När Canon släppte sin bästa kompaktkamera 2012, PowerShot G1 X, skapade de en nisch i nischen. Proffskompakter – eller kompakta kameror som delar vissa egenskaper med spegelreflexer – har nämligen aldrig haft samma bildkvalitet som spegelreflexer. Som regel har de varit bättre än vanliga kompakter, och G1 X var den bästa av dem och hade dessutom en ljusstark zoom.
Hemligheten var en nyutvecklad bildsensor som var mycket större än i andra kompakter, och en mycket hög optisk kvalitet i en 28–112 mm zoom. Med den nya modellen G1X II har Canon försökt upprepa succén, och på de allra flesta områden lyckas den riktigt väl.
Kameran släktskap går inte att missta sig på och G1X II ser nästan ut som föregångaren, fast utan den lilla optiska sökaren som egentligen bara hade en fördel: den kunde fördubbla batteritiden om man stängde av skärmen. Fast då såg man bara 80 procent av sökarbilden, som dessutom var trång och liten.
G1X II har ingen sökare, men det går att sätta på en separat LCD-sökare med 2,36 Mp-upplösning. Den kostar 2 000 kronor och sätts fast i kamerans blixtsko. Då kan du räkna med en batteritid på låga 200–240 bilder per laddning, vilket är löjligt lite för en så dyr kamera i den här klassen.
Canon-kameran är nämligen ganska så stor och väger över halvkilot. Den är större än exempelvis Sony RX1 med fullformatsensor och Canons kompakta systemkamera EOS M med APS-C-sensor.
Den är däremot bättre att fotografera med på många sätt. Två inställningshjul på objektivet, en för exempelvis bländare och en för fokus, samt inställningsrattar på baksidan, vridbar pekskärm (180 grader) plus ett stort grepp gör det till en barnlek att ta bilder med G1X II.
Bildsensorn med 12,8 Mp är större än i nästan alla andra kompakter och mäter 1,5 tum. Större än i Sony RX100 II och RX10, men mindre än en APS-C-sensor. Ihop med en ny Canon 24–120 mm-zoom som har markant förbättrad ljusstyrka på f2,0–3,9 når man det vanligaste brännviddsområdet utan att bli för beroende av ISO 12800-känslighet i dåligt ljus.
Kameran har fått wifi-anslutning också, med NFC för dem som kan koppla ihop kamera och mobil med närfältsteknik genom att bara hålla dem bredvid varandra i ett par sekunder. Den är också snabbare än sin föregångare med en hastighet av 5,2 bilder per sekund, och har märkbart mycket bättre autofokus med 31 fokuspunkter i stället för föregångarens 9. På det stora hela har G1X II specifikationer som man kan förvänta sig av en proffskompakt. Framför allt en som kostar 8 000 kronor.
Du kommer att älska de två ringarna runt objektivet, de gör Canon-kameran mycket snabbare att använda än många andra kameror i den här klassen.
Bildkvalitet
Man kan välja om man ska lagra bilderna i 3:2- eller 4:3-format. Bildsensorn rymmer hela 15 Mp, så man anger egentligen om den vertikala eller horisontella axeln ska ha full upplösning när man väljer bildformat.
Oavsett format är bildkvaliteten likadan. Förvånansvärt nog skiljer den sig inte så våldsamt mycket från bildkvaliteten i föregångaren G1X. Inte för att det gör något, det var inget fel på bilderna den tog. Men sedan lanseringen 2012 har det kommit många nya kameror, och Sony RX10 med 1-tums bildsensor är fullt i klass, om inte bättre, framför allt när det gäller bilddynamiken, där man har lite mer att gå på med Sony-kameran.
G1X II är däremot bättre vid högre ljuskänslighet, och ISO 1600 är inget man behöver vara rädd för. Bruset vid ISO 3200 är så beskedligt att det inte förstör vare sig hudtoner eller detaljskärpa. Först över ISO 3200 börjar kornbruset bli riskabelt plågsamt, och vid 12800 finns det både färg- och kornbrus i rikliga mängder. Trösten får vara att Canon-kameran faktiskt ändå är en av de bättre i den här disciplinen.
Den optiska skärpan är mycket bra. Vid 24 mm vidvinkel syns en markant förlust av skärpa med bländare 2, som blir gradvis bättre till 5,6. Objektivet är rent allmänt som skarpast, från kant till kant, vid 5,6 och 8. På alla brännvidder. Men vid 50 mm är skärpan mycket bra även i hörnen, från bländare 3,5. Mycket höga prestanda för att vara ett zoomobjektiv i den här klassen, alltså.
Slutsats
Canon PowerShot G1X II är ett bra alternativ till en stor spegelreflex. Dessvärre kostar den lika mycket och saknar sökare samt en brukbar batteritid. Men det går inte att klaga på bildkvaliteten, som vi tycker är fullt i klass med de bästa i kompaktklassen. De som faller för den här kameran gör det eftersom den håller hög Canon-kvalitet, är snabb att använda och i de flesta fall ser man ingen skillnad i bildkvalitet mellan G1X II och en Canon-spegelreflex.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser