TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Årets rekommenderade mobiler och surfplattor

2015 satte teknikbranschen fart och nu vimlar det av nya plattformar och produkttyper. Här är en överblick.

Av / 2015-11-14 - 06:00
Årets rekommenderade mobiler och surfplattor

Vi har haft ett par småtråkiga år där våra mobiler, surfplattor och datorer visserligen har uppdaterats med jämna mellanrum men det har varit ont om egentliga nyheter. I år verkar det däremot som om en samlad elektronikbransch hade bestämt sig för att det skulle bli ändring på den saken: det har rasat in nya produkttyper och plattformar, samtidigt som andra kategorier har mognat och nu innehåller produkter som är allt annat än leksaker och som dessutom har blivit av med barnsjukdomarna.

 

Phablets

Ordet ”phablet” är en sammansättning av ”phone” och ”tablet”, alltså telefon och surfplatta, och beskriver helt enkelt en mobiltelefon som har en väldigt stor skärm. Ofta runt 6 tum. Försäljningen av surfplattor minskar och har gjort det i många månader, och alla phablet-mobiler bär en stor del av skulden.

Vi fyller våra telefoner med allt mer innehåll, inklusive fotografier och videosnuttar, och då ger en riktigt stor skärm en bättre användarupplevelse. En stor del av kunderna som köper en phablet vill också kunna vara produktiva – vilket naturligtvis är enklare att vara på en större skärm – men orkar inte springa omkring med både en telefon och en surfplatta. Då är en phablet är en riktigt bra kompromiss.

 

Annons

Surfplattor

Det viktigaste i en bra surfplatta är att all teknik tar så lite plats som möjligt. Det är innehållet och formfaktorn allt hänger på. Man tar med sig plattan i väskan på samma sätt som en tidning eller en bok, och man använder den när man ligger på soffan eller i sängen – eller går på toaletten!

En bra surfplatta ska vara smidig att ta med sig och enkel att sköta, ska kunna köra alla appar utan att haka upp sig och ska ha en bra bild- och ljudkvalitet så att man kan lyssna på musik och läsa e-böcker och webbsidor eller titta på film och videoklipp utan att bli trött i ögonen. Eller öronen, för den sakens skull.

 

Mobiltelefoner

I Sverige har kunderna alltid en speciell favoritmobil och det är den senaste iPhone-modellen, men det finns massor av bra alternativ. Man hittar fina budgetmodeller med både Googles Android- och Microsofts Windows Phone-operativsystem, och tillverkare som Samsung, Sony och LG har highend-modeller som på många områden är bättre än Apples iPhone.

Vi har också testat billiga telefoner med toppspecifikationer från kinesiska tillverkare som Huawei och OnePlus. Även så kallade toughphones – alltså mobiler som tack vare ett tåligt yttre överlever stryk, smuts och ett dopp – håller på att hitta till kundernas hjärtan.

Man bör alltså parkera vanans makt hemma och ta en rejäl funderare över vad det egentligen är man behöver innan man handlar en ny smartmobil 2015.

 

Rekommenderade produkter

Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa mobiler och surfplattor.

Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.

 

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

 

Årets bästa Tåliga mobiltelefon

Sony_Xperia_M4_Aqua_2

Sony Xperia M4 Aqua

Att ta med sig mobilen i poolen har man hittills fått låta bli med billigare Xperia-modeller. Men M4 Aqua är precis som namnet antyder en amfibiemodell.

Det dyker upp allt fler toughphones, alltså telefoner som är byggda för att tåla omild behandling. Tyvärr har många av dem svårt att vara både bra och tåliga på samma gång. Ofta döljer det sig en medioker eller till och med slö telefon under det robusta skalet.

Xperia M4 Aqua är ett angenämt undantag. Och så är den billig. Och har 4K/LTE, bra kamera, snabb processor, tillräckligt med RAM samt en stor och läcker skärm. På punkt efter punkt raderar M4 Aqua i stort sett avståndet mellan ekonomimodeller och toppmodeller.

M4 Aquas yttermått är fullständigt identiska med Z3:s, som var en av de tunnaste mobilerna på sin tid. De flesta kontakterna täcks av små gummerade lock, men microUSB-porten för laddning saknar lucka. Trots detta är telefonen helt vatten- och smutsskyddad (IP68). Man ska dock ta det lite försiktigt ändå eftersom telefonen inte är skyddad mot stötar och slag.

 

Höga prestanda

Skärmen är stor och läcker (5,2 tum). Men upplösningen är bara 720 x 1280 punkter i stället för Full HD. Kameran på baksidan har 12,8 Mp och frontkameran 5 Mp.

Processorn är en 1,5 GHz 64-bitars Snapdragon 615 med åtta kärnor. Det finns 2 GB RAM och 8 GB lagringsplats. Det senare kan byggas ut med upp till 128 GB microSD-kort. Och tack vare Android 5.0 Lollipop kan utrymmet faktiskt utnyttjas. I kombination med det stora RAM-minnet betyder det att det finns både kraft och utrymme för att köra även tyngre appar.

 

Slutsats

Xperia M4 Aqua är inte den mest robusta mobilen på marknaden men däremot men mest lyckade. Vi har tidigare haft fräckheten att påstå att M:et i Xperia M-serien stod för ”medelmåttig”. De orden får vi verkligen äta upp.

Betyg (1–6): 6
Pris: 2 600 kr
Webb: sony.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa phablet

Samsung_Note_4-N910_Frost-White_Combination-Pen_018

Samsung Galaxy Note 4

I Norden är Galaxy Note 4 den senaste i raden av phablet-mobiler från märket som uppfann hela kategorin.

Sammantaget är Galaxy Note 4 robust och praktisk, och kvalitetskänslan är förvånansvärt mycket bättre än vi har varit vana vid hittills från Samsung. Och även om mobilen faktiskt väger 4 gram mer och har större skärm än iPhone 6 Plus så känns den lättare och är smidigare att hantera.

 

Skärm och kamera

På sina 5,7 tum rymmer skärmen en vansinnigt hög upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på i runda slängar 515 ppi. Det betyder att allting visas knivskarpt på skärmen och innehållet sitter så tätt inpå glasytan att man skulle kunna tro att det var printat på ovansidan.

 

Ljud

Den inbyggda högtalaren låter väldigt förkyld, men kopplar man in ett par ordentliga hörlurar så låter Galaxy Note 4 riktigt bra, med massor av tryck och tyngd. Ljudbilden är klar som dagen och alla frekvensregister i spektrat framträder.

 

Användning

Pennan – som Samsung kallar för S-Pen – är vad som gör Samsung Galaxy Note 4 helt unik. Den här telefonen är mer än bara en phablet. Som namnet ”Note” ger en antydan om är den ett slags interaktivt anteckningsblock som erbjuder användaren en lång rad affärsfunktioner som inte finns i någon annan smartmobil.

 

Slutsats

Samsung Galaxy Note 4 är utan jämförelse den bästa surfplattan på marknaden för professionella användare. En bättre mobilskärm får man leta länge efter, och kombinationen av aluminium, glas och plast gör telefonen enkel att hantera, samtidigt som kvalitetskänslan ligger i topp.

Den medföljande S-Pen och dess funktioner gör Galaxy Note 4 helt unik på mobilmarknaden. Vårt enda egentliga klagomål är att telefonen lider en smula av Samsungs eget TouchWiz-gränssnitt.

Betyg (1–6): 6
Pris: 5 800 kr
Webb: samsung.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa budgetsurfplatta

Google-Nexus-9

HTC Google Nexus 9

Nexus 9 är Googles bästa version av framtidens Android-surfplatta och ihop med HTC har de lyckats bättre än någonsin.

Medan tidigare Nexus-surfplattor haft antingen 7- eller 10-tumsskärmar lägger sig Nexus 9 sig mittemellan med en 8,9-tumsskärm i 4:3-format, vilket är samma format och nästan samma storlek som vi känner igen från Apples iPad.

På papperet ska skärmen på Nexus 9 faktiskt vara bättre än iPadens dito. Upplösningen på 2048 x 1536 har de två rivalerna nämligen gemensamt, trots att Nexus-skärmen på 8,9 tum är en del mindre än iPadens 9,7 tum. Det innebär att Nexus 9 har en högre pixeltäthet än den dyrare rivalen.

 

Ljud och kamera

Nexus 9 har samma sorts BoomSound-högtalare som HTC One M9, alltså framåtriktade stereohögtalare som har ett bättre ljud än något annat vi har hört från en surfplatta. Även om de inbyggda högtalarna är så små och oansenliga att man knappt hittar dem så är ljudbilden rund och fyllig, och det är nästan så att man kan titta på ett avsnitt av sin favorit-TV-serie eller spela en omgång actionspel utan att famla efter hörlurarna.

När det gäller kameran tar Nexus 9 fina bilder och surfplattan levererar faktiskt acceptabla resultat utan så mycket brus som vi hade förväntat oss.

 

Prestanda

När det gäller prestanda så får Nexus ett strålande resultat av den 2,3 GHz dualcore, 64-bitars NVIDIA Tegra K1-processor som sitter under skärmen. I vårt prestandatest (Geekbench 3) får den 1735 poäng single-core och 2847 poäng multi-core, så sammanlagda prestanda ligger på samma nivå som en topprodukt som Samsung Galaxy Tab S.

En mycket stor del av användarkänslan med Nexus 9 är i själva verket samma sak som upplevelsen av Android 5.0, även känt som Lollipop. Och den här versionen av Android har överraskat oss positivt, Lollipop är konsekvent, simpelt och mycket användarvänligt.

 

Slutsats

Google Nexus är byggd av HTC och det har den taiwanesiska tillverkaren lyckats bra med. De fysiska egenskaperna, inklusive design, byggkvalitet och skärm, får oss inte att börja jubla utan får nöja sig med en gillande nickning. Däremot är ljudet helt oöverträffat, prestanda ligger på samma nivå som marknadens bästa surfplattor och Googles senaste Android-version förtjänar stort beröm.

Betyg (1–6): 6
Pris: 3 500 kr
google.com/intl/sv_se/nexus/9/
Läs testet här

 

 

Årets bästa Budgetmobil

Lumia_640

Microsoft Lumia 640

Microsoft Lumia går i en fantastiskt prisvärd Windows-mobils fotspår.

Föregångaren Nokia Lumia 630 kallade vi för ”budget-hit” och vi drar oss inte för att använda samma ord om efterträdaren. Jämfört med förra året har Lumia 640 fått större skärm med högre upplösning (5-tums med 720-upplösning) och dessutom mer internminne (1 gigabyte RAM i stället för 512 megabyte). Lumia 640 har även en 8 Mp-kamera och 4K/LTE (och en frontkamera på 0,9 Mp medan Lumia 630 fick klara sig utan selfie-kamera).

Microsoft Lumia 640 finns även i en XL-version (med 13 Mp-kamera) som kostar ett par hundralappar till, men vi tycker att modellen med 5-tumsskärm har en lagom storlek. Den är naturligtvis plastigare, med utbytbara baksidor i tuffa färger som cyan och orange, men vi gillar den färgglada designen (det går att köpa telefonen i vitt och matt svart också, om man vill vara diskretare) och det är inget fel på byggkvaliteten.

 

Ljud och bild

Skärmkvaliteten är också strålande. Och även om kameran tar bilder som kan verka lite matta i färgerna så är det absolut bättre än vad man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Mest förtjusta är vi över ljudkvaliteten. Äkta audiofiler applåderar knappast av entusiasm, men Lumia 640 har en bra och kraftfull volym och en fyllig ljudbild.

Windows Phone har en förmåga att få ut mer ur hårdvaran än motsvarande Android-mobiler med liknande specifikationer, och så är uppenbarligen fallet även med Lumia 640, som till och med kör stora spel som Asphalt 8 utan problem.

