Sedan jag började jobba som journalist på Ljud & Bild 2001 har jag stött på många märkliga produkter som påstå förbättra ljudet i hifi-anläggningen. Från enkla tips och trix som faktiskt fungerar, till exempel att ställa högtalarna på piggar, till mer obskyra metoder som att tvätta CD-skivorna med en speciell vätska eller sätta ett par pyttesmå metallpluppar på väggarna för att ”stabilisera energin i rummet”.
Under mina sexton år som journalist har jag tyckt att strömrening har tillhört hokuspokus-kategorin. Ström är ju ström och även om sinuskurvan inte är perfekt så skulle man kunna tänka sig att den jämnas ut när nätdelen inuti hifi-komponenten omvandlar växelspänning till likspänning.
IsoTek vill övertyga mig
Engelska IsoTek har bestämt sig för att få mig att ändra åsikt. De flög in sin grundare och VD, Keith Martin, till Oslo Hi-Fi Center där vi träffades.
– Bara för att visa hur sant detta är så kom jag hit bara ett par minuter före dig. De sa till mig: ”Här är en anläggning av ett eller annat märke, sätt igång!” Vi har inte ägnat flera dagar åt att sätta upp det här, detta är den verkliga världen, där jag träffar dig i ett främmande land och bara jobbar med det som finns till hands, bedyrar Keith.
För sakens skull ska det nämnas att det handlar om en anläggning med CD-spelaren T+A MP-1000E, integrerade förstärkaren Avantgarde Acoustic XA och de semiaktiva hornhögtalarna Avantgarde Acoustic Uno XD. Sammanlagd prislapp: 400 000 kronor. Men mer om det senare.
– Varför är det viktigt att rena strömmen? undrar jag.
– Jo, säger Keith, det är som Formel 1. Om du tar en Skoda … En Skoda är en bil som tar dig från A till B och det är bra. Men kör du en F1-bil så blir bränsleblandningen, utformningen av motorn, vikten på konstruktionen, gummiblandningen i däcken … alla de här små detaljerna blir ännu viktigare. Och motortävlingar vinns eller förloras på grund av de små detaljerna.
Jag ber Keith om ursäkt för att jag är lite skeptisk när det gäller strömrening.
– Jag har varit på ett par demonstrationer och hört en del produkter utan att bli riktigt övertygad.
– Det är helt okej. När vi började för 17 år sedan var det mycket snack om voodoo och strömrening fick mycket kritik i tidningar. Det berodde på att många konstruktörer använde komponenter avsedda för andra industrier. De visste att det fanns ett problem med strömmen men de hade inte gjort någon forskning för att förstå vad som behövde göras. Så de tog bara en ringkärnig isolationstrafo och stoppade den i en låda och satte sitt namn på den. Men sådana trafos var framtagna för bygg- och anläggningsarbete. För när arbetare arbetar på ett bygge och någon klipper av en kabel så har de ju ingen lust att dö! Men det är inte sådant du ska använda för att din anläggning ska låta så bra som möjligt. Du kan inte ta någonting som kommer från en annan industri och bara kasta in det i en låda och sätta din logga på den. Tyvärr var det ofta precis vad som skedde.
Två sorters brus
Keith berättar att det finns två sorters brus man måste handskas med när det gäller ström.
– Kort sagt har du två problem. Du har differentialbrus, där alla produkter som är inkopplade i vägguttaget skickar tillbaka brus in i elnätet och påverkar varandra. Och så har du radiobrus, alltså RF-brus, som all distribuerad ström är smittad med eftersom strömförande ledare fungerar som antenner.
Differentialbrus
Butikschef Geir Tømmervik avbryter oss. Han har med sig mätutrustning och börjar leta efter störningar i elnätet. Den första mätningen på elnätet visar 40 procent.
– De flesta har 80 procent hemma, säger han. Han har verkligen på sig försäljarrmössan.
Keith kommer på att han redan har kopplat in sitt Corvus-nätfilter i väggen och utbrister:
– Gör mätningen igen. Om jag kopplar bort mitt nätfilter från elnätet ska det rent teoretiskt bli värre.
Det stämmer. Bruset stiger till 61 procent.
– Vad som händer när jag bara pluggar in det här i kontakten är alltså att jag förbättrar strömmen i resten av strömgruppen.
Efter vi kopplade in mätinstrumentet i Corvus-filtrets kontakt blev resultatet 14 procent. En ganska effektiv rensning, med andra ord.
Geir Tømmervik tog fram ett konkurrerande nätfilter som faktiskt visade sig öka bruset från 61 till 65 procent.
Keith förklarar:
– Differentiellt brus är strömmen som kommer från alla elektriska apparater som är anslutna till samma elnät. Alla produkter i det här rummet avger brus när de drar ström från elnätet. Det är där vissa filtertillverkare misslyckas. På många filter med flera uttag är de anslutna i serie, så att strömmen går igenom de första utgångarna innan den kommer fram till den sista. Om filtret i sig fungerade, vilket det uppenbarligen inte gjorde i det vi nyss provade, så förhindrar det brus från allt annat i hemmet som är inkopplat till elnätet. Men så fort du kopplar in hifi-komponenterna i filtret så påverkar de varandra. Varje komponent skickar brus tillbaka och du får störningar mellan alla anslutna komponenter.
Instegsmodellen Corvus har nio uttag. På vilket sätt är de annorlunda än konkurrenterna?
– I alla IsoTek-produkter är varje uttag aldrig direkt kopplat till det som sitter bredvid. Corvus ser ut som konkurrenterna när man tittar på alla de nio uttagen, men varje uttag är kopplat direkt till det sofistikerade filtret i ingången.
RF-brus
Den andra sorten brus är RF-brus. Radiobrus.
– En kabel är en ledare, som i sin tur är en antenn. Oavsett om den ligger på marken eller hänger vertikalt så plockar den upp radiofrekvenser, precis som teleskopantennen på en vanlig bordsradio. Och alla dessa billiga 100-kronorströmkablar är förfärligt dåliga på detta. Jag respekterar den svarta sladden, den är vad den är, den är utvecklad på en prisnivå där den kan säljas ihop med en produkt utan att påverka kostnaden. Den är ärlig. Men att sälja den tillsammans med en specialist-hifi-produkt för 50 000 kronor och hävda att den passar, är fel. Eftersom kabeln är utvecklad för att passa ett pris, inte en kvalitet.
Keith fortsätter:
– RF-brus är ett stort problem på många platser. I Schweiz kan man till exempel plocka upp radiokanaler från elnätet. Men även switchade strömförsörjningar som vi alla har många av hemma – i wifi-routern, mobilladdaren, TV:n och mycket annat – är ett problem. Sådana nätdelar orsakar en hel del RF-brus, plus massor av differentialbrus. Du får med andra ord mycket mer förvrängning i elnätet med switchade strömförsörjningar än med traditionella.
Sanningens ögonblick
OK, då har vi konstaterat att elnätet har en hel del brus, var man än bor någonstans. Och att IsoTek vill göra någonting åt det. Men kan man höra någon skillnad?
Dags att börja demonstrationen. Vi börjar med anläggningen kopplad till en vanlig, billig plastig grendosa och svarta strömkablar. Vi spelar Maria Menas cover av Kiss-låten I Was Made For Loving You.
Det låter bra. Inte särskilt överraskande, vi pratar ju trots allt om en ljudanläggning för 400 000 kronor. Det är en aning vasst emellanåt, fast det hade lika gärna kunnat vara inspelningen. Basgitarren har ett fint ljud och Marias röst står ganska så naken i rummet. Detta är första intrycket, och jag är skeptisk mot att det ska kunna bli särskilt mycket bättre.
In med Corvus-filtret, där alla komponenter nu är inkopplade med IsoTeks egna nätkablar som heter Sequel. Redan efter första takten med basgitarren, innan något annat hörs, är det uppenbart att det låter mer organiskt och att Avantgarde-högtalarna försvinner mer i rummet. Brusnivån sänks, allt i ljudbilden kommer fram tydligare. Smådetaljer och mikrodynamik i Marias röst framträder bättre och känns mer närvarande. Musiken klingar ut längre och det finns mer rumsklang, utan att något av timingen försvinner.
Genomtänkt produkt
Corvus är det senaste filtret, och ett av de billigaste med en prislapp på 8 500 kronor. Då ingår det en nätkabel för 1 500 kronor, och med nio utgångar är den onekligen en intressant produkt.
– När du ska göra ett nätfilter måste du göra det grundläggande rätt. Där kan du inte kompromissa. Det är som ett hus. Ja, du kan välja billigare tapeter och sätta in gipsväggar i stället för massiva träväggar. Men du kan inte fuska med grunden. Så därför bevarar vi det fundamentala även i vår billigaste produkt Corvus: vi kopplar inte ihop två utgångar, det skulle ha varit korkat, och vi har försäkrat oss om att överspänningsskyddet och filterkonstruktionen är intakt. Kompromissen är att vi bara har ett filternätverk som används av nio utgångar. Vi använder internt kablage av väldigt bra, syrefri koppar med silverbeläggning. Det flertrådigt, vilket är en kompromiss, men varje kardel är två kvadratmillimeter tjock och tål hög strömstyrka, och vi använder teflon som isoleringsmaterial. Det är mycket bra, men mikroskopiskt mindre effektivt än nästa steg, som är fluorerad etylenpropylen – eller FEP.
Ett steg upp i kvalitet till
Och det är här nästa steg kommer in: Aquarius.
– I Aquarius har vi haft en högre budget och mer plats i chassit. Där har varje utgångskontakt ett eget dedikerat filter av ännu högre kvalitet. Den har sex uttag, med andra ord köper du inte en strömrenare utan sex stycken i en enda låda.
Som demolåt satte Keith på Malia & Boris Blanks elektronisks Celestial Echo, en elektronisk låt i lågt tempo med stor ljudbild, häftiga basrytmer och strama slagverk. Och mitt i alltihop Malias färgrika soulröst.
Med enbart Corvus låter det oerhört upplöst. Basen är närvarande, med både fyllighet och övertoner. Jag saknar egentligen ingenting. Det här är bra.
Så kopplas Aquarius in. Plötsligt växer ljudbilden åt alla håll, högtalarna försvinner ännu mer och man nästan sjunker in i musiken. Det är inte lika dramatiskt som att gå från ingenting till Corvus, men ändå så pass mycket att jag börjar fundera på hur mycket bättre det egentligen kan bli.
Dyrare produkter
IsoTek har något för varje budget och kvalitetskrav, och vi fick en demo av både Titan, som uteslutande är avsedd för kraftiga effektförstärkare och subwoofrar, och en riktig highend-produkt som heter Genesis One och som bara har ett uttag. Den är avsedd för ljudkällor som inte drar lika mycket ström och kopplades därför till CD-spelaren. Och ja, väggarna som vi trodde redan var bortrivna visade sig bara vara flyttade, för ljudbilden växte för varje gång vi gick upp i en klass. Varje gång vi gick upp i kvalitet fick vi en ännu mer upplöst ljudbild där vi kom närmare artisten och kontrasterna växte. Till sist var det som om jag hade sjunkit in i musiken och det var svårt att komma tillbaka upp …
Mycket övertygande, men …
Efter att ha varit med om en sådan här demo så börjar man fundera. Det hördes utan tvekan skillnader och förbättringar hela tiden, och det är ingen tvekan om att renare ström ger renare ljud från anläggningen. Seansen jag deltog i på Oslo Hi-Fi Center var mycket övertygande.
Man bör dock ändå göra ett par förbehåll, eftersom det inte var i ett rum jag känner till särskilt väl, och de inkopplade hifi-komponenterna har jag bara hört på mässor. Så här i efterhand undrar jag också hur mycket som berodde på mina egna öron var och hur mycket jag lät mig påverkas av demonstratörens entusiasm. Jag tvivlar inte på att produkterna fungerar, och jag tvivlar inte på att IsoTek har lika rent mjöl i påsen som de ger renare ljud från anläggningen.
Men det slutliga testet ska bli att få med mig en produkt och använda i våra egna rum, med utrustning jag känner till. Jag passade därför på att plocka med mig Corvus-filtret och en bunt nätkablar. Fortsättning följer …
… här är hela testet av IsoTek Corvus!