Mobilen är rena rama multiverktyget. Ända sedan Apple revolutionerade mobiltelefonen genom att släppa iPhone för åtta år sedan har den kunnat ersätta en hel drös prylar. MP3-spelaren, fickradion, plånboken och kameran är bara en del av allt vi har fått inbyggt i smartmobilen. Och häpnadsväckande nog fungerar allting tillsammans, det är förbluffande med tanke på hur vi hade det innan 2007. Då var det inte många som ansåg att telefonen var avsedd för särskilt mycket annat än att ringa med, skicka SMS och ett och annat e-postmeddelande. Bilder var något man använde en kamera för att ta.
I dag är det tvärtom.
De flesta föredrar nämligen att använda mobilen när de ska fotografera. Den är alltid i närheten och redo att ta ögonblicksbilder som kan delas ut på sociala medier direkt. Den bästa kameran är som bekant den man har med sig.
Enkelt och smidigt
Det är tydligt i vårt dagliga liv. Eftersom det är så enkelt att ta bilder och så bekvämt att dela dem så dyker de upp överallt på nätet. Bilddelningen på Facebook, Snapchat, Instagram, 500px och Flickr är världens största fotoalbum. Bara på Flickr – en av de största bilddelningstjänsterna på nätet – laddas det upp 180 000 bilder. I timmen!
Där dominerar smartmobilen. Den vanligaste kameran på Flickr är nämligen iPhone! De fem mest använda kamerorna är faktiskt mobiler.
Anledningen är att användarna har ändrat sitt beteendemönster radikalt de senaste åren och det har lett till att digitalkamerornas popularitet har minskat. Trots att de har en överlägsen bildkvalitet, och numera dessutom är trådlösa så att man kan ladda upp bilder med högre bildkvalitet via mobilen.
Så här gick det förra gången vi testade kameramobiler.
Bättre bilder
Men hur stor skillnad är det egentligen på en bra mobil och en kamera? Svaret hittar du i vårt högst anspråkslösa test av den bästa mobilkameran som jämförs med två bra kompaktkameror och Panasonics nya kameramobil, Lumix CM1.
Ända tills någon lyckas upphäva fysikens lagar går det inte att få samma tekniska bildkvalitet från en mobil som från en riktig kamera. De allra flesta smartmobiler har väldigt små bildsensorer, där fotosensorerna sitter tätt intill varandra och inte är lika ljuskänsliga som på en större sensor.
En kompaktkamera som Canon PowerShot G7 X har en bildsensor som är många gånger större än den som sitter i iPhone 6 Plus. Det diagonala måttet på iPhone-sensorn är 6 millimeter. I G7 X är det 16 millimeter. Ännu större blir det om man väljer en kamera som har det vanligaste sensorformatet, APS-C, vilket bland annat Nikon har i sin Coolpix A. I det här testet jämför vi alla tre, plus nykomlingen Panasonic Lumix CM1, den första mobiltelefonen med en stor, 1-tums bildsensor som är lika stor som i Canon-kameran.
En större bildyta fångar helt enkelt upp mer ljus. Det ger högre bildkvalitet med mindre brus, bättre färgmättnad och skarpare bilder eftersom optiken som sitter framför kan vara bättre.
Andra fördelar jämfört med mobiltelefonen är snabbare fokus och bildhastighet, bättre bilder i dåligt ljus, kraftigare blixt, överlägsen ergonomi och mycket bättre funktioner.
Bästa argumentet för mobilkameran är helt enkelt att allting ingår. Att man kan leka med kreativ bildredigering i olika appar, plus naturligtvis bekvämligheten att kunna dela med sig av bilderna på ett ögonblick, bidrar till att göra det roligare att fotografera med mobilen.
Ett par alternativ för bättre mobilbilder
Om du inte orkar släpa på en hel kamera så finns det ett par alternativ som ger bättre mobilbilder.
Sony QX1 kostar 4 000 kronor och är en kamera med utbytbar optik som du sätter fast på mobilens baksida. Sedan kan du lagra bilderna från QX1:s bildsensor på mobilen och dela dem på sociala medier. Tack vare utbytbar optik kan du byta ut objektivet efter behov och få ännu bättre bilder än med mobilen.
Olloclip och liknande monteras framför mobilkamerans lins och kostar ett par hundralappar. Det är små separata linser som finns till de vanligaste mobilerna och ger makro-, fisheye- och telebrännvidd. Men bildkvaliteten blir inte bättre.
Det blir den kanske med Samsung Galaxy K Zoom, som faktiskt är en fullt fungerande Android-mobil för 5 000 kronor som har 10x optisk zoom. Dessvärre har den samma problem som nästan alla mobiler: en väldigt liten bildsensor.
Canon Powershot G7 X
Proffskvalitet i miniformat
Canons bästa fickkompakt är så bra att få fotografer behöver något bättre.
Apple iPhone 6 Plus
Världens mest använda kamera
Bildkvaliteten från iPhone 6 (Plus) är bättre än vi befarade.
Panasonic Lumix CM1
Kul och lite udda kamera
Här är kameran som förvandlar din mobil till en proffskamera.
Nikon Coolpix A
Knivskarp vidvinkel
Nikons bästa krossar mobilerna på ren bildkvalitet.