Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sådan är Samsung Galaxy S5

Vi har mycket exklusivt fått låna ett exemplar av Samsungs kommande toppmodell, Galaxy S5. Här är våra första intryck.

Av / 2014-04-04 - 09:34
Sådan är Samsung Galaxy S5

När Samsung presenterar en ny flaggskeppsmobil är det ingen tvekan om att det är en av de viktigaste – kanske den allra viktigaste – lanseringen under hela året. Så var det också i slutet av februari i Barcelona, när Samsung för första gången visade upp sin Galaxy S5 som ska ta över efter den populära Galaxy S4.

Om allt går enligt planerna kommer Galaxy S5 till butikerna i nästa vecka, den 11:e april för att vara helt exakt, och när den har släppts ska vi naturligtvis göra ett djuplodande test av den.

Men vi kunde ändå inte tacka nej när Samsung gav oss en möjlighet att få titta närmare på telefonen en vecka innan den når butikerna. Detta är alltså inget test, utan en överblick över våra första intryck efter att ha provat telefonen ett par dagar.

Bländande snygg skärm
Det första som slår oss är att skärmen, som är 5,1 tum stor och av typen S-AMOLED med full 1080p-upplösning, är ännu ljusstarkare än skärmen på Galaxy S4.

DSC00852
Det är svårt att visa på bild hur ljusstark och knivskarp skärmen är på nya Galaxy S5.

Expert-webbplatsen DisplayMate meddelade för ett par dagar sedan att skärmen på Galaxy S5 skulle vara den bästa någonsin på en mobiltelefon. Den påstods ha den bästa ljusstyrkan, bästa färgåtergivningen och den bästa kontrasten på marknaden, samt den bästa betraktningsvinkeln. Och det är vi beredda att skriva under på, även om vi inte har tillgång till DisplayMates mätutrustning. Den här skärmen är helt enkelt oerhört bra!

DSC00861
Samsung har ändrat i gränssnittet, så att exempelvis inställningarna är mer överskådliga.

Fingeravtrycksläsare och pulsmätare
Först kom iPhone 5S, sedan kom HTC One Max och nu är Samsung Galaxy också klar – med en fingeravtrycksläsare för att öka säkerheten och göra det möjligt att betala snabbt och smidigt med mobilen. Hos Apple kan man använda sitt fingeravtryck för att betala för appar och annat material från iTunes, medan man hos Samsung kan använda fingeravtrycksläsaren för betalningar via PayPal.

På iPhone behöver man bara hålla fingret ett ögonblick på hemknappen, men Samsung Galaxy S5 kräver – precis som HTC One Max – att man drar fingret över läsaren. Det är inte lika intuitivt och tar lite längre tid, men å andra sidan upplevde vi inte någon gång att skannern inte kunde läsa fingeravtrycket korrekt. Detta är dock något vi bara har testat i två dagar. Det är möjligt att känslan är densamma när man har använt telefonen en längre tid.

hjertescanner
Plusmätaren delar plats med LED-blixten och sitter alltså alldeles under kameran.

Galaxy S5 har även en hjärtskanner – alltså en pulsmätare – som sitter under kameran. Den sköter man i S Health-appen som finns i en uppdaterad version i Galaxy S5. Vi har provat pulsmätaren ett par gånger och den fungerar faktiskt helt lysande och precis som den ska. Vi tillåter oss dock att undra om Samsung säljer särskilt många extra telefoner bara därför. Den är helt klart en funktion som är ”nice-to-have”, men inte mer än så.

Prestanda
Med sin 2,5 GHz Snapdragon 805 quadcore-processor skulle Galaxy S5 egentligen vara den snabbaste smartmobilen på marknaden. Och visst är den blixtsnabb till vardagligt bruk. Men det är ju i stort sett alla toppmodeller nu för tiden, och när man utsätter S5 för ett benchmark-test så är den faktiskt en smula långsammare än HTC One M8, som blir en av årets stora rivaler.

Screenshot_2014-04-03-16-09-47

873 poäng single-core och 2836 poäng multi-core får Galaxy S5 i vårt prestandaprogram Geekbench 3. Som jämförelse får HTC One M8 975 respektive 2964 poäng, medan iPhone 5S får 1411 respektive 2559. Det finns alltså goda skäl att förvänta sig att kommande iPhone 6 klår Galaxy S5 ordentligt när det gäller prestanda när den släpps längre fram i år.

Design och kvalitetskänsla
Trots höga priser har Samsungs toppmodeller alltid varit väldigt plastiga, och det har Samsung inte gjort så mycket åt i nya S5. Vid första ögonkasten liknar den föregångaren på pricken, men i själva verket har den blivit både större och tyngre. Och även om den fortfarande är gjord av plast så känns den åtminstone mer robust när man håller den i handen. Fast det är fortfarande stor skillnad mot den premiumkänsla man får med nya HTC One M8 och Apples iPhone 5S.

galaxys5_s4
Galaxy S5 (till vänster) sida vid sida med Galaxy S4 (till höger).

htconem8_galaxys5
HTC One M8 (till vänster) sida vid sida med Galaxy S5 (till höger). Kvalitetsskillnaden går att se med blotta ögat.

Sammantaget är vi dock säkra på att Samsung nya baby blir en stor hit. Framförallt skärmen fick oss att spärra upp ögonen, och det återstår fortfarande att ta en närmare titt på kameran och en lång rad av de andra nya funktionerna som Samsung har proppat Galaxy S5 full av. Allt det kan du läsa mycket mer om när vårt riktiga test av telefonen är klart – förhoppningsvis redan inom ett par veckor.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen