Espresso är på många sätt som matlagning, där både kockens skicklighet och utrustningens kvalitet påverkar slutresultatet. Därför är det en god idé att lägga lite tid på att ställa in din espressomaskin, optimera din teknik och få koll på de viktigaste variablerna om du vill vara säker på att få en fantastisk kopp kaffe varje dag!
Oavsett vilken maskin du väljer ska du prioritera bra kaffebönor. Köp helst relativt nyrostade från ett bra café med tillhörande rosteri. Ingen maskin kan få dåliga bönor att smaka gott, och även om det bokstavligen är en smaksak så går pris och kvalitet hand i hand när det gäller kaffe.
Här är en översikt över olika typer av espressomaskiner, vilka behov de uppfyller och hur du får ut mesta möjliga av dem.
-
Helautomatiska espressomaskiner
Helautomatiska maskiner erbjuder maximal lyx. De är till för dig som vill ha en enkel kopp kaffe varje dag och inte behöver göra en hel kanna. Det är också för dem som älskar varm, krämig mjölk och helst börjar dagen med en latte eller cappuccino.
Nackdelen är att de inte kan göra lika bra espresso som en halvautomatisk maskin. Kaffet kommer alltid att vara tunnare, så om man älskar ren espresso för dess läckra konsistens och extremt intensiva smak är helautomatiska espressomaskiner inte perfekta. När det gäller mjölken märks ingen större skillnad, så om målet är en enkel cappuccino kan de leverera. Den speciella texturen som används för latte-art kan vanligtvis inte göras av en helautomatisk maskin, så det får du klara dig utan.
Man måste också vara medveten om att maskinen vissa morgnar kommer att be dig tömma droppbrickan och behållaren för kaffesump, vilket kan vara irriterande eftersom man aldrig vet när den kommer att be om det. Men ofta när man verkligen behöver en kopp kaffe.
Så får du ut mesta möjliga av din helautomatiska espressomaskin
Även om en helautomatisk maskin lovar att göra allt arbete, har den inte en chans att veta hur den får ut mesta möjliga av de bönor du stoppar i den. Vissa maskiner, till exempel den senaste från DeLonghi, erbjuder program som använder smaktester och visuella guider för att hjälpa dig att ställa in maskinen för de specifika bönor du använder. Dessa program är värda sin vikt i guld. Om din maskin inte har ett sådant program får man smaka sig fram.
Som en allmän regel gäller att ljusa rostade bönor behöver en högre temperatur och kanske lite mer vatten för att få ut all smak ur dem. Mörkrostade bönor ska däremot bryggas på lägre temperatur och kan bryggas mer intensivt. Alla bönor är olika och det lönar sig att smaka sig fram.
Justera bara en sak i taget, till exempel mängden vatten som bryggs, temperaturen eller malningsgraden. När det gäller det sistnämnda är det värt att nämna att man bör brygga några shots till diskhon när man ändrar kvarninställningen för att få bort de gamla bönorna med fel malningsgrad ur systemet.
De stora variablerna är mängden kaffe, hur finmalet det är, mängden vatten och temperaturen. Målet är att pressa ut så mycket smak som möjligt ur bönorna (vilket görs med mer vatten, finare malning och högre temperatur), fram till den punkt där bittra smaker framträder. Använder man däremot för lite blir kaffet surt. Pressa smaken mer och mer tills du når gränsen.
Om det är hopplöst och inte smakar gott i alla fall, prova en annan kaffeböna. Särskilt moderna, dyra, ljusrostade bönor kan smaka för surt för vissa, även när de bryggs perfekt. Prova ett mellan- eller mörkrostat kaffe av god kvalitet i stället.
Så väljer du den rätta
Kvarnen är allt, och de exakta kännetecknen för en bra kvarn är tyvärr lite luddiga. Materialet är dock en bra början. Leta efter en maskin med en metallkvarn snarare än en keramisk. Om du har möjlighet att testa maskinen i butiken så kontrollera om kvarnen är inställd på den finaste inställningen. Vissa maskiner kan inte mala särskilt fint och kommer alltid att vara på den finaste inställningen, vilket vanligtvis resulterar i en tunnare espresso än önskat.
Det är inte meningen att kaffet ska droppa långsamt ut ur maskinen. Då är kvarnen inställd på för fint. Ställ in den så fint som möjligt utan att hindra kaffet från att rinna lätt ur maskinen.
Tänk på att du med en helautomatisk espressomaskin alltid kompromissar lite med smaken, så det finns ingen anledning att investera i en maskin med hundratals funktioner, eftersom själva konstruktionen av maskinen sätter de största begränsningarna. Välj en maskin med en bra kvarn, rimlig användarvänlighet och de funktioner som du kommer att använda varje dag. Underhåll är vanligtvis lite krångligt, så leta efter en bryggenhet som kan tas loss och rengöras. Titta också efter fabriksgaranti.