 

Slutsats

Windows Phone saknar tyvärr många appar jämfört med Android och iOS. 8 gigabyte inbyggt minne är nästan ingenting, så man måste lägga mer pengar på ett microSD-kort för att utöka lagringskapaciteten.

Men sammantaget är Lumia 640 ändå en hit för pengarna. De största bristerna från Lumia 630 har förbättrats och resultatet är en smartmobil som för de allra flesta är lika bra som en betydligt dyrare modell.

Betyg (1–6): 5
Pris: 1 700 kr
Webb: microsoft.se
Läs testen här

 

 

Årets bästa highend-surfplatta

iPadAir2

Apple iPad Air 2

iPad Air 2 är den bästa surfplattan på marknaden. Precis som föregångaren.

Apple kallar skärmen på iPad Air 2 för Retina HD, vilket skulle kunna ge oinvigda ett intryck av att skärmupplösningen alltså måste vara högre än på föregångarens ”vanliga” Retina-skärm. Så är dock inte fallet. Nej, den enda reella skillnaden att den nya skärmen är fullständigt laminerad, vilket innebär att Apple har lyckats eliminera det tunna lager luft som förut fanns mellan det tryckkänsliga skiktet och själva LCD-skärmen. Dessa två lager har nu smälts samman, vilket har stor betydelse för bildkvaliteten eftersom det numera känns som om bilden är fastklistrad direkt på undersidan av skärmen. Detta innebär i sin tur att skärmbilden är mindre känslig för reflektioner och att betraktningsvinkeln har blivit bättre.

I Air 2 sitter en 8 Mp-kamera som dels tar större och mer högupplösta bilder än föregångaren och dels åstadkommer en markant högre bildkvalitet med mer djup och helt utan grumligheter och brus.

 

Design och kvalitetsintryck

Men det är inte bara den bättre kameran som förbättrar upplevelsen att ta bilder. Även om 1,4 mm tunnare och 32 gram lättare kanske inte låter som så mycket så innebär den tunnare designen och den lägre vikten att det har blivit mycket smidigare och mer användarvänligt att använda sin iPad som kamera. Den är helt enkelt lättare att hålla i under längre perioder och det gör större skillnad än man skulle kunna tro. Detta gäller naturligtvis även till vardags, när man använder surfplattan till andra ändamål, oavsett om det är spel, film, böcker eller surfning.

 

Prestanda och funktioner

Våra benchmark-tester visar att iPad Air 2 är den utan jämförelse snabbaste surfplattan på marknaden för tillfället. Apple brukar vara mycket hemlighetsfulla när det gäller sina egenutvecklade processorer, men vårt testprogram Geekbench 3 har avslöjat att den så kallade A8X-processorn i iPad Air 2 har tre kärnor och är på 1,5 GHz, precis som vi numera vet att iPad Air 2 har 2 GB RAM-minne.

Slutsats
iPad Air 2 är den bästa surfplattan som går att köpa för pengar just nu. Den är smalare och tunnare än någon annan på marknaden och prestanda – inte minst grafiken – är oöverträffade.

Betyg (1–6): 6
Pris: 7 800 kr
Webb: apple.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa kameramobil

LG G4 leather brown front+back

LG G4

Det som verkligen sticker ut med G4 är baksidorna som kan fås i metalliska färger eller läder. Liksom med LG G Flex är hela mobilen svagt kurvad, men inte lika påtagligt, och den är inte flexibel utan har en stabil metallram. Skärmen är lika stor som förra gången och har samma galna QHD-upplösning vilket ger en fantastisk punkttäthet. LG har dock försett den nya IPS-skärmen med Quantum-teknik vilket gör att den får bättre ljusstyrka, betydligt bättre kontrast och större färgomfång. Kort sagt en ypperlig bildkvalitet.

 

Kontroll över kameran

Liksom kameran på G3 använder G4 laserfokus vilket ger en mycket snabb och exakt fokusering. Nytt är att den även använder infrarött ljus i en Color Spectrum Sensor som ska ge bättre vitbalans. Man har fullständig manuell kontroll av vitbalans, slutare, ISO och fokus. Både den framåt- och bakåtriktade kameran har fått högre upplösning, men framför allt en ljusstarkare optik. Dessutom har den optiska bildstabiliseringen förbättrats. Och resultatet är spektakulärt.

Liksom tidigare har LG satt knapparna på baksidan vilket kan kräva lite tillvänjning. Gränssnittet UX 4.0 är trevligt och känns inte överlastat. Vi gillar också att telefonen inte levereras överlastad med appar utan man kan själv välja vilka man vill ha. Prestanda i Geekbench ligger i linje med konkurrenterna.

 

Slutsats

LG G4 är en värdig uppföljare till G3 som har förbättrats på de flesta områdena. Skärmen har bättre ljusstyrka och kontrast. Prestanda har skruvats upp även om de inte slår några rekord. Kameran har blivit ännu bättre i dåligt ljus och ger mer korrekta färger. Vi gillar också de nya läderklädda baksidorna man kan få. Det enda som känns lite tråkigt är att LG inte vågat vara lika djärva med formgivningen som konkurrenterna. Ännu en toppmodell som väcker habegär!

Betyg (1–6): 5
Pris: 6 000 kr
Webb: lg.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa highend-mobil

Samsung Galaxy S6 Edge Gold Platinum

Samsung Galaxy S6 edge

Galaxy Edges böjda skärm känns läcker och mobilen överträffar alla förväntningar.

Med Galaxy S6 har Samsung börjat om från början med designen. Borta är all plast och istället har vi fått en tuff och modern mobil som känns som en premiumprodukt som matchar prislappen. Skärmen är böjd i båda kanterna vilket gör den uppseendeväckande men även skön att hålla i. Ramen är byggd av extra tålig aluminium som gör hela mobilen styv och tuff, vilket man inte är van vid från Galaxy S.

 

Fantastisk skärm

Storleken på skärmen ligger mellan HTC One M9 och Xperia Z3, vilket vi tycker är lagom stort. Däremot har Samsung behållit upplösningen från den betydligt större Note 4. Rekordbra detaljåtergivning och skärpa, med andra ord. Samsungs OLED-skärmar har redan tidigare varit i en klass för sig och den nya är dessutom ljusstarkare, vilket ger utmärkt svärta och kontrast. Man får också ovanligt korrekta färger.

 

Utmärkt kamera

Allt krafs är bortrensat från kameragränssnittet och istället har vi fått användbara funktioner som fullt manuella inställningar, inklusive ljusmätning. Det finns till och med följande autofokus. En ren glädje för alla fotointresserade. Galaxy S6 har samma utmärkta sensor som fanns i Note 4, men har fått en ny lins med en bländare på bara 1,9. I kombination med optisk bildstabilisering ger det utmärkta förutsättningar för att ta bilder i svagt ljus.

 

Slutsats

Samsung har med Galaxy S6 Edge lämnat plasten bakom sig och presenterar istället en lyxig mobil i tålig aluminium och en läckert böjd skärm. Den är lagom stor, med extrem upplösning och utmärkt bildkvalitet. Kameran har praktiska manuella inställningar men tar även i automatläge fantastiskt bra bilder. S6 är den snabbaste mobilen vi har testat men trots detta är batteritiden riktigt bra. Däremot är vanliga Galaxy S6 mer prisvärd då den böjda skärmen inte tillför mycket.

Betyg (1–6): 6
Pris: 8 500 kr
Webb: samsung.se
Läs testet här

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med ännu en toppmodell

Android XR för virtuella världar

Nya Apple Intelligence-funktioner klara för iPhone

Googles december-uppdatering släppt

Självreparation? Glöm det.

De första användarna kan ladda ner Samsung One UI 7

OnePlus avtäcker OnePlus 13

Huawei lanserar nytt operativsystem utan Android

Gemini Live på svenska!

Huawei Mate 70 kan beställas

Casios klockring är fetare än Galaxy Ring

Gemini iPhone-app släppt

Ljud & Bild