Har man en gång lyssnat på äkta highend-ljud så finns det ingen väg tillbaka. Ljud med en sådan upplösning och närhet att den närmast spänner upp en osynlig duk i luften mellan oss och himmelriket. Men det är ofta en komplicerad och dyr historia att kombinera ihop rätt utrustning, och många når aldrig riktigt hela vägen fram.
Å andra sidan är det kolossalt vanebildande med trådlösa ljudprodukter också. Bort med alla dammsamlande högtalarkablar och klumpiga förstärkare och säg hej till en vardag där du bara trycker på Play på datorn eller mobilen, så kommer ljudet ur högtalarna utan att det går en endaste kabel mellan dem. Men sådana produkter är vanligast i de billigare prisklasserna, och ljudkvaliteten är därefter.
Sedan kom Dynaudio med sin Xeo-högtalarserie, som krossade myten om att trådlösa apparater inte kan tillfredsställa råbarkade ljudentusiaster. Det var mellanklasshögtalare som byggde på Excite-serien, men som hade förstärkning på insidan och överförde musiksignalen trådlöst. Välljudande högtalare som faller många i smaken.
Trådlös Focus-serie
Men som jag skrev när jag testade golvhögtalaren Xeo 5 för tre år sedan så var basen inte riktigt tillräckligt stram och jag önskade att Dynaudio i framtiden skulle göra trådlösa versioner av sin dyrare Focus-serie. Och nu har mina böner blivit hörda! Nu har nämligen Focus XD kommit, som är just trådlösa versioner av de påkostade Fokus-högtalarna. Och så måste du köpa en Xeo Hub separat, för 2 300 kronor extra.
600 XD är den digitala och potentiellt trådlösa versionen av den passiva Focus 340, som undertecknad föll för när den testades i marsnumret. Superb upplösning och strålande tonal balans, enda nackdelen var att den krävde en hel del av förstärkaren och lätt kunde låta tråkig om den inte fick tillräckligt med kraft.
I 600 XD har Dynaudio gjort något åt detta och utrustat högtalaren med inte en och inte två utan hela fyra förstärkare som lämnar 150 watt vardera. En förstärkare till varje element, med en sammanlagd effekt på 600 watt per högtalare. Att alla förstärkare är likadana ska ge bästa möjliga fas, timing och stereoperspektiv, och tack vare aktiva delningsfilter och digital signalbehandling tvingas högtalarna att sträcka sig ända ner till 20 Hz i basregistret. Som jämförelse rullar den passiva Focus 340 av vid 32 Hz, vilket berövar oss de djupaste bastonerna. Men så var det ju det där med priset också: 95 000 kronor för Focus 600 XD mot 50 000 kronor för Focus 340. Det betyder att 45 000 kronor går till den inbyggda förstärkningen och den trådlösa överföringen. Det behöver dock inte vara helt tokigt, eftersom en riktigt bra förstärkare lätt kostar 30 000 kronor, och då är den inte specialanpassad efter högtalarkonstruktionen som den här är.
Digital och trådlös upplösning
Högtalarna får trådlös överföring genom att sändaren Xeo Hub kopplas till datorn med USB. Den tar då över som ljudkort. Sändaren fungerar även tillsammans med Android-mobiler med OTG-stöd och ska kunna användas med iPad tillsammans med en Lightning-till-USB-adapter. Ingen av de senare metoderna stöds dock officiellt utan används på eget ansvar.
Alternativt kan du koppla in en digital ljudkälla med koaxial eller optisk ljudingång, eller till och med använda analog RCA-ingång. Tänk då på att signalen först konverteras från analogt till digitalt, bara för att sedan gå tillbaka till analogt igen när den har gått genom luften och nått högtalarna. Det innebär förluster, så digital anslutning rekommenderas.
Trådlöst stöder högtalarna maximalt 24 bit/96 kHz-upplösning, vilket är mer än dubbelt så mycket som CD-upplösning och inkluderar de allra flesta inspelningar. Har du musik som är lagrad i ännu högre upplösning så går det att koppla in signalkällan med koaxial digitalkabel. Då behöver du en kabel från signalkällan till den ena högtalaren och sedan en ny kabel vidare till nästa högtalare.
Analog koppling med kabel
Om du vill koppla in en analog källa med kabel så är det fullt möjligt. Har du en förförstärkare du gillar kan högtalarnas volymratt kopplas ur så att de fungerar som renodlade effektförstärkare. Annars har högtalarna sin egen volymstyrning som du enkelt sköter med fjärrkontrollen som ingår.
Användning och inkoppling
När det gäller inkopplingen så gäller det att hålla tungan rätt i mun, särskilt om du vill koppla in trådlöst ljud med Xeo Hub. Vid ett par tillfällen råkade jag ut för att den trådlösa anslutningen från min Mac bara gav ljud i ena högtalaren. Lösningen var att stänga av och sätta på den tysta högtalaren, så kom ljudet tillbaka. Jag har också provat med analog inkoppling från förförstärkare, då tyckte jag att basregistret blev en smula tamare. Det kan hända att signalen inte går genom DSP-kretsen, för att behålla den i den analoga domänen, och att den därför uppfattades som aningen tunn.
På baksidan finns bas- och diskantkontroller och en omkopplare som gör att du kan ändra zon om du vill ha flera högtalare hopkopplade i ett multiroom-system.
Placering
Kabinetten är av den slutna typen. Det betyder att man slipper förvrängning från en basport, och inte heller finns någon tryckvåg bakåt som kan göra det svårt att placera högtalarna i förhållande till väggarna. Detta gör högtalarna enklare att möblera med, men det är fortfarande så att en placering nära väggar gör att mycket av basregistret förstärks. Lite förstärkning från rummet är helt okej, men det kan också gröta till basen om det blir för mycket. I så fall kan du använda potentiometern på baksidan av högtalarna som steglöst fintrimmar basåtergivningen beroende om de står intill en bakvägg eller i ett hörn.
Snyggt upplöst ljudbild
Den elektroniska balladen ”Touching Ghosts” med Malia & Boris Blank har en gigantisk ljudbild och jag tror aldrig att jag har hört den så stor och luftig som med Focus 600 XD. Malias röst är så upplöst och så frigjord från all maskering att hon svävar i luften och sjunger sig djupt in i själen. Ljudbilden som Boris Blank – som för övrigt är ena halvan av Yello – har skapat har härliga, djupa basrytmer som stöttar upp ett stort och superluftigt ljudlandskap. Att högtalarna går djupare i basregistret än dess kompakta yttre ger en antydan om, sker inte på bekostnad av hur musikens dynamik och liv upplevs. Tvärtom bidrar det till en mörkare bakgrund som återigen ger ett bättre intryck av tredimensionalitet. Det är gott om punch i musiken också, även om det inte är högtalarnas största styrka. Detta är trots allt inte Klipsch eller McIntosh.
Med fjärrkontrollen kan du styra det mesta, inklusive ljudnivå.
Över till balladen ”I Need Love” med Robin Thicke, som har en djup och fin basgitarr och där bastrumman trycker till ordentligt längst ner i basregistret. Ställda tätt intill väggen blir det lite i mesta laget, då kan det vara en fördel att dämpa basresponsen en aning på baksidan. Eller bara dra ut högtalarna på golvet en bit.
Techno
Hur låter då högtalarna med musik som har lite större underhållningsvärde? ”Smack My Bitch Up” med The Prodigy kommer till undsättning, med sina tunga och aggressiva technorytmer i en ilsken ljudbild. Dynaudio avslöjar detaljer i ljudbilden som även den sortens musik tjänar på. Perkussion framträder tydligare än jag har hört på länge och alarmljud klingar genom rummet utan att bli vassa eller fula. Basrytmerna låter aldrig tråkiga heller, här är det bara att ta plats på dansgolvet. Återigen finns det inte samma aggressivitet som i de betydligt billigare Klipsch RP-280F, och inte heller i de svindyra McIntosh XR200, men det är inte poängen med de här högtalarna heller. Det låter bara så sabla bra och otroligt gasaktigt upplöst, och med 600 watt perfekt anpassad förstärkareffekt går det inte att klaga på dynamiken och livligheten heller.
Bredvid diskanten sitter teckenfönstret elegant infällt.
Klassiskt
Och om högtalarna är hejdundrande allroundare så kan du kanske gissa hur de låter med klassisk musik. Ett ord: Fantastiskt. Det är bara att sätta på ”Figaros bröllop” av Mozart och köra igång. Till exempel någon av Royal Philharmonic Orchestras versioner. Stråkarna går nästan att röra vid och blåsinstrumenten urskiljs klockrent. Allting följer dirigentens strama regi och är lekande lätt att hänga med i, utan att det någonsin låter påträngande. De här högtalarna är helt enkelt som gjorda för klassiskt musik.
Den trådlösa sändaren behöver ingen egen ström om den kopplas direkt till datorn med USB. Det gör den däremot om du vill koppla in andra källor.
Förutom USB till datorn har den trådlösa sändaren ingångar för koaxiala, optiska och analoga ljudkällor.
Värda pengarna
Dynaudio Focus 600 XD är vanebildande, och när de väl har gått med på att ta emot den trådlösa signalen så finns det ingenting som står i vägen för total musikglädje.
Ljudet är öppet och luftigt, stereoperspektivet är storslaget och ”rätt” placerat rent psykoakustiskt, och den dynamiska kontrasten är helt enkelt imponerande. Röståtergivningen är extremt bra!
Det finns ingenting som inte de här högtalarna klarar av på rak arm, bortsett från att blåsa dig döv av ljudtryck över smärtgränsen. De kan spela högt, men är ingen match för de allra mest rockiga högtalarna. Men vad gör väl det, när d är så bra på allt annat?
Focus 600 XD kostar dubbelt så mycket som sina passiva kusiner. Men är ändå värda varenda krona. Inte minst eftersom du slipper lägga pengar på förstärkare!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser