Det är inte så svårt att begripa varför försäljningen av soundbar-högtalare har tagit fart. De flesta av dem är ett billigt och användarvänligt sätt att uppgradera TV-ljudet på, och de är både enkla att koppla in och försvinner smidigt och elegant in i hemmiljön. Bland de billigaste ljudlimporna vi testade i septembernumret fanns det några som var förvånansvärt bra. Men en ljudlimpa för femtusen kronor kan inte ersätta en riktigt bra stereo. Ljudet är vare sig upplöst eller kraftfullt nog. Om man däremot går upp i pris, till tiotusen eller ännu mer, så kan det bli riktigt häftigt. Då kan man förvänta sig både bra ljud, med ren och fin dialog när man tittar på film, och en stor och potent ljudbild. Man kan också börja tala om riktiga musikupplevelser.
Utrustning
Utrustningsnivån varierar stort mellan olika soundbar-högtalare. Några av dem har optisk digitalingång och Bluetooth, men inte mer än så. Andra har dessutom HDMI och till och med nätverksanslutning så att man kan strömma musik trådlöst från datorn. Några kan synkroniseras med andra produkter från samma märke så att de kan ingå i multiroom-system och spela samma (eller olika) musik eller filmljud i flera rum.
Man styr högtalarna på olika sätt. Många av dem sköts med en app på mobilen, andra från en liten trist fjärrkontroll. I det senare fallet kan det löna sig att investera i en programmerbar fjärrkontroll, till exempel en Logitech Harmony.
Så testade vi
Alla produkterna har testats på vår stabila hifi-bänk. Vi har använt HDMI-överföring där det varit möjligt, annars har ljudet överförts via den optiska digitalingången. De högtalare som inte har någon subwoofer har vi testat på egen hand, men också ihop med en separat subwoofer för att höra deras fulla potential. Det visar sig nämligen att en sub alltid är en fördel med den här typen av högtalare.
Nätverksfunktionen har testats i de fall det varit aktuellt, och musik i stereo har för det mesta strömmats med antingen AirPlay, Spotify Connect eller Bluetooth. Ett par testdeltagare som inte kan strömma har vi testat med nätverksspelaren Marantz NA6005 via en optisk digitalkabel.
Vi har testat olika ljudinställningar för att hitta den som ger bäst resultat. Oftast låter musik bäst i rent stereoläge, medan film ger bäst inlevelse med surroundfunktion.
Vi har tittat på film från Blu-ray och lyssnat på blandad musik i stereo.
Nytillkomna läsare kanske reagerar på att Sonos Playbar inte är med i detta test, med tanke på att den hamnar i rätt prisklass ihop med subwoofern Sonos SUB. Detta beror på att vi redan har testat den. Playbar är mycket bra, speciellt till musik. När man tittar på film har den däremot inte riktigt den dynamik som vi efterlyser, och den kan inte mäta sig med exempelvis Focal Dimension eller Yamaha YSP-5600. Den är ett naturligt val för den som redan har Sonos-produkter, men det finns ljudlimpor som är bättre.
Vifa Stockholm
Trådlös musiker
Vifa Stockholm är en stor ljudlimpa som främst fokuserar på trådlösa musikupplevelser men som även funkar med film.
Sony HT-ST9
Balanserat ljud i alla rum
HT-ST9 är en del av Sonys multiroom-familj som kan ge trådlöst ljud i hela huset. Och den låter både välbalanserat och fint.
Definitive Technology W Studio
Besvikelse
Definitive Technologys ljudlimpa är en del av en multiroom-familj. Dessvärre är ljudet inte imponerande.
B&W Panorama 2
Omslutande ljudbild
anorama 2 från Bowers & Wilkins har ingen separat subwoofer men en förvånansvärt fylligt bas och ett stort ljud.
Arcam Solo Bar + Solo Sub
Bara helt OK
Med 20 års erfarenhet i bagaget hade vi hoppats på att Arcams soundbar skulle vara ännu bättre.
Yamaha YSP-5600
Äkta bioljud
Yamaha utnyttjar många högtalarelement som pekar åt olika håll för att ge äkta surroundljud med Atmos. Multiroom-funktionen gör den extra rolig.
Bose SoundTouch 130
Lättskött men tam
Bose har en av de mest användarvänliga ljudlimporna, som dessutom har trådlös multiroom-funktion. Men ljudet är i tamaste laget.
LG LAS950M (HS9)
Funktionell men blodfattig
LG:s ljudlimpa kan byggas ut till både multiroom och full trådlös surround. Men ljudkvaliteten är bara okej.
Canton DM 90.3
Sockel på steroider
Testets enda ljudsockel är Cantons största, som tar både film och musik på blodigaste allvar.
Harman/Kardon Sabre SB 35
Supersmal överraskning
Harman/Kardon har en supersmal soundbar som låter överraskande klart och öppet.
Focal Dimension Sound Bar + Sub
Elegant lösning
Funktionerna är få, men ljudet tjusigt. Och du kan välja om Dimension ska vara en ljudlimpa eller ljudsockel.