TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Så får du ut det mesta av din airfryer

Så väljer du rätt airfryer för dig, vad du kan laga och hur du får det bästa resultatet.

Av / 2024-11-30 - 12:35
Så får du ut det mesta av din airfryer

Med jämna mellanrum går det mode i nya köksapparater som vi bara måste ha. Som bakmaskinen, riskokaren, paninipressen, glassmaskinen, råsaftcentrifugen och pastamaskinen. Apparater vi åratal senare hittar längst in i skåpet och undrar om vi använde dem mer än några enstaka gånger innan vi tröttnade. Men på senare tid har det kommit en apparat som blivit omåttligt populär och som faktiskt är användbar varje dag. Nämligen airfryern, något som vissa utan framgång försökt försvenska till luftfritösen.

Vad är en airfryer och vad är bra med den?

Det engelska namnet antyder att det handlar om att fritera med luft, och den har marknadsförts som hälsosam då man knappt behöver någon olja. Det kan vi med en gång avfärda som ett dåligt marknadsföringsknep.

Airfryer guide fan web
Längst upp sitter värmeelementet och fläkten som gör jobbet. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

En airfryer är en väldigt effektiv varmluftsugn. Det vill säga den typ av ugn som har en fläkt som får den varma luften att röra på sig. Genom att inte vara beroende av över- och undervärme kan man därmed tillaga saker i flera lager, som att ha flera plåtar med bullar i ugnen samtidigt.

Det konceptet har tagits till en extrem nivå i airfryern. Maten ligger i en korg som göra att luften kan cirkulera runt om. I toppen sitter ett värmeelement och en fläkt. Fläkten suger upp luft från mitten, värmer den och cirkulerar den ner längs sidorna för att sedan utsätta maten för en koncentrerad ström av hetluft underifrån. Den blåser alltså inte hetluft direkt på maten ovanifrån som det kanske är lätt att tro.

philips avance collection airfryer
Luftflödet i en airfryer som är hemligheten bakom effektiviteten. (Foto: Philips)

Eftersom airfryern är mycket mindre än en ugn är det mycket mindre luft som behöver värmas upp. Därför får man upp värmen mycket snabbare och det går åt mindre energi. Eftersom den är så mycket effektivare behöver man inte heller använda lika hög värme och tillagningen går snabbare. Vilket också sparar energi.

Vad kan man laga och inte i en airfryer?

Allt man kan laga i en ugn och som får plats. Bland det första som brukar föreslås är kyckling, då tillagningsmetoden ger ett väldigt knaprigt skinn. Alla typer av rostade rotfrukter blir jättebra, inklusive alla typer av ugnspotatis. Men även grönsaker som blomkål och brysselkål, eller varför inte hela majskolvar.

När vi ändå nämnt potatis måste vi ta upp pommes frites. Det är nog det som rekommenderas oftast för en airfryer, troligen på grund av missförståndet att det skulle vara en fritös. Nej, råa potatisstavar blir inte pommes frites i en airfryer. Det blir samma resultat som klyftpotats. Gott, men inte friterat. Hemligheten är att köpa frysta färdigfriterade ”fries” som är gjorda för airfryer. De blir nästan löjligt bra.

Airfryer guide food 1 Airfryer guide food 3 Airfryer guide food 2 Airfryer guide food 4 Airfryer guide food 5
<
>
Exempel på mat som passar att laga i airfryer. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Naturligtvis kan man göra alla typer av gratänger och andra rätter man tillagar i en ugnsform. Beroende på hur stor airfryer man har får man dock ofta gå ner i storlek. Ett tips kan vara att göra portionsformar av rotfruktsgratänger. Eller vår frukostfavorit egg bites som går snabbt att göra på morgonen.

Mindre väntat är att alla typer av korv man brukar köra i stekpannan blir bättre då den tillagas runt om. Köttbullar blir saftiga och får fin stekyta. Vår favorit är faktiskt bacon som vi numera aldrig skulle laga på något annat sätt. Den blir fantastiskt krispig och fettet droppar ner i botten av pannan.

Några tips från Elgigantens airfryer-guide

I stället för att använda mikrovågsugnen för att värma på överbliven mat blir det ofta bättre i en airfryer. Vårt hemliga tips är pizza slice. Man kan faktiskt baka i en airfryer, även om det kräver lite experimenterande för att få bästa resultat. Precis som att alla ugnar är olika.

Airfryer guide panel.jpg
Snabbknappar gör det enklare att välja tillagningsprogram för olika råvaror. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Däremot gör den kraftiga luftströmmen att man ska akta sig för lätta och delikata saker. Har man en gång hällt riven ost på en rätt och tänkt ge den lite färg i airfryern gör man aldrig om det. Att skrapa fastbränd ost från värmeelementet är inte kul. Av samma anledning kan man inte stoppa ner blöta saker, som råvaror täckta av frityrsmet. Den blåser bara av. Och lätta saker som spenat och ruccola blåser också i väg. Behöver vi säga att man inte ska hälla olja i airfryern? Återigen, det är inte en fritös.

Läs också 6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt Allt man gör i en ugn kan man göra i en airfryer – fast snabbare och bättre.

Vilka tillbehör behöver man och vilka ska man undvika?

Eftersom det är en ugn behöver man faktiskt inga speciella saker. Använd samma ugnsformar som du alltid haft. Så länge de går ner i airfryerns korg så klart. Däremot kan man därför behöva investera i några nya formar av rätt storlek.

Det kan vara praktiskt att ha ett galler så att man kan lägga saker i flera våningar. Att stapla saker på varandra är nämligen en dålig idé, då det försämrar luftcirkulationen. Lyckligtvis är det många tillverkare som skickar med galler, och i vissa fall även grillspett som fungerar på gallret.

Airfryer guide tillbehör
Till vissa airfryers får man med praktiska tillbehör. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

En kökstång är användbar för att fiska upp saker med så att man slipper vända upp och ner på korgen och riskera att sådant som droppat ner i botten hamnar på tallriken.

Däremot förstår vi inte alls alla typer av bakplåtspapper och pappersformar som folk håller på med. Det ska tydligen vara för att det ska bli lättare att hålla rent airfryern. Problemet är att man då stoppar luftcirkulationen och gör sin airfryer ineffektiv. Vill man slippa spill föreslår vi en ugnsform. Har man problem med att sådant som droppar ner bränner fast är det bättre att lägga lite folie i botten. Inte i korgen alltså.

Läs också Delad glädje är dubbel glädje Airfryers med dubbla korgar kan laga hela middagen på en gång även om det krävs olika temperaturer.

Hur väljer jag rätt airfryer för mig?

Vad vi har kommit fram till efter att ha testat ett antal airfryers med olika utformning, finesser och storlek är att de allra flesta faktiskt tillagar maten bra. Det är trots allt en väldigt enkel apparat med ett värmeelement och en fläkt. Det handlar i stället mycket om hantering. En airfryer med wifi och app gör det enklare att välja rätt program och man slipper springa och titta hur det går hela tiden. Man bör också ta hänsyn till hur lätt det är att rengöra airfryern, för vi vet ju alla hur kul det är att skrubba ugnen med stålull när något bränt fast.

Läs också Kör fryspizza i airfryern En extrabred airfryer visade sig vara vad som behövdes för att göra ugnen överflödig.

Det vanligaste felet folk gör är att köpa en för liten airfryer. Kan man bara tillaga snacks och tillbehör, men ändå måste köra i gång ugnen för huvudrätten, så är poängen lite förlorad. Vi har inte använt ugnen en enda gång efter att ha börjat testa airfryers med stor kapacitet. I ett singelhushåll går det ofta bra med en stor, normal, airfryer i XL-storlek till vardags. Däremot kan det vara fiffigt att titta på det senaste skriket inom segmentet, airfryers med två korgar. För den större familjen kan vi rekommendera en XXXL-airfryer där man i princip kan laga allt en vanlig ugn kan.

Det enklaste sättet att få köpråd är som vanligt att läsa våra tester av vitvaror och småelektriskt.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slå en järnring runt ditt smarta hem

Få ut mesta möjliga av din espressomaskin

Sov gott tack vare tekniken

Ljud & Bild