Priset är också en viktig faktor, eftersom helautomatiska espressomaskiner varierar kraftigt i pris. Allt från 5 000 till 40 000 kronor. L&B Home kan rekommendera Jura Z10, Delonghi Eletta Explore eller Siemens EQ.700.
-
Halvautomatiska espressomaskiner
Halvautomatiska maskiner kännetecknas av att kvarnen är separerad från espressomaskinen med bryggenheten och att man själv måste fylla ett portafilter med kaffe och placera den i maskinen.
De kan leverera den absolut bästa kaffesmaken med minsta möjliga vattenmängd. De producerar en fyllig, smakrik espresso som inte liknar något annat. Med lite träning kan du enkelt överträffa de flesta kaféer i grannskapet. De öppnar upp för en ny hobby med kaffebönor och nya metoder.
En ”äkta” halvautomatisk maskin har en helt annan konstruktion i filtret jämfört med helautomatiska maskiner. I stället för ett begränsat filter som alltid genererar rätt tryck är filtret helt öppet. Det innebär att kaffet måste malas mycket exakt för att skapa rätt tryck, där vattnet varken rinner för snabbt eller för långsamt genom kaffet.
Eftersom balansen mellan för fin och för grov malningsgrad är avgörande vid espressobryggning (små fel i malningsgraden kan göra kaffet odrickbart), är det nödvändigt att skaffa en dedikerad espressokvarn. Annars kan man helt enkelt inte göra espresso. Man kan inte heller köpa färdigmalet kaffe på ett café, eftersom varje böna och maskin är lite olika, och det är de små justeringarna av malningen som gör det möjligt att göra en bra espresso. En espressokvarn kostar mellan 3 000 och 7 000 kronor. Manuella handkvarnar är något billigare.
Det finns också halvautomatiska maskiner med ett begränsningsfilter, även kallat ”Pressurised portafilter”, men det rekommenderas starkt att undvika dessa, som vanligtvis finns i den billigare änden av espressomaskiner. De fungerar bra och kan användas utan espressokvarn, men kaffekvaliteten blir lidande och når inte upp till vad en helautomatisk maskin kan åstadkomma. Då kan man lika gärna köpa en helautomatisk maskin. Du kan se skillnaden genom att hålla upp ditt portafilter mot ljuset. Om det finns många hål över hela botten har du ett riktigt, öppet filter. Om det bara finns ett litet hål där ljuset flödar igenom har du ett pressurised portafilter.
En riktig, gammaldags halvautomatisk espressomaskin med ett vanligt öppet portafilter är vägen att gå om du vill upptäcka hur utsökt espresso kan smaka – även om det krävs lite arbete för att bemästra det.
Så får du ut mesta möjliga av din halvautomatiska espressomaskin
Om man tar steget och skaffar en av dessa ”riktiga” espressomaskiner finns det en mycket viktig sak man måste veta innan man sätter igång: Ta ett djupt andetag och acceptera att det kommer att vara svårt i början och att du kommer att brygga många dåliga espressos innan du lär dig. Espresso är en hobby som det tar tid att bemästra.
När du väl har en espressokvarn handlar det om att hitta ett ”espressorecept” och sedan experimentera med malningen tills du får till det helt rätt (och det smakar gott).
Ett kafferecept kan till exempel se ut så här: 18 gram malet kaffe i portafiltern och totalt 40 gram espresso. En digital våg som mäter i 0,1 gram är en bra investering i det här läget, så att man inte bara testar sig fram i blindo.
Kaffe är en exakt vetenskap där små förändringar gör stor skillnad för smaken, så det är som sagt viktigt att bara ändra en sak i taget. Naturligtvis är receptet bara en riktlinje och det enda framgångskriteriet för espresso är smaken. Allt kan varieras i det oändliga, vilket är en del av det som gör espresso till en spännande hobby. Men ett fast recept är en bra utgångspunkt när man börjar, så att man vet att man är mer eller mindre på rätt spår.
Om du kan få ut 40 gram espresso på cirka 25-35 sekunder (från 18 gram kaffe) är du förmodligen inom rätt spann. Efter det är det en fråga om preferens. Om kaffet är för surt kan du prova att mala lite finare eller öka dosen till 45 gram espresso. Om det är för bittert kan du avbryta bryggningen lite tidigare eller prova en grövre malning. Om det inte kommer ut något kaffe alls eller om det droppar otroligt långsamt har du malt för fint. Om allt rinner ut snabbt har du malt för grovt.
Vissa maskiner har en inbyggd kvarn bredvid espressomaskinen, så att de blir en och samma maskin i köket. Du måste fortfarande finjustera kvarnen och flytta runt kaffet, men det kan spara pengar och designen är vanligtvis snygg. Var uppmärksam på kvaliteten på kvarnen och hur lätt den är att justera. Internetforum är perfekta för att undersöka kaffeutrustning, särskilt kvarnar.
Så väljer du den rätta
När det gäller espresso är materialkvaliteten avgörande eftersom den bidrar till både livslängd och temperaturstabilitet. Halvautomatiska maskiner, särskilt de utan inbyggd kvarn, är lätta att sköta, så priset ger dig också något hållbart som kan repareras eftersom.
Förutom att välja de bästa materialen som din budget tillåter, finns det några tekniska egenskaper som är värda att hålla i åtanke. Speciellt PID-temperaturkontroll. Lättrostade bönor kräver en högre temperatur för att få ut den goda smaken. Precis som med kvarnen är det en fråga om att prova sig fram för att se vad som smakar bäst med varje ny påse kaffe.
Mörkrostat kaffe är i allmänhet lättare att arbeta med, men kräver en betydligt lägre temperatur för att undvika en bränd och bitter smak. Om man vill utforska båda dessa möjligheter är en programmerbar PID-styrd temperatur en värdefull egenskap som bör prioriteras.
Fundera också på om du är redo att ge dig in i espressohobbyn på egen hand. Vissa maskiner, särskilt de senaste från Sage, guidar dig genom finjustering av kvarnen, kaffeextraktion, temperatur och mycket mer. Detta gör det otroligt enkelt att komma i gång med att brygga läckra koppar och ger dig en mycket högre basnivå från början. Om man vill ha riktig espresso men skräms av processen är de ett bra ställe att börja på, och maskinerna är vanligtvis av så hög kvalitet att man lätt kan växa med dem i takt med att man utvecklar sina färdigheter.
Om mjölk är viktigt för dig, välj en maskin med en bra automatisk mjölkskummare. Även här är Sage kungen. Alternativt har halvautomatiska espressomaskiner en manuell ångarm, som med lite övning kan ge dig perfekt mjölk som verkligen lyfter din cappuccino och överträffar mjölken från en helautomatisk espressomaskin.
L&B Home kan rekommenera DeLonghi La Specialista Maestro, Sage The Barista Touch Impress och Sage The Oracle Touch.
-
Manuella espressomaskiner
Manuella espressomaskiner, vilket innebär att de inte har någon pump (och eventuellt ingen panna), är en nisch som har blivit populär under de senaste åren. De skiljer sig inte så mycket från halvautomatiska maskiner.
De har bara en extra variabel eftersom du måste pumpa vattnet själv med ett handtag. Det innebär lite extra krångel, men också unika möjligheter att manuellt variera trycket under hela bryggprocessen.
Espresso är en lekstuga och manuella maskiner ger dig verkligen möjlighet att experimentera, vanligtvis till en låg kostnad.
Så får du ut mesta möjliga av din manuella espressomaskin
De två mest populära varumärkena inom manuella espressomaskiner är Flair och La Pavoni. Flair har fått många kaffeälskare att börja sin resa med deras prisvärda manuella maskiner, men de har ingen inbyggd panna, så du behöver en vattenkokare. La Pavoni är också mycket kända inom manuella maskiner tack vare sina material, sin läckra design och den inbyggda pannan.
Temperaturstabilitet är vanligtvis en utmaning med manuella maskiner. De är antingen för kalla eller för varma. Maskiner utan inbyggd panna kan vara svåra att värma upp och materialen tenderar att stjäla en del av vattnets värme när du häller, vilket ger dig en lägre bryggtemperatur. Det kan löna sig att köra några koppar varmt vatten genom maskinen innan du brygger din första shot så att metallen är så varm som möjligt.
Maskiner med en inbyggd panna har vanligtvis det motsatta problemet. Värmen från pannan tenderar att sprida sig till resten av maskinen, vilket är bra för temperaturstabiliteten, men innebär att det kokande vattnet inte kyls ned tillräckligt på väg till kaffet. Tricket här är att veta hur länge maskinen kan hålla sig inom rätt temperaturintervall. Man kan köpa klistermärken som visar metallens temperatur. Det kan ge dig en indikation på när maskinen börjar bli för varm. Annars är det bara att prova sig fram.
Så väljer du den rätta
Manuella maskiner kan vara lockande på grund av det låga priset och den höga prestandan, men man måste veta vad man gör. I ännu högre grad än med vanliga halvautomatiska maskiner.
Om man är säker på att espresso är ens nya hobby kan de vara ett billigt sätt att få mycket kvalitet, men om det handlar mer om gott kaffe än att skaffa sig en hobby gör man verkligen livet svårt för sig själv här.
Välj en maskin med gott rykte på kaffeforum och bestäm dig för om du vill ha en med panna eller inte. La Pavoni- och Flair-maskiner har många användare, vilket gör det lättare att hitta hjälp för att lösa utmaningar med dem och få ut det mesta av dem.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser