TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 subwoofrar

Bastanta basmaskiner

När du vill återskapa jordbävningar, explosioner eller jättekliven från en Tyrannosaurus Rex i hemmabion räcker det inte med mesig liten högtalare. Du behöver en tvättäkta sub!

Av / 2016-03-29 - 06:00
5 subwoofrar

Det är ingen stor hemlighet: vi människor älskar bas. Det stimulerar våra sinnen och tilltalar våra basala instinkter. De djupaste bastonerna har en speciell inverkan på oss. Visste du till exempel att bas kan påverka hjärtrytmen och stimulera produktionen av adrenalin i kroppen?

”Turn up the bass – because nobody screams out for more treble!” var Cerwin-Vegas populära slogan på 90-talet. Och det ligger mycket i det. För även om luftiga övertoner och tydligt mellanregister är viktiga egenskaper i ljudsammanhang så är det oumbärligt att pricka rätt med basen. Där skapas rytmen och fundamentet till all musik. Bas spelar också en viktig roll i filmljud, att återskapa realistiska händelser som du inte bara hör utan känner i hela kroppen. När tåget passerar eller rymdraketen lyfter på filmduken behöver du något som ger en känsla av tyngd och fysisk kraft! Annars går illusionen förlorad.

 

Därför BAS så oerhört viktigt

Tänk tillbaka på vilken ljudupplevelse som helst, konsert eller film, som var särskilt lyckad. Chansen stor att den innehöll massor av bas. Föreställ dig en lika dålig och oengagerande ljudupplevelse så är det hög sannolikhet att basen var tam, tunn eller helt frånvarande.

Varför kompromissa med något så viktigt? Tja, liksom mycket annat som är kul här i världen så kostar bas pengar om den ska vara ordentligt bra. Riktigt djup, exakt och slagkraftig bas kan lätt kosta mycket pengar. Ju lägre frekvenser som ska återges, desto större och kraftigare måste bashögtalaren och kabinettet den är monterad i vara för att ge tillräckliga ljudtryck. Dessutom krävs det en potent förstärkare som kan starta och stoppa membranet vid rätt tidpunkt. Allt detta kostar pengar – och det lönar sig inte att spara på vare sig kvantitet eller kvalitet om du vill ha ett resultat som det svänger om ordentligt.

Annons

 

Bättre bas för pengarna

De senaste åren har vi dock sett en kraftig förbättring på subwoofer-marknaden: nya nätbaserade aktörer har lett till pressade priser på goda kvalitets-subwoofrar, ner till en ganska angenäm nivå. Man behöver inte längre offra en hel månadslön, eller skaffa en kreditkortsskuld värdig Lyxfällan, bara för att man vill ha lite bättre bas!

Förra året vid den här tiden testade vi sex kompakta subwoofrar i toppklassen, där de flesta hade ett väldigt bra ljud i förhållande till sin storlek. Men om du är villig att offra lite mer golvyta och dessutom kan leva med lite mindre påkostad design och kosmetik så kan du numera få en utmärkt subwoofer från 5 000–6 000 kronor och uppåt. Det är just denna prisklass vi siktar in oss på i årets första subwoofer-test!

 

Test och testkriterier

Vi har samlat ihop subwoofrar från kända högtalartillverkare som DALI, Klipsch och Elac, plus mer renodlade specialister som XTZ och Sunfire. Vi ställer som sagt inga speciella krav på vare sig design eller storlek den här gången. Här handlar allt bara om en enda sak, nämligen att få högsta möjliga prestanda för pengarna!

Därför har vi också medvetet riktat in oss på de större modellerna med fullvuxna baselement på 12 tum eller mer, gärna med rejäla storlekar på kabinettet. Av erfarenhet vet vi att sådana baslådor brukar ge ett bättre ljud än en liten subwoofer som måste arbeta mycket hårdare för att få samma resultat.

 

Flera basprinciper

De fem modeller vi hamnade på här använder sig av flera olika driftsprinciper. Ett enda baselement i ett portat kabinett är det klassiska receptet på en baslåda: basreflexporten ger elementet motstånd samtidigt som den hjälper till med att andas. Det gör högtalaren mer effektiv, men kan också gå ut över precisionen om allt inte görs korrekt. En annan populär lösning är att kombinera ett aktivt baselement med ett passivt membran (en så kallad slavbas). Sist med inte minst har tillverkare som XTZ en hybridlösning där man kan experimentera med både öppet och slutet kabinett för att hitta den klangkaraktär man själv föredrar.

Elac Debut S12EQ

Kraft och kontroll

Från Elac kommer en sub som är både stark och smart. Här kombineras kraftiga baselement med inbyggd rumskorrektion via mobilen!

Mycket enkel att installera tack vare app som använder mobilens mikrofon.
Aningen enkel byggkvalitet kan orsaka resonanser.
Läs hela testet

Sunfire SDS-12

Kompetent kompakt

Testets minsting är enkel att installera och ställa in, men lyckas inte riktigt mäta sig med de större baskanonerna.

Sunfire-suben levererar fyllig och slagkraftig bas i förhållande till sin storlek.
SDS-12 hänger inte riktigt med i de tuffaste bassekvenserna och ger ifrån sig tydliga resonanser på hög volym.
Läs hela testet

DALI Sub K-14

Dansk sjunkbomb

Äntligen har DALI en subwoofer som kan tävla mot de stora grabbarna!

Stram och distinkt basåtergivning med massor av kraft gör att den eleganta DALI-suben passar till både film och musik.
Även om K-14 orkar spela mycket högt så kan basen verka lite väl behärskad ibland – vi saknar lite mer tryck i de lägsta frekvenserna.
Läs hela testet

Klipsch R-115SW

Bas med orkanstyrka

För dig som vill ha mesta möjliga bas för pengarna är den här 15-tums luftpumpen från Klipsch mitt i prick.

Fenomenalt bastryck i ett mycket brett frekvensregister. Här får du en råstark subwoofer som trycker ifrån sig bra hela vägen ner till de subsoniska frekvenserna du inte bara hör, utan känner!
En potent bas som den här kräver mer jobb med placering och fintrimning. Storleken och platsbehovet är en uppenbar faktor för många.
Läs hela testet

XTZ Sub 12.17

Precis baskanon

Audiofila basälskare som är lika intresserade av kontrabas som knattrande maskingevär kan med fördel ta en titt på den här nya multikonstnären från XTZ. En dunderbra allround-bas!

Sub 12.17 vänder sig till kräsna audiofiler med sin strama, rena och musikaliska ljudkaraktär.
För de här pengarna egentligen ingenting, men det finns maffigare alternativ till basfanatikerna där ute.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Högtalarnas Rolls-Royce

Ljud & Bild