Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony QX1

Kul och lite udda

Här är kameran som förvandlar din mobil till en proffskamera.

Av / 2014-12-27 - 05:00
Sony QX1
Lasse Svendsen

Sonys unika kamera ger möjligheter som inga andra har, men den passar inte alla. Eftersom den inte har någon skärm är man beroende av att mobilen är påslagen för att kunna sköta objektivkameran. Även om det finns en zoomknapp på objektivet, inbyggd blixt och en utlösarknapp så är det inte lätt att fånga motivet utan mobilen. QX1 kan hakas fast på mobilen och kopplas in trådlöst. Sedan styr man exponering, program, bildkvalitet och gör en lång rad inställningar från mobilskärmen. Bilderna överförs automatiskt trådlöst till mobilens bildarkiv, men det går också att lagra dem på minneskort i QX1.

Bildkvalitet
Eftersom det är QX1 som står för den tekniska kvaliteten finns det ingen mobiltelefon som kommer i närheten av att matcha Sony-kameran. Bilderna innehåller fler detaljer och skärpan är mycket bättre. Detsamma gäller brus, som inte är särskilt påtagligt förrän vid höga ISO 6400. Med andra ord: QX1 – mobilen: 1–0. Men mot en billig systemkamera är det en jämnare match. Då ser man att Sonys unika objektivkamera inte är det senaste skriket. Genom den medföljande zoomen syns fallande skärpa ut mot hörnen och kontrast och bilddynamik är inte riktigt i samma klass som i en Sony a6000, enligt vår mening. Färgåtergivningen är överlag bra, med fin mättnad och relativt neutrala hudtoner. Absolut godkänt.

Användning
Bara att kunna sätta QX1 någon annanstans, till exempel på ett stativ med ett makroobjektiv – eller en telezoom –, och fjärrstyra kameran helt från mobilen är otroligt häftigt. Man behöver inte ens haka fast den på mobilen med fästet som ingår, vilket öppnar för möjligheter som andra trådlösa kameror inte är lika bra på. Med en bildkvalitet långt över snittet går det utmärkt att ersätta en systemkamera med QX1 under förutsättning att man blir bekväm med den klumpiga designen.

För med en bildsensor i APS-C-format är både objektiv- och kameradelen lite för stor, särskilt på små mobiler. Dessvärre hämmas bildhastigheten av att det tar en sekund att ta en bild varje gång du trycker på utlösaren, och plastkvaliteten är inte övertygande. Men tack vare en så stor sensor och utbytbar optik är QX1 ett spännande alternativ till en systemkamera om man kan leva med alla säregenheter.

Ljud & Bild tycker

Utbytbar optik och hög bildkvalitet gör QX1 till ett attraktivt tillbehör till mobilen. Som att sätta en spegelreflex framför mobilkameran, med alla för- och nackdelar det medför. Alla operationer görs med fördröjning, vilket vi tycker är lite för frustrerande.

Också i detta test:

5 proffskompakter

Fujifilm X30

Tjusig allroundare

Fujifilm X30 är perfekt för dem som älskar att fotografera och gillar att ha koll på bildkvaliteten.

Ytterst jämn bildkvalitet, praktfull sökare och snabba reaktioner gör X30 till en av våra favoriter. Ergonomin och batteritiden är långt över genomsnittet i klassen.
Testets minsta sensor innebär att man ser tydligare brus på hög ISO.
Läs hela testet

Panasonic Lumix LX100

Enastående kompetent

Man får allt på en gång om man köper Panasonics bästa kompaktkamera, som har allt man kan önska sig – inklusive hög bildkvalitet.

Ovanligt välutrustad kamera med stor elektronisk sökare, ljusstark zoomoptik, 4K-video och flerformatssensor. Bildkvaliteten är det inget fel på heller.
Skärpan och upplösningen sjunker vid hög ljuskänslighet och vi saknar ett inställningshjul.
Läs hela testet

Canon Powershot G7 X

Proffskvalitet i fickan

Testets minsta kamera är så bra att få fotografer egentligen behöver något bättre.

Snudd på felfri bildkvalitet, enkel skötsel och praktisk pekskärm gör Canon-kameran till en av de bästa i sin klass.
På den här nivån förväntar man sig en sökare, men det finns inte här. Inte som tillbehör heller.
Läs hela testet

Leica X

Kostsam lyxkompakt

Få kameror skänker lika mycket ägarglädje som en Leica. Men bara under förutsättningen att den håller vad den lovar.

Blixtsnabb och knivskarp. Med den här kameran ska det mycket till för att missa motivet. Testets bästa ergonomi.
Mycket grumligheter vid hög ISO och markant förlust av skärpa med full bländare.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen