Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apple visar upp iOS 8

Apple tar helhetsgrepp på hälsa och smarta hem

Av / 2014-06-02 - 22:23
Apple visar upp iOS 8

Vi var på plats i San Francisco när Apple visade upp den kommande versionen av sitt mobila operativsystem på WorldWide Developers Conference.

Health app

Intressantast var att man släpper en app kallad Health som samlar all information om din hälsa som tidigare var spridd över flera olika appar. Man kan exempelvis plocka in sin vikt från den trådlösa vågen, pulsen från löparappar och hur bra man sovit från sitt smarta armband. Man kan även dela med sig av hälsoläget till medicinska kliniker så att läkaren kan reagera på värden som kräver vård.

home automation

Apple har även jobbat tillsammans med företag inom smarta hem för att göra det enklare att styra många saker från samma ställe. Istället för att ha separata appar för att styra exempelvis belysning och värme kan stödda produkter skötas från Apples app. Det gör det även möjligt att gruppera händelser och styra med röstkommandon. I framtiden kan vi alltså säga god natt till vår iPhone och låta den kolla att dörrarna är låsta, lamporna släckta och att värmen sänks några grader.

iPhone5s_iPadMini_PhotosMoments-PRINT

Man utökar även funktionaliteten i sin molntjänst iCloud så att man kan lagra och komma åt alla typer av filer från olika enheter. Den senaste versionen av dokument kan alltså redigas från Mac, iPad, iPhone och Windows. Man har även förbättrat lagringen av bilder och video så att det är lättare att hitta och komma åt dem från alla sina apparater.

ios8 phones

Annars är huvudnyheterna att ens enheter samarbetar bättre så att man exempelvis kan fortsätta skriva på ett meddelande på sin Mac som man påbörjade på sin iPad. Samt att sökningen nu letar på fler ställen, som att man kan få upp Wikipedia-artiklar om ämnet. Dessutom kan man få notifieringar om fler saker samt åtgärda dem direkt från låsskärmen.

family

En annan välkommen nyhet är möjligheten för en familj att komma åt varandras musik, filmer, böcker och appar. Samt att föräldrar kan godkänna köp som barnen vill göra. Vi gillar också att man äntligen får möjlighet att installera tangentbord från andra utvecklare.

Vi återkommer senare med fler detaljer och andra nyheter.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen