Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nya fotofunktioner i iOS 8

Kamera-appen är uppdaterad i kommande iOS 8 för iPhone, iPad och iPod touch. Och nu öppnar Apple för utveckling av ännu mer avancerade appar.

Av / 2014-06-03 - 14:35
Nya fotofunktioner i iOS 8

Ända sedan Apple lanserade iPhone 2007 har kamera-appen blivit gradvis bättre. Nu tar Apple ett nytt steg i riktning mot ännu mer avancerade funktioner. Den nya versionen av operativsystemet till iPhone, iPad och iPod touch kommer i höst och har en rad förbättringar och nya funktioner.

I kamera-appen som finns i iOS 8 går det att välja självutlösartid på 3 eller 10 sekunder direkt från menyfältet bredvid skärmbilden, och man kan också välja ljusmätning och fokuspunkt individuell på olika ställen i motivet.

Läs mer om nyheterna i iOS 8.

Det är sådana saker som man måste använda appar från andra tillverkare för att kunna göra idag i iOS 7, till exempel 645 Pro här på bilden:

645-Pro-screen-iPhone

En annan ny funktion i iOS 8 är Time Lapse. Med den kan man sätta ihop en videosnutt av stillbilder som tagits med fasta intervall. Då kan man göra en film där alla rörelser är snabbare än i verkligheten, till exempel hinna med en soluppgång på 10 sekunder.

Panorama-funktionen i iPhone kommer även till iPad (iPad 2 och senare versioner).

För app-utvecklare är nya PhotoKit ett välkommet redskap. För första gången går det att få tillgång till kamerans alla inställningar för att andra tillverkare ska få bättre förutsättningar att göra mer avancerade funktioner i kamera-appar.

På samma sätt går det att ta fram mer kreativa redigeringsfunktioner eftersom apparna kommer åt bilderna i kamerarullen.

iOS 8 passar iPhone-modeller från och med 4S, femte generationens iPod touch, iPad 2 samt iPad mini.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen