Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets prylfrossa

Småelektronik säljer som aldrig förr, men det kan vara svårt att hänga med i utbudet. Här är läget just nu.

Av / 2016-11-26 - 06:00
Årets prylfrossa

Ett av de intressantaste områdena för oss att bevaka är prylar, eller småelektronik som branschen kallar det. Handhållna eller åtminstone portabla apparater kan allt mer och utvecklingen går framåt i rasande fart. Vi kan idag göra saker som var rena fantasier för bara några år sedan. Och de kopplas ihop på nya och intressanta sätt för att göra våra liv ännu intressantare och enklare att hantera.

 

Drönare

Förrförra julen exploderade intresset för drönare, eller quadrokoptrar som de egentligen borde kallas. Sedan dess har det sålts mängder av radiostyrda helikoptrar med flera rotorer, då de ju är så mycket enklare att flyga. Och många nöjer sig säkert med en liten billig drönare som leksak. Men för dem som vill filma med den så insåg de snart att kameran i billiga drönare är rent bedrövlig. Senaste året har det kommit allt fler halvproffsiga drönare med riktigt bra kameror. Samt att det går snabbt framåt med självstabilisering, kollisions-detektering och rent av drönare som automatiskt följer dig. Men lagstiftningen hänger inte riktigt med och kostnaden för dessa intressanta flygfartyg är långt över leksaksnivå.

 

Smartklockor

Det märks att marknaden för smarta klockor fortfarande är ung. Tillverkarna verkar ha svårt att sätta fingret på vad konsumenterna egentligen vill ha, och är dåliga på att berätta för köparna vad de ska ha den till. Därför finns de med alla möjliga utseenden och format, med allt från bara de enklaste funktionerna till mångkonstnärer som nästan är en smartmobil på handleden. Det enda gemensamma är att de flesta kör samma operativsystem, vilket också gör att de inte skiljer sig så mycket åt. Undantaget är Apple Watch som kör sitt eget lopp. Och det verkar ha fungerat, för den säljer inte bara lika mycket som alla de andra tillsammans, utan är också den näst mest sålda klockan totalt.

 

Aktivitetsarmband

För den som vill ha lite koll på hur mycket man rör sig och som inte vill kosta på sig en smartklocka är kanske aktivitetsarmbandet mer intressant. Då får man visserligen inte notifieringar och appar men om det kopplas till mobilen så kan man ändå få reda på hur långt man rört sig, hur många steg man tagit, hur mycket man förbränt och hur man sovit. Men även här är variationen stor från små enkla armband till dem som faktiskt har en liten skärm. Gränsen mellan armbanden och smartklockorna kan ibland vara hårfin.

 

Datorer

De stationära datorerna är mer eller mindre på utdöende bland konsumenterna, vilket är anledningen till att vi ytterst sällan testar sådana. Istället ska datorn vara portabel, lätt och flexibel. Och även den bärbara datorn är i dag en segmenterad marknad. Det finns de som bara vill ha något att skriva på och surfa med på resan. Då är det främst ultraportabla som gäller, där vikten är av större betydelse än prestanda. Sen finns det de som använder datorn överallt till allt möjligt, och för dem är ofta hybriddatorerna intressanta. Dessa har ofta en vändbar och/eller löstagbar skärm som också kan användas som en surfplatta. Slutligen har vi de riktigt krävande användarna som ska köra spel i högsta prestanda. För dem är det viktigare att maskinen är utrustad med de senaste och snabbaste komponenterna än att datorn är billig eller lätt att ha med sig. Det är i de tre kategorierna vi jämför de mest intressanta datorerna på marknaden.

 

VR

Det har pratats mycket om Virtual Reality de senaste åren, men det har inte resulterat i så många fungerande produkter man faktiskt kan köpa. Men det ser ut som att 2017 blir året då VR tar fart på allvar. Oculus Rift har äntligen släppts till försäljning, HTC Vive imponerade på oss och nu kommer också PlayStation VR. Men alla dessa är ganska dyra produkter. Frågan är om mobiltillverkarnas billigare lösningar som använder telefonen kan bli tillräckligt bra. Samsungs och LG:s produkter har inte imponerat på oss, men kanske kan Googles standard Daydream VR göra det enklare att få en enhetlig fungerande upplevelse från fler tillverkare.

 

Mobiltelefoner

En av de få produkterna som det fortfarande säljs mycket av är smartmobiler. Men tillverkarna krigar antingen om att göra de mest prisvärda mobilerna, där det är hård konkurrens från Kina, eller om att göra den mest fullutrustade lyxmodellen som också kostar därefter. Problemet är att de har alltmer svårt att sticka ut. Så fort någon hittar på något nytt som faktiskt är användbart så kopierar omedelbart alla andra det. Att låsa upp mobilen med sitt fingeravtryck gick snabbt från en wow-upplevelse till något som nya mobiler förväntas ha. Tittar man tillbaka på årets mobiler så verkar en stark trend vara allt intressantare mobilkameror. HTC experimenterade med mjukvarubaserat skärpedjup, Huawei satte i två linser för kreativa möjligheter, LG stoppade en extra vidvinkellins i G5, medan Apple stoppade i en telelins i sin iPhone 7 Plus. Utvecklingen lär inte stanna av det kommande året.

 

Surfplattor

Ett sorgebarn för återförsäljarna är däremot surfplattorna. Det verkar helt enkelt som att marknaden är mättad. Alla som vill ha en platta har redan köpt en, och om man köper en ny så är det till barnen eller för att ha en extra som fjärrkontroll. Därmed är motivationen borta för att utveckla nya och bättre plattor. Det syns om inte annat på att vi bara testat hälften så många under året som föregående år. De enda som står ut från mängden är Apple som fortsätter utveckla alltmer avancerade iPad-modeller. I år var första gången man inte lanserade en tunnare och lättare platta utan stoppade istället in mer ny teknik i sina Pro-modeller. Om inte marknaden oväntat svänger under nästa år lär vi inte heller se så många nya Android-plattor i kvalitetssegmentet.

 

Här är en lista över årets rekommenderade produkter, plus vinnarna i varje kategori:
Logitech Harmony Elite
Dog & Bone Locksmart
Philips Hue – White and color ambiance
TAG Heuer Connected Watch
Asus ROG G752
Acer Aspire One Cloudbook 11
Asus Zen AiO Z240ICGT
MSi GT72S 6QE Dominator Pro G
Acer Predator 17
MSi GT80 Titan 2QE
Lenovo Yoga 900
ASUS ZenBook Flip
Google Nexus 6P
Apple iPhone SE
Sony Xperia XZ
Samsung Galaxy S7
Huawei P9 Plus
HTC 10
Apple iPhone 7
NVIDIA Shield Tablet K1
Acer Predator 8
Samsung Galaxy Tab S2 9,7 4G

 

 

Årets bästa smartklocka

aretssmartklocka_applewatch2

Smartklocka: Apple Watch series 2

Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.

Apple var långt ifrån först med att släppa en smartklocka, det kom en handfull klockor baserade på Tizen och Googles Android Wear innan dess. Men förmodligen gjorde man rätt i att vänta för uppenbarligen hade man gjort något rätt som de övriga missat. Apple Watch blev nämligen inte bara årets bäst säljande smartklocka, utan en av de mest sålda klockorna överhuvudtaget. Men det innebar inte att den första generationen inte hade sina brister.

Ett av klagomålen var att klockan var för beroende av din iPhone. På löprundan krävdes att du hade med dig mobilen för att tränings-appen skulle kunna spåra vart du sprungit. Det är nu åtgärdat i Series 2 som har en inbyggd GPS för att lokalisera dig.

Det andra var att klockan ofta kändes långsam. Dels har Series 2 en ny snabbare processor. Dels har man släppt WatchOS 3 som laddar de vanligaste apparna i bakgrunden så att de ögonblickligen kan hoppa upp på skärmen med aktuell information. Den nya menynavigationen gör också användandet snabbare och mer intuitivt.

Det märks tydligt att Apple velat göra klockan till en större konkurrent till träningsarmbanden. Den hade redan grundförutsättningarna med en pulsmätare och accelerometer. Men med ett tåligare utförande och en GPS så känns den nu som en fullvärdig ersättare. Series 2 är vattentålig ned till 50 meters djup. Det ska inte vara problem att simma med den och dra nytta av funktionen att spåra dina tider. Klockan har även en extra ljusstark skärm som är mer lättläst i solsken.

Apple Watch fortsätter att vara den mest kompletta och lättanvända smartklockan. Många av de små irritationsmomenten med den första modellen är nu åtgärdade. Menyerna och navigationen känns mer naturliga och det går betydligt snabbare att växla mellan funktioner. Dessutom kan man simma med den, skärmen är lättare att se utomhus och man behöver inte längre ha med sig mobilen på löprundan. Enda kvarvarande önskemålet är längre batteritid.

Pris: 4 200–14 700 kr
Webb: apple.se
Betyg: 5
Läs testet här

 

 

Årets bästa ultrabook

aretsultrabook_hp-spectre-x360_990

Bärbar dator: HP Spectre X360 4105no

HP har gjort en fotomodellsläcker laptop för dem som är förälskade i MacBook men helst vill ha en PC.

Som pryltestare är det lätt hänt att man blir blasé. Med tanke på den konstanta strömmen av grunkor som ska testas så krävs det en hel del för att imponera. Men en som gör det är HP Spectre 360. För jäklar vad den ser bra ut!

HP Spectre X360 är en 13,3-tums ultrabook-PC som på mer än ett sätt tar sikte på B&O-segmentet. Dels för att Bang & Olufsen har levererat ljudet till datorn och dels för att den utstrålar en diskret elegans som är så välgjord att man nästan inte tror det är sant! Skalet, som är supertunt (1,6 cm som tjockast), är gjort av urfräst aluminium och askgrått överallt. Utom på de rökfärgade kanterna och gångjärnen som är kopparfärgade. Läckert på ett dämpat, affärsmässigt sätt.

Skärmen är klar, skarp och kontrastrik och har realistiska färger. Men i den testade versionen har den bara Full-HD-upplösning. Å andra sidan är den en multitouch-pekskärm och har 360-graders gångjärn så att datorn går att använda som surfplatta när tangentbordet fälls undan. Om det ska visas film så kan man ställa Spectre X360 i ”brygga” så att skärmen får en skön synvinkel.

Den testade modellen är en av de billigaste i Spectre-serien. För 4 000 kronor extra får man en version med QuadHD-skärm, i7-processor och dubbelt så stor SSD. Ska det vara extra exklusivt så kan man dessutom köpa Pro-versioner av datorerna. Pro-modellerna skiljer sig från de civila utgåvorna genom att ha utökad garanti och inbyggt krypteringschip – och genom att de kostar nästan dubbelt så mycket.

Slutsats
HP Spectre X360 är läcker som få och inger respekt när du plockar upp den ur väskan på kundmötet. Där är den en stark konkurrent till MacBook – även när det gäller priset. Om den är värd pengarna beror, som alltid, på behovet. Datorn klarar med lätthet en hel dags arbete med vanliga kontorsprogram, mail och surfning. Och du har fortfarande ström nog för en film på planet eller tåget hem. Det finns dock billigare sätt att få samma prestanda, så om du inte behöver pekskärm, 360-graders gångjärn och en slank lyxdesign så kan du enkelt spara 3 000–4 000 kronor på att välja en mer ödmjuk och lite tyngre modell. Men i ultrabook-datorernas exklusiva värld är Spectre ett riktigt bra köp.

 
Pris: 12 000 kr
Webb: hp.se
Betyg: 5
Läs testet här

 

 

Årets bästa dator

aretsdator_imac-5k-retina-p3_990

Dator: Apple iMac Retina 5K

Med ännu bättre färgåtergivning och lite högre prestanda är Apples 5K-iMac världens skarpaste dator.

Om du har en 4K-TV hemma så har du en skärm med 8,3 megapixlar. Det är fyra gånger skarpare än din förra TV, som säkert var en HD-skärm. Men Apples iMac med 5K-skärm är ännu skarpare.

Här får du hela 14,7 megapixlar att vältra dig i. Vilket ger en fenomenalt skarp bild med 4K-videoredigering, bildredigering och krävande grafiska processer. Program som Final Cut, Adobe Photoshop, Illustrator och Motion ser mycket bättre ut på Retina-skärmen.

Skärpan i den nya P3-Retina-skärmen är gnistrande bra och förbluffande ljusstark. Jämfört med en iMac utan Retina-skärm är den nya skärmen extremt mycket bättre att både läsa text och titta på bilder på.

En annan anledning är att iMacen stöder 10-bitars grafik, mot 8-bitars i föregående modell. Det betyder att den stöder hela 1024 färggraderingar per färgkanal (RGB), att jämföra med 256 graderingar med 8 bitar.

Fotografier med hög upplösning och video i 4K får finare tongradering med P3-skärmen. Hudtoner återges lite jämnare i porträtt och svåra texturer som hår, textilier och färgsprakande smycken ser fantastiska ut.

Prestanda
I våra mätningar är förbättringarna mätbara. Siffrorna i Geekbench- och DiskSpeed-testet går inte att ta miste på. Geekbench testar hur snabbt datorn utför heltals- och flyttalsberäkningar och mäter minnets hastighet, och DiskSpeed testar hur snabbt det går att skriva och läsa på Apple Fusion-disken. I DiskSpeed åstadkom iMacen mycket respektabla 233,5 MB/s i skrivhastighet och 420 MB/s i läshastighet.

Vår testdator med fyrkärnig Intel i5-processor på 3,2 GHz fick 3892 poäng i Geekbench när den körde en enda processorkärna och 11897 när den körde flera processorkärnor, i ett så kallat multicore-test.

Vår åsikt
iMac Retina med 5K-skärm är ett fynd. Framför allt för dem som behöver den extrema upplösningen, som ger en skärpa ingen annan skrivbordsdator kommer i närheten av.

Alla som redan har en 5K-iMac behöver inte tänka på att uppgradera, förlåt, byta till den nya 5K-iMacen. Bara de som behöver bättre grafikprestanda till de tyngsta uppgifterna och kan tillgodogöra sig fördelarna med den nya skärmens förbättrade färgåtergivning behöver fundera på saken. För med den nya generationens 5K-iMac gör Apple fortfarande den bästa datorn. Och har definitivt den skarpaste och finaste bildkvaliteten.

Pris: 22 000 kr
Webb: apple.com/se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa toughphone-mobil

aretstoughphone_runbo_f1_990

Toughphone: Runbo F1

F1 är Runbos variant av en elegant phablet. Under den maskulina ytan döljer sig en utmärkt smartmobil.

F1 från kinesiska Runbo signalerar tydligt ”toughphone”. Skalet är gjort av svart och gul plast i samma stil som elverktyg. Även om allt ser grovt och hantverkaraktigt så är F1-beteckningen faktiskt förkortning för ”Fashion 1” eftersom telefonen är Runbos första ”eleganta” modell – och bara ungefär hälften så tjock som Q5, som vi också har testat.
Även om telefonen är lika stor som en fiskfilé så är 5,5-tumsskärmen faktiskt en aning mindre än LG V10:s. Och upplösningen är ”bara” Full HD.

En gummiklädd lucka på baksidan ger tillgång till två SIM-kortplatser och en annan lucka täcker hörlursuttaget. Micro-USB-porten är däremot oskyddad. Telefonen är IP67-klassad och tål dessutom att användas i temperaturer mellan –20 och +60 grader!

Skärmen är vare sig den bästa eller den klaraste Full-HD-skärmen vi har sett på en smartmobil. Men förmodligen den ljusstarkaste. Det finns 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme. Det är tillräckligt, men också lite fattigt i en mobil för de här pengarna.

Ljudet är klart och kraftfullt, men aningen matt i den inbyggda högtalaren. I hörlursuttaget är ljudet mer behagligt, även om det är uppenbart att ljud inte är telefonens bästa sida. Inbyggd FM-radio finns däremot.

Runbo F1 klarade både vatten- och falltestet utan minsta tecken på stress. De kraftiga plasthörnen absorberade kraften från stötarna varje gång.

Batteriet är på hela 5000 mAh – dubbelt så mycket som de flesta normala mobiltelefoner. Och Geekbench 3-batteritestet körde i hela 7 timmar och 37 minuter innan telefonen dog.

Slutsats
Runbo F1 är dyr och inte på något sätt diskret. Men just nu är den marknadens starkaste toughphone. Rent fysiskt tål den det mesta så länge du inte kör över den med bilen. Och hastighetsmässigt är den nästan i klass med civila toppmobiler. Men bara nästan. Om du har ett jobb eller ett intresse som kräver att du kör de tyngsta apparna i de mest krävande miljöer så saknar den dock konkurrens.

Pris: 4 600 kr
Webb: runboshop.se
Betyg: 5
Läs testet här

 

 

Årets bästa mobil, mellanklassen

aretsmobilmellanklass_honor8_990

Mobiltelefon: Honor 8

Honor har tagit ett stort steg framåt vad gäller funktioner och byggkvalitet.

Det första man slås av är att Honor 8 inte på något sätt ser ut eller känns som en budgetmobil. Den har en kraftig metallram som gör att den känns solid och pålitlig. Ändå är den tunnare och lättare än föregångaren. Och baksidans skiktade glas ger en läcker 3D-känsla. Den blå modellen vi testade är rentav en av de snyggare mobilerna i år. Knapparna känns pålitliga, släden för minneskortet funkar bra och den har USB-C-port för snabb laddning.

En storlek på 5,2 tum känns faktiskt ganska lagom för en sådan här mobil. Tack vare att ramen är så pass tunn så kan mobilen ändå ha en behaglig storlek. Upplösningen är inte speciellt imponerande med standard HD. Men det räcker ändå för att man inte ska se bildpunkterna och för att text ska upplevas som skarp. Intressant nog har Huawei kostat på sig en LTPS-panel vilket ger en lägre strömförbrukning. Kontrasten är så klart inte lika bra som för OLED, men färgåtergivningen är bra.

Kanske det mest överraskande med Honor 8 är att den har samma dubbel-kamera som toppmodellen P9. Tanken är densamma, att man har en svartvit och en färgkamera som jobbar tillsammans för att samla in mer ljus. Det innebär i teorin att man kan ha kortare slutartider och slippa rörelseoskärpa. Vilket behövs, då kameran inte har någon optisk bildstabilisering. Mycket riktigt påminner bildkvaliteten om P9. Vilket är enastående för att vara Honor.

Ytterligare en överraskning med Honor 8 är hur snabb den är. Huawei använder inte, som så många andra, Snapdragon-processorn utan den egna Kirin. På papperet är den något långsammare än i P9 men enligt våra test-appar är prestanda lika bra eller till och med bättre i vissa fall. I dagligt bruk känns den också snabb, vilket även kan förklaras av det generöst tilltagna minnet. Dock händer det att mer krävande spel plötsligt hackar till.

Honor har äntligen lyckats knäcka problemet med prisvärda mobiler, att de ser ut och känns billiga. Denna ser tvärtom fantastisk ut och känns som en premiummodell i handen. Än mer imponerande är att Honor 8 har lyckats kopiera den spännande dubbla kameran från Huawei P9. Det är klart att allt inte är på topp. Ljudet är medelmåttigt och skärmen står inte ut på något sätt. Men det samlade intrycket är att Honor 8 känns som en betydligt dyrare mobil än den är.

Pris: 4 500 kr
Webb: honor.se
Betyg: 5
Läs testet här

 

 

 

Årets bästa kameramobil

aretskameramobil_iphone7plus_990

Mobiltelefon: Apple iPhone 7 Plus

Fantastiska prestanda och utmärkt kamera men saknad hörlursutgång irriterar många.

Utseendemässigt är det inga större förändringar, bortsett från att vi nu slipper antennbandet tvärs över baksidan. Däremot är den äntligen officiellt ”vatten- och dammtålig” som Apple försiktigt kallar det.

Skärmstorleken är oförändrad sedan iPhone 6S Plus och likaså upplösningen. Den nya skärmen är dock ljusstarkare än tidigare, med 625 nits jämfört med tidigare 500. Den har dessutom samma utökade färgomfång som 9,7 tums-modellen av iPad Pro vilket gör det lättare att urskilja nyanser av vissa knepiga färger.

Kameran är betydligt ljuskänsligare med bländare F1.8 mot tidigare F2.2. Det ger 50 % mer ljusinsläpp till sensorn. Den stora nyheten är dock det extra teleobjektivet. Det innebär att man kan få riktig optisk ”zoom” på 2x, som ökar brännvidden till 56 mm. I dagsläget är det perfekt för att komma lite närmare motivet. Men Apple har också ett kommande ”porträtt”-läge där man får en vacker bakgrundsoskärpa. Färgåtergivningen är utmärkt, kameran fokuserar snabbt och man får bra skärpa. Men framför är skillnaden i dåligt ljus betydande. Man får riktigt bra bilder, ljusår bättre än iPhone 6s, till och med i klass med Galaxy S7.

En av anledningarna att telefonen nu får plats med bättre högtalare är att Apple drastiskt nog har gjort sig av med hörlursutgången. Så vad blir den faktiska skillnaden för dig? Om du idag har ett par bra hörlurar så använder du adaptern som följer med. Om du tidigare har använt Apples medföljande EarPods med 3,5 mm-kontakt så använder du de nya EarPods med Lightning-kontakt istället.

Den nya A10 Fusion-processorn är Apples första som använder sig av fyra kärnor. Två av dem används när man behöver extra prestanda medan man vid normal användning kan köra på de två energisnåla. Dessutom är A10 Fusion är i sitt prestandaläge ett riktigt monster. Enligt Geekbench är den snabbare än MacBook Air! Imponerande.

iPhone 7 Plus är ikapp konkurrenterna när det gäller att vara vattentät. Batteritiden är bättre och kan nu accepteras. Dessutom har den faktiskt gått upp i täten vad gäller prestanda och kameran är nu i toppklass igen. Speciellt lyckad är den dubbla kameran med riktigt teleobjektiv. Även om iPhone 7 Plus kanske inte är bäst på alla områden så är det samlade intrycket att den gör allting bra och väldigt lite dåligt.

Pris: 8 800 kr
Webb: apple.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

 

Årets bästa highend-mobil

aretsmobilhighend_samsung-galaxy-s7-edge_990

Mobiltelefon: Samsung Galaxy S7 Edge

Allt vi älskade med Galaxy S7 och dessutom den böjda skärmen som får folk att dregla av habegär.

Vi älskade vanliga Galaxy S7, och lyxmodellen Edge är ännu läckrare med sin böjda skärm som sömlöst går över i den stabila metallramen. Det här är en mobil som drar ögonen till sig med all rätt. Tyvärr drar baksidan även åt sig fingeravtryck, så en putsduk är att rekommendera. Hur bra än Galaxy S6 var så hade Samsung kompromissat och tagit bort både vattentäthet och minnesexpansion. Det är nu tillbaka vilket gör att vi faktiskt har svårt att hitta något att klaga på med Galaxy S7.

Skärmen är en uppvisning i imponerande teknik med mycket hög upplösning, vilket kommer bättre till användning på en så pass stor skärm. OLED-panelen har oslagbar svärta men är ändå väldigt ljusstark vilket ger en kontrast man inte trodde var möjlig. Tack vare att skärmen böjs runt kanten ger det nästan en tredimensionell upplevelse. Däremot är vi inte helt sålda på hur användbar sidopanelen är. Det är snarare så att man lätt kommer åt den av misstag och startar funktioner man inte menade.

Nästan ännu mer imponerande är kameran. Oavsett vilka knepiga situationer vi utmanade den med så klarade den sig utmärkt. Närbilder blir skarpa med en snygg bakgrundsoskärpa, den har inga problem med motljus och klarar även stora ljusskillnader riktigt bra. Tack vare stora sensorpunkter och en mycket ljusstark optik så kroknar den inte ens i dålig belysning. Det är faktiskt en av de få mobilkamerorna där det är svårt för oss att hitta några egentliga svagheter.

Det samma gäller prestanda. På våra breddgrader använder Samsung inte Snapdragon utan den egna Exynos. Det gör att den omväxlande vinner benchmark-testerna eller tar en silvermedalj. I rå beräkningskraft är den så klart i topp och även grafiken är imponerande snabb. Det är den snabbaste Android-mobilen i webbtestet Browsermark, men får se sig slagen av iPhone. Däremot är det ingen som har en lika bra batteritid, vare sig på testbänken eller ute i verkligheten.

Galaxy S7 Edge är otroligt snygg och läcker vilket verkligen väcker habegäret. Men det är inte bara yta utan substans. Den har en skärm som får en att häpna, en kamera som tar bilder få andra mobiler klarar och prestanda är i toppklass. Dessutom får man inte glömma att den är vattentät. Om pengar inte spelar någon roll ska man så klart ha S7 Edge. Men sansar man sig så kostar den böjda skärmen en hel tusenlapp extra, så det smarta valet är nog trots allt att köpa vanliga Galaxy S7. Tråkigt nog.

Pris: 8 300 kr
Webb: samsung.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa surfplatta

aretssurfplatts_apple-ipad-pro_990

Surfplatta: Apple iPad Pro

På vissa områden bättre än stora Pro och i ett mer portabelt format. Men knappast en ersättare för datorn.

Vid första anblicken ser 9,7 tums Pro ut precis som Air 2. Samma storlek, samma vikt och precis samma design. Men tittar man närmare ser man skillnader. I över- och underkant sitter det två högtalare precis som på storebror. På långsidan hittar man en Smart Connector för att ansluta tillbehör.

Med samma storlek och upplösning som på iPad Air 2 så har den faktiskt samma punkttäthet som stora Pro. Jämfört med Air har dess prestanda dock förbättrats rejält. Den är 25 % ljusstarkare, reflekterar 40 % mindre ljus och har 25 % bättre färgmättnad. Kort sagt är det Apples bästa iPad-skärm hittills.

Förvånande nog är nya Pro också den första iPad-modellen som har fått lika bra kameror som mobilerna. Den framåtriktade kameran är samma 12-megapixelkamera som sitter i iPhone 6S och med samma True Tone-blixt. Men det är nästan en större affär att selfiekameran har uppgraderats till sista generationens 5-megapixelkamera. Ganska många använder iPaden för Facetime och en bättre kamera gör mycket för videokvaliteten.

Den stora frågan är om Pro är den laptop-ersättare som Apple hävdar. Visst är det praktiskt att kunna koppla in ett tangentbord när man ska skriva något lite längre. Men ska man använda den hela dagen vill man nog ha ett större tangentbord som på en laptop, eller på stora Pro för den delen. Och visst är pennan fantastisk för att kunna göra fina justeringar i ritningar, eller för att skissa ned sina senaste idéer. Men då saknar man den större skärmen på 13-tummaren. Så visst är Pro en surfplatta som man kan jobba på, men ännu inte en ersättning för en laptop.

Den är inte riktigt lika snabb som storebror. Men om man jämför med Air 2 är det fortfarande ett monster, med upp till 70 procent bättre prestanda. Så nog finns det hästkrafter för alla typer av jobb.

Lilla iPad Pro lånar hästkrafterna och de praktiska tillbehören från stora Pro, lägger till en ännu bättre skärm och kombinerar det med kameran från iPhone 6S. Kort sagt springer den i cirklar runt gamla iPad Air 2. Men är den ett alternativ till en laptop? Nej, där tycker vi nog att stora Pro fungerar bättre i så fall. Men vill man ha en mindre och mer portabel surfplatta som man kan jobba lite på när det behövs så fungerar den absolut. För sin storlek är den magnifik.

Pris: 6 700 kr
Web: apple.se
Betyg: 6
Läs testet här

 

 

Årets bästa prylinnovation

aretsprylinnovation_htc-vive

VR-glasögon: HTC Vive

HTC Vive sätter standarden för Virtual Reality. Uppkopplingen är lite krånglig men det är så här det ska se ut!

HTC Vive är den i särklass coolaste VR-produkten på marknaden just nu. Därför är det ingen tvekan om att HTC förtjänar ett speciellt hederspris för sin uppfinning. Virtual Reality är en av de saker man måste uppleva själv för att förstå vad det innebär. Och det är först med Vive som den upplevelsen har blivit naturtrogen.

Dungeons-återseende
Jag är gammal rollspelare och tillbringade många dagar och veckor i min ungdom med att slå ihjäl orcher och leta efter gömda skatter i Dungeons & Dragons, men att jag någonsin själv skulle få uppleva en fantasy-värld med antika ruiner, kringvandrande skelett och livsfarliga svärddueller – som om jag förflyttats till Westeros eller Midgård – hade jag aldrig kunnat ana. Men precis så var det att spela Vanishing Realms. Jag är helt mållös!

Vi befinner oss fortfarande i Virtual Reality-teknikens barndom, men att döma av de program och spel som redan är tillgängliga så finns en uppfinningsrikedom och en fantasi som bådar gott för framtiden. Det tänks i nya banor och tekniken används för att förmedla upplevelser som bara kan göras i VR-världen.

Kroppen är med
HTC Vive är byggd som en så kallad ”roomscale-lösning”. Det innebär att man har kroppen med sig och kan förflytta sig runt i den virtuella världen. För att åstadkomma detta måste du avsätta en viss del av vardagsrummet (minst 2 x 2 meter) så att du kan ta den med dig in i den alternativa verkligheten.

HTC Vive är ett system som består av många självständiga enheter som måste fungera ihop: ett headset att sätta på huvudet, två kontroller till händerna och två trådlösa basenheter som ska stå i rummet. Enligt HTC tar uppkopplingen ungefär en halvtimme. Men räkna med minst en timme, om du är tekniskt lagd.

Bäst just nu
Tanken med Virtual Reality är att skapa en digital verklighet som kommer så nära den verkliga verkligheten att man inte att ser eller känner någon skillnad.

Mätt med de måtten är HTC Vive marknadens bästa VR-produkt just nu. Den är inte bättre än att du omedelbart inser att illusionen är digital när du provar, men ju närmare VR-upplevelsen kommer att få dig att tro – och att bete dig som – omgivningen är på riktigt, desto närmare är vi målet.

Pris: 900 euro
Webb: htcvive.com
Betyg: 5
Läs testet här
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen