TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus Strix GL502V

Flugviktsmästaren

Bärbar så att du kan använda den till vardags, men samtidigt så stark att du kan ha den till seriöst spelande.

Av / 2016-08-30 - 05:00
Asus Strix GL502V

Home tycker

  • Tunn och elegant lättvikts-speldator som kan mer än den ser ut.
  • Testets långsammaste 3D-grafik. Tangentbordet är för oexakt.

Asus älskas av spelare för deras ROG-serie (Republic Of Gamers). Toppmodellen G752 har vi dock redan testat, så den här gången har vi fått låna den aningen lättare GL502 från Asus splitter nya Strix-serie.

GL502 är en tunn och – för att vara en speldator – väskvänlig 15-tums laptop. Med en tjocklek på 23,5 mm och en vikt på 2,2 kilo är den nästan i ultrabook-klass. Och det svarta aluminiumskalet skulle ha varit diskret om det inte vore för de neon-orange detaljerna på locket.

Under locket är datorn precis lika diskret som utanpå. Den lysande neontexten på tangenterna gör det lätt att pricka rätt i mörkret på LAN-partyt och tangenterna W, A, S och D är neonfärgat orange. Tangentbordet är i fullstorlek och det har också blivit plats för ett smalt numeriskt tangentbord. Tyvärr har tangenterna en oexakt, ostadig rörelse som påminner om ungdomens ZX Spectrum-hemdatorer.

Precis som hos övriga testdeltagare har skärmen Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar), vilket i dagsläget är den perfekta upplösningen för spel.

Processorn i GL502 är densamma som i de tunga datorerna: Core I7-6700HQ med 2,6 GHz. Däremot finns det bara 8 GB RAM-minne ombord. I spelsammanhang är det i knappaste laget, men tillräckligt så länge du inte försöker utföra svåra uppgifter samtidigt. Förklaringen till den låga vikten och det kompakta formatet är grafikkortet, som är GeForce GTX 970M – alltså ”bara” det näst bästa från Nvidia. Det ger inte riktigt samma prestanda i 3D-spel men mycket mindre effekt- och avkylningskrävande.

Annons

Som enda testdeltagare har GL502V bara en enda disk. En 256 GB SSD ger snabb start och inläsning av program, men har inte plats för lika många stora spel.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Prestanda

I 3D-grafiktestet 3DMark 15 får GL502V 6548 poäng. Det är hälften så mycket som den titaniska MSi GT80, men jämför man med mindre extrema datorer så krymper skillnaden. I processortestet GeekBench 3 (3146 singlecore och 11857 multicore) är Asus till och med snabbare än MSI, säkerligen tack vare en nyare version av i7-processorn. Samma mönster går igen i alla de övriga hastighetstesterna. Bara på diskhastighet får Asus se sig omkörda. En överföringshastighet på 392,5 MB/s är blixtsnabbt, men ändå bara en tredjedel av vad konkurrenterna åstadkommer.

 

Slutsats

Asus Strix GL502V är testets minsta, lättaste och billigaste. Den är långsam med 3D-spel, men ändå tillräckligt kraftfull för att kunna köra alla spel på marknaden i dag, så länge man inte till varje pris måste spela med alla grafikinställningar uppskruvade på max.

Om du inte har en obegränsad budget så att du har råd att skaffa både en gaming-PC och en annan bärbar för normal användning, så kan Strix-datorn vara ett perfekt val. Detsamma gäller om du inte är någon storspelare utan ”bara” vill ha en bärbar som klarar de svåraste beräkningsuppgifterna.

Också i detta test:

MSi GT80 Titan 2QE

Kompromisslös bjässe

På många sätt är tekniken av äldre datum. Men resultatet är imponerande.

Snabbaste 3D-grafiken hittills! Imponerande teknik och ett tangentbord som ingen annan laptop kan mäta sig med.
Vansinnigt dyr, galet stor och tung. Väsnas som en dammsugare med turboladdning!
Läs hela testet

Acer Predator 17

Stark debut

Acer har tagit plats i den lilla skaran av gaming-PC-tillverkare.

Välgjord och kompetent dator för storspelare. Man får verkligen mycket prestanda för pengarna!
Kort batteritid. Det finns snabbare datorer, men de kostar en förmögenhet!
Läs hela testet

Alienware 17

För yrkesmördare

Tjusig och minutiöst effektiv inifrån och ut. Det går inte att klaga på något i Alienware. Det skulle vara priset, i så fall.

Ser läcker ut på ett (för gaming-datorer) diskret och återhållsamt sätt. Prestanda befinner sig i toppklass.
Du kan få samma hastighet för en del mindre pengar på annat håll. Inget optiskt drivverk.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild