De flesta har nog vant sig vid engelska ord och uttryck som Bluetooth och Wi-Fi. Det dyker upp nya ord dagligen, men många glöms bort lika snabbt. Vissa ord och begrepp fastnar ändå och även om de inte används varje dag så kommer förståelsen av orden och begreppen att sätta sig i takt med att människor utsätts för dem.
Ett sådant nytt ord är Auracast.
Det är egentligen ett ord som är en sammanblandning av ”ljud” och ”sändning” – ”audio” och ”broadcasting” – och beskriver kanske lite kryptiskt hur man kan använda lokala sändningar för att skicka ljud direkt till en eller flera lyssnare. Fast då menar jag inte sändningar i betydelsen radiosändningar. Inte alls.
Tänk dig att du sitter på en sportpub som har flera TV-apparater hängande på väggarna. Några visar Formel 1. Andra en tennismatch och ytterligare andra Premier League. Det säger sig självt att du inte kan ha ljud på alla TV-apparater samtidigt. Kanske har puben prioriterat ljudet för den största gruppen gäster, antagligen de som vill titta på fotboll. Om du hellre vill titta på F1 är det fritt fram att ta en tom stol och följa loppet. Men du hör ingenting alls.
Utom jublet från andra änden av puben, när favoritlaget gör mål i Premier League. Det är här Auracast kommer in. En ny standard som använder Bluetooth-teknik för att skicka ljud direkt till dina hörlurar.
Om vi går tillbaka till krogen igen och antar att det finns en Auracast-sändare i rummet kan du som gäst komma åt F1-ljudet genom att välja det aktuella TV-ljudet i Bluetooth-inställningarna på din mobil.
Auracast är lika praktiskt på resor som på puben. Oavsett om du går genom en tågstation för att hitta perrongen eller letar efter rätt gate på en flygplats, kan Auracast skicka viktig information direkt till dina hörlurar när det behövs.
Sitter du till exempel en lounge med öronpropparna på och jobbar, så kan du få ett meddelande i öronen när det att dags att gå mot din gate. Då slipper du sitta och vänta på att Go To Gate ska börja lysa på en skärm. Andra utrop som förseningar, personliga meddelanden och så vidare, kan skickas via Auracast direkt till dina öronproppar.
Man kan tänka sig att Auracast kan användas i otaliga applikationer. Det kan vara en konferens där keynoten skickas översatt till just ditt språk, eller ett förbättrat ljud till personer som är hörselskadade. Auracast kan streama inte bara till öronproppar eller högtalare, utan även till hörapparater som stöder Auracast.
Fler och fler produkter stöder faktiskt Auracast, till exempel Sennheisers nya in-ear-hörlurar Momentum True Wireless 4 och JBL:s senaste Bluetooth-högtalare, som vi testade för inte så länge sedan. Listan är lång och växer.
Auracast är en ny teknik som tillhör Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) där tusentals företag bidrar med nya funktioner till Bluetooth-standarden. Ett exempel är ljuddelning, där man kan dela ljud mellan flera enheter, men Auracast fungerar också genom att man kan skicka flera ljudströmmar till ett obegränsat antal mottagare. Som dina öronproppar. Eller den nya JBL Bluetooth-högtalaren.
Du kan själv bli en Auracaster. Genom att tillåta delning av musiken du lyssnar på till ditt resesällskap, eller för den delen så många du vill. Enda förutsättningen är att mottagarna har en mobiltelefon som stöder Auracast.
Med en enda liten sändare kan man täcka en liten pub. Med flera kraftfullare sändare kan flera tusen kvadratmeter nås. Mottagare som använder Bluetooth på sina telefoner eller öronproppar kan ta emot en hörbar Auracast-sändning upp till 100 meter från närmaste sändare. Många öronproppar, högtalare och hörlurar har redan vad som krävs för att Auracast ska användas.
Många hörlurar och högtalare med Bluetooth 5.2 eller senare kanske redan stöder Auracast. Om processorn i hörlurarna stöder Bluetooth 5.2 eller senare kan en uppgradering av firmware ge användaren Auracast-funktionalitet. Men det råder knappast någon tvekan om att nya produkter från de allra flesta tillverkare kommer att stödja Bluetooth 5.3 och samtidigt vara förberedda för Auracast.
Det kommer att öppna möjligheter att koppla upp sig till ljud på platser där det tidigare inte varit möjligt. Tänk dig till exempel ett museum. Många museer har en mottagare med hörlurar man kan låna, som berättar en historia om konsten i museet när man strosar runt. Med Auracast kan du få specifik information om konstverket du står bredvid, på det språk du förstår bäst. Och en guide kan tala in i en mikrofon som har en Auracast-sändare inbyggd.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser