Samtidigt som försäljningen av traditionella datorer minskar så säljer speldatorer bättre än någonsin. Det har kommit nya spelare (ursäkta) på banan som vill ta upp kampen mot Asus, Alienware, Razer och MSI. Det senaste året har Acer byggt upp sin Predator-serie med speldatorer och nu har även HP presenterat en serie speldatorer som heter Omen.
Med sin 15-tumsskärm är Omen 15 den minsta modellen i serien. Det finns också en 17-tumsversion samt en stationär maskin med vätskekylning och GeForce GTX1080-kort. Under huven på Omen 15 finns dock bara ett GeForce GTX 965-kort med 4 GB grafikminne. Processorn är en Intel Core i7-6700HQ med 16 GB RAM. Hårddisken är en 512 GB SSD – alltså en ”disk” utan rörliga delar som består av minneskretsar.
Omen 15 en lättviktare bland speldatorer, bara 2,5 cm tjock och med två kilos matchvikt. Det gör den lätt att bära med sig till LAN-partyn eller till vardags på jobbet eller för studier, men det sätter sina begränsningar på prestanda. Vi återkommer till det.
Skalet är gjort av mattsvart plast med en denim-liknande struktur. Allting är, speltraditionen trogen, svart utom de metallic-röda tecknen (ordet ”Omen” betyder ”varsel eller ”förebud”) på locket. Tangenterna har röda kanter och röd text som tänds när datorn sätts på. Den ser cool utan att vara i närheten av så kaxig som de RGB-orgier man hittar hos konkurrenterna. Sammantaget är Omen 15 en förhållandevis ”civil och ganska så elegant dator att beskåda. Men den är inte tillnärmelsevis lika läcker som HP:s egen Spectre x360, som utlöser suckar av avund när man tar fram den.
De portar som behövs finns på plats, men bara det: tre USB-portar, HDMI-utgång, SD-kortläsare och ethernet-port och en enda 3,5 mm minijack-kontakt för högtalare/mikrofon.
Medan de flesta speldatorer har gammaldags Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) har HP Omen 15 knivskarp 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar). Det ser läckert ut med video- och bildredigering men är ingen fördel för spel. Där räknas nämligen uppdateringshastighet mer än superhög upplösning, och de fyra gånger så många pixlarna får grafikkortet att tappa orken. En del spel, till exempel Civilization IV, är dessutom nästan oläsliga när meddelanden och dialogrutor visas med mikroskopiska myrbokstäver på grund av skärmens höga upplösning.
HP Omen 15 pryds av Bang & Olufsens logga och för att vara en tunn bärbar är ljudet av den snyggare sorten. Men det sitter inte B&O-högtalare på insidan, i stället är ljudet i den färdiga datorn fintrimmat av B&O. Vilket för övrigt är helt normalt för bärbara som bär kända namn.
Benchmark
Det var med spänning som jag satte på HP:s första variant av en renodlad speldator. Men även med en god portion skepsis, eftersom grafikkortet, GeForce GTX965M, tillhör förra generationen – där den inte ens är toppmodellen.
3D Mark 15-testet slutar med resultatet 5185, medan det något lättare 3D Mark 11-testet ger 8033. Det är utmärkt, men inte imponerande, och kan närmast jämföras med Asus Strix GL502V, som också är en lättviktsmodell. Asus-datorn är dock lite snabbare och kostar lika mycket.
Geekbench 3-testet, som mäter processorns prestanda, slutar med 3308 poäng singlecore och 12596 multicore. Det är fullt i klass med de bästa datorerna som har sjätte generationens Core i7-processorer.
Som numera är standard i speldatorer är hårddisken en SSD, vilket snabbar upp starten och laddningen av program. En dataöverföringshastighet på 851 MB/s är riktigt tjusigt, utan att på något sätt vara ett rekord.
Batteritid är inte gaming-laptops bästa egenskap. I batteritestet Peacekeeper orkade Omen 15 köra i 2 timmar och 54 minuter innan batteriet var tomt. Den klarar sig givetvis längre med vanligt kontorsarbete – och ännu kortare med krävande 3D-spel.
Benchmark-tester är en sak, vardagligt arbete en helt annan. HP Omen 15 är en lättviktsdator, och som sådan knappast tänkt för de tyngsta spelen. Den klarar de flesta av dagens spel med en grafikkvalitet som är helt acceptabel och utan eftersläpningar. Spelar du ensam är det inga problem, och den klarar också ett snabbt online-spel med hyfsade överlevnadschanser. Åtminstone så länge du inte skruvar upp allting till max, då sjunker frameraten. Om du går och väntar på släppet av Crysis 4, som naturligtvis kommer att sätta nytt rekord för processorkrävande spelgrafik, så är detta däremot inte rätt dator.
Slutsats
Det är egentligen inget fel på HP Omen 15, men eftersom den släpptes på marknaden strax före lanseringen av Nvidias GeForce GTX10xx-serie och sjunde generationen av Intels Core-processorer så är den tekniskt föråldrad redan vid ankomsten. Omen 15 har därför bara sin låga vikt och utmärkta 4K-skärm att skryta med. Detta är ett läge som HP själva inser och de lovar därför att det är nya och uppdaterade modeller på gång inom ett par månader. Till dess är det bara en nedjustering av priset som skulle kunna fixa läget. Skulle jag köpa en bärbar dator från HP just nu så skulle jag välja den fotomodellsvackra och aningen billigare Spectre X360, som dock inte på något sätt är en grafik- eller speldator.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser