Hörlurar är i många fall till och med bättre än en fullfjädrad hi-fi-anläggning. För det första är de mycket lättare att bära med sig och som vi alla vet är det bästa ljudet det du har med dig. Men att välja hörlurar är inte nödvändigtvis lätt.
Förr var det enklare: Om du ville ha riktigt bra ljud var du tvungen att välja stora hörlurar. Idag är det inte längre en självklarhet. Många öronproppar matchar nu hörlurar när det gäller både bas och ljudkvalitet.
Öronproppar eller hörlurar, slutna eller öppna?
Öronproppar är små, lätta och enkla att ta med sig överallt – perfekt för träning och resor. Men det är inte alla som gillar känslan av att ha något i örat, och proppar kan ge upphov till gnisslande ljud när du rör dig. Undantaget är öppna öronproppar – eller lurar – som vi återkommer till.
Hörlurar tenderar att bli mer bekväma med tiden och ger i allmänhet bättre ventilation. De bästa hörlurarna, särskilt öppna modeller, kan ge en större och mer naturlig ljudbild. Men deras storlek gör dem mindre praktiska när du är på språng.
Öppna hörlurar ger ofta det luftigaste och mest dynamiska ljudet, eftersom membranet rör sig mer fritt. Nackdelen är dålig eller ingen brusreducering. Slutna modeller isolerar bättre, men kan kännas mer instängda. Observera att många öronproppar kan matcha slutna hörlurar när det gäller bas och dynamik, eftersom membranet sitter närmare trumhinnan och inte behöver röra sig lika mycket.
Nyhet: Öppna öronproppar
På senare tid har det dykt upp ett antal ”öppna öronproppar” – små hörlurar som ligger på utsidan av örat. De fästs med en öronkrok eller klämma och gör att du kan undvika både malande ljud och en klibbig hörselgång. Poängen är att höra omvärlden – du kan ta in naturens ljud samtidigt som du lyssnar på din favoritpodcast. Kategorin är fortfarande liten, men växer snabbt. Enligt vår erfarenhet har dessa en slank bas, men en öppen och fin återgivning av dialog och sångröster. De är därför idealiska för podcasts och nyheter, medan basrik musik kräver något annat.
Med eller utan kabel?
Tidigare har trådlöst alltid inneburit sämre ljud, men det är på väg att förändras. Moderna kodekar som aptX Lossless och LDAC kan ge praktiskt taget förlustfri ljudkvalitet via Bluetooth.
Vi kan dock inte låta bli att påpeka att ett par förstklassiga hörlurar eller trådbundna öronproppar, anslutna till en ordentlig hörlursförstärkare, kan ge en himmelsk ljudupplevelse. Men då blir det också omedelbart mindre praktiskt och bärbart. Därför måste du tänka noga på hur du ska använda dina hörlurar innan du gör ditt val. Om du kommer att lyssna mest från din fåtölj kan en kabel – och en hörlursförstärkare – vara rätt väg att gå. Om du reser mycket är trådlösa hörlurar det självklara valet.
Större är inte nödvändigtvis bättre
Det är lätt att tro att stora hörlurar alltid låter bättre än små öronproppar. Så är inte fallet. Moderna öronproppar kan leverera ett imponerande ljud tack vare att de sitter tätt mot trumhinnan. De behöver inte flytta lika mycket luft som stora hörlurar för att ge samma ljudtryck.
Å andra sidan gör deras storlek det lättare att skapa hörlurar av god kvalitet. Här är större membran en fördel, särskilt för basen. Speciellt när det gäller hörlurar med öppen baksida kan de bästa av dem ge en verkligt magisk musikupplevelse.
De olika typerna
Det finns tre huvudtyper av hörlurar, var och en med sina egna styrkor:
Over-ear (around-ear) omsluter hela örat. Detta ger den bästa formen av passiv brusreducering, den bästa komforten under långa perioder eftersom de inte klämmer öronbrosket, och har traditionellt haft den bästa ljudkvaliteten. Du tenderar att få den största ljudbilden och den fylligaste basen. Nackdelen är storleken – de tar upp mer plats i bagaget.
On-ear ligger ovanpå örat. Mindre än over-ear, en kompromiss som kan fungera bra på kontoret eller för korta resor. Ofta inte lika bra isolerande som over-ear, och kan bli varma och obekväma med tiden eftersom de trycker direkt mot örat.
In-ear (öronproppar) placeras i hörselgången. Från enkla modeller med sladd till avancerade, helt trådlösa med aktiv brusreducering. Fördelen är storleken och mobiliteten, nackdelen är att inte alla gillar känslan av att ha något i örat.
Aktiv brusreducering: Ja, tack!
Både öronproppar och hörlurar kommer nu med aktiv brusreducering (ANC). Teknologin analyserar omgivande ljud och skickar ut motfas-signaler för att stänga ute oönskat ljud. Detta är särskilt effektivt mot konstant buller, till exempel motorljud på flygplan och bussar, eller fläktar och bakgrundsljud på kontoret.
Hörlurar har fortfarande ett litet försprång här – de stora öronkuddarna som täcker hela örat ger en extra barriär mot buller, och det finns mer utrymme för en bra placering av de nödvändiga mikrofonerna. Men skillnaderna krymper för varje år som går.
Om hörselskador
Det finns en viktig skillnad i hur ljudet når hjärnan. Hörlurar som täcker örat skickar en del av ljudet genom tinningbenet (benledning). Det innebär att den totala upplevda ljudnivån inte bara kommer från trumhinnan.
Öronproppar däremot sänder allt ljud direkt till trumhinnan, vilket innebär att du bör vara lite mer försiktig med ljudnivåer med tanke på hörselskador. Spela inte väldigt högt under långa stunder.
Det ligger alltså något i påståendet att öronproppar lättare kan orsaka hörselskador än hörlurar. Men det har inget att göra med att högtalarenheten sitter närmare trumhinnan.
Komfort och passform
Komfort är mycket individuellt, men vissa fakta är värda att notera:
- Over-ear kan vara de mest bekväma med tiden, eftersom de inte ligger i hörselgången
- On-ear kan bli varma och fuktiga och klämma mot öronbrosket.
- Öronproppar är lätta som fjädrar, men måste passa perfekt i örat
Tål de vatten?
Om du använder dem för träning ska du leta efter modeller med IP-certifiering. Då vet du hur väl de klarar svett och regn. De bästa träningsmodellerna klarar till och med en tur under kranen. Men alla ”sportmodeller” är inte lika robusta – kontrollera IP-certifieringen innan du köper.
När batteriet tar slut
De flesta stora hörlurar kan användas med en kabel när batteriet tar slut – en bra backup för långa resor. Men kontrollera detta innan du köper, eftersom vissa modeller saknar detta alternativ. Äkta trådlösa öronproppar (True Wireless) kan aldrig användas med en kabel, så här är du helt beroende av laddning.
Gaming kräver specialutrustning
För gaming bör du välja headset som är speciellt utformade för ändamålet. Trådbundna headset erbjuder lägsta möjliga latens, men det finns även trådlösa headset för detta ändamål, liksom trådlösa öronproppar. Oavsett vilket är det viktigt att kontrollera kompatibiliteten med din spelkonsol eller dator.
Vad är rätt för dig?
Välj öronproppar om du:
- Är mycket på resande fot
- tränar regelbundet
- Vill ha något diskret
- Gillar att ha din musik i fickan
- Använder dem mestadels utomhus
Välj hörlurar om du:
- Lyssnar på mycket musik hemma
- Tittar mycket på film
- Vill ha maximal komfort över tid
- Inte bryr dig om storleken
- Vill ha längsta möjliga batteritid
Oavsett vad du väljer: Testa dem först. Både passform och ljudkvalitet är mycket personligt.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser