växten saknar gödsel.
Även om det finns många smarta lösningar, bör du överväga dina behov innan du köper och installerar. Till exempel kan bevattningssystem med slangar, fördelare och dropphuvuden vara väl omständliga att installera bara för en helg. Det finns mindre lösningar för både ute och inne, men du måste fortfarande installera och ställa in.
Om det blåser på balkongen kan de små hållarna för slangarna inte vara tillräckliga. Här är det smart att fästa slangarna med buntband, om möjligt, för extra säkerhet.
En enklare lösning inomhus är sensorer som visar vad plantan behöver innan du åker på semester eller långhelg. Den visar sedan vad växten saknar när du kommer hem igen.
Med tiden kommer det utan tvekan fler och fler smarta alternativ, vilket inte alltid är till fördel för konsumenterna. Lyckligtvis är nya standarder på gång som överbryggar klyftan och gör våra hem smartare.
Skulle allt annat misslyckas finns det fortfarande de gamla goda analoga lösningarna med ett ”vattenbad” i diskhon eller fyllda vattenflaskor vända upp och ner och nedstuckna i jorden.
Gardena AquaBloom, set med vattenbehållare: 1 569 kronor
Gardena Semesterbevattning: 1 389 kronor
Flower Care: 300 kronor
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser