Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 6 subbasar

Brutala baskanoner

Vill du ha djupbas, ordentlig bas som ruskar om dig och sätter omvärlden i gungning? Då behöver du en rejäl subbas!

Av / 2015-05-06 - 06:00
6 subbasar
Audun Hage

Produkter i detta test

En massiv subbas är alla hifi- och hemmabiofantasters våta dröm – och den värsta mardrömmen för grannar på flera mils omkrets. De här potenta basmaskinerna återskapar de djupaste frekvenserna som man inte bara hör utan också känner i hela kroppen! Därför är de ett obligatoriskt redskap när explosioner, jordbävningar och skottsalvor ska återges. Men de kan också ge musiken en helt ny dimension.

Subbasarna är ”all about that bass”, gjorda enbart för att ta över där vanliga högtalare tvingas ge upp. De täcker bara en bråkdel av frekvensregistret vi människor kan höra, men i gengäld är det ett av de svåraste registren att återskapa. Ju djupare toner man ska återge desto större och starkare måste högtalarna vara för att ge hörbar respons.

Storleken räknas
Att återge djupa basfrekvenser är en krävande disciplin som i grund och botten handlar om en sak: att flytta luft. Massor av luft! Och precis som med bilmotorer är det den gamla kubik-regeln som gäller: ju större desto bättre. Subbasen kan liknas vid en pistong där diameter och slaglängd avgör effekten. Ett stort element (15 tum, 18 tum, 21 tum!) i ett hundraliters kabinett har mycket bättre förutsättningar att återge ren och oansträngd bas än en liten subbas som är lika stor som en skokartong.

När man ska ut och handla sin första subbas kan det vara klokt att tänka på att allt handlar om kompromisser och förhållandet mellan storlek och pris. Den som är händig kan ladda ner ritningar på nätet, köpa x antal baselement i lösvikt och snickra ihop sin egen hemmagjorda jättesubbas och få helt galna resultat. Sådana subbasar har däremot en tendens att vara väldigt dyra när man köper dem färdiga, på grund av storlek och vikt, och de tar väldigt stor plats och är inte särskilt vackra att titta på. De flesta kommersiella subbasar är däremot byggda för att passa ett visst användningsområde, en viss storlek och en viss prisnivå.

Kraft och finess
I slutändan handlar inte allt bara om vilken subbas som kan spela högst eller djupast. Kvalitet är lika viktigt som kvantitet. Basen måste kunna starta och stanna när den ska, och återge rena toner utan färgning eller resonanser. Detta är särskilt viktigt om subbasen ska användas till musik och paras ihop med kräsna hifi-högtalare. I musik handlar det om att få tonerna att sitta och det hjälper inte hur mycket muskler och djupbas man än förfogar över om inte timingen sitter. Takt och ton räknas lika mycket som hur tuff subbasen är när den återger maximalt ljudtryck. Och det leder oss till månadens test.

Testet
De flesta högtalarmärken har någon form av subbas, men den här gången har vi lagt ribban högt. Kravet är en tung och kraftfull djupbas för såväl film som musik, inom ”förnuftiga” fysiska ramar. Vi fick tag i sex relativt kompakta deltagare av kända fabrikat, inklusive några av världens mest berömda subbasspecialister. Namn som REL, Velodyne, SVS och JL Audio bör klinga välbekanta i alla basfantasters öron. Dessutom har vi tagit med två utmanare från DALI och Elac för att se vad hifi-veteraner har att ställa upp med mot basmonster som de här.

Så testade vi
Testet är utfört med utvald musik, filmsekvenser och testfrekvenser. Vi har rensat hörselgångarna i hopp om att kunna få en korrekt inblick i de olika baslådornas prestanda. Vi har använt våra Procella P6-biohögtalare som medspelare, delade vid 80 Hz för att överlåta den viktiga djupbasen åt testdeltagarna. Vi har använt oss av en Yamaha RX-V3040-hemmabioförstärkare för att korrigera nivå och avstånd för varje subbas.Drop the bass!

Produkter i detta test

SVS SB13-Ultra

Brutal slagkraft

Med hjälp av testets största element bjuder SVS kraftkarl på hårda slag till både film och musik. Och den låter bra!

Här kombineras stor slagkraft med en förmåga att hänga med i svängarna på alla musikstilar. Filmeffekterna återges också med stor övertygelse.
Funktioner och display sitter på baksidan, vilket krånglar till inställningen. Inte fullt lika stram och upplöst som vissa andra.
Läs hela testet

REL S/5

Bäst på musik

Så fort den här subbasen kopplades in hörde vi att allting satt som det skulle.

Om akustisk musik är favoritsysslan så ger S/5 en helt magisk basåtergivning. Stram och välkontrollerad och förbaskat väl integrerad i ljudbilden. Funkar bra med film också.
De allra djupaste bastonerna får subbasen att skorra på hög volym.
Läs hela testet

Velodyne SPL-1200 Ultra

Flexibel kraftkarl

Här får du mycket kraft i ett kompakt kabinett, kombinerat med automatisk rumskorrektion och fjärrstyrning.

En ytterst kapabel subbas med plenty av kraft och stora möjligheter för anpassning efter rummet. Plus för automatisk rumskorrektion.
Vi önskar oss lite mer attack och finess i det högre basregistret.
Läs hela testet

Elac SUB 2070

Knytnäve i silkesvante

Elacs nya dubbeldäckare är både kraftfull och finkänslig. Trådlös överföring och app-styrning gör SUB 2070 till en av testets mest avancerade.

En precis och potent subbas som blandar sig fint i ljudbilden och har en närmast sömlös övergång till fronthögtalarna. Basåtergivningen är lätt och lekfull, befriad från eftersläpningar och ojämnheter.
Saknar lite nivå i den allra djupaste basen.
Läs hela testet

JL Audio E-Sub E112

Muskler och finess

JL Audio ger det bästa av två världar: stram detaljerad djupbas och en kolossal slagkraft!

JL Audio E112 är byggd som en stridsvagn och kan nästan mullra lika högt också. Den kombinerar stram och precis bas i musik med öronbedövande och kraftfull djupbas med film. Den gör helt enkelt allt vi förväntar oss av en bra subbas!
E112 är inte fullt lika finkänslig och lyhörd som de mest musikaliska subbasarna, men inte långt ifrån.
Läs hela testet

DALI P-10 DSS

Kompakt allroundare

DALIs variant på temat highend-subbas är både läcker och välljudande, men något djupbasmonster är den inte.

DALI har skapat en oerhört läcker subbas, som hänger med rytmerna fint. Fjärrkontroll är ett stort plus!
De djupaste baseffekterna saknar tyngd och kontroll.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen