Bang & Olufsens högtalare BeoLab 90 lanserades i oktober förra året i samband med B&O:s 90-årsjubileum. Då hade vi redan varit på fabriken i Struer och tjuvlyssnat på dem. Men det är alltså inte förrän nu, nästan ett år senare, som vi fått en möjlighet att testa dem.
De första produktionsexemplaren gick nämligen till ivriga B&O-entusiaster över hela världen, som inte lät sig avskräckas av priset på 300 000 kronor – per styck. Det sägs också att vissa kunder beställt flera par för att kunna spela i surround …
En sak är säker: BeoLab 90 är ett par riktiga högtalarmonster. De levereras på var sin lastpall och väger drygt 140 kilo med packmaterial. Gissa om vi uppskattar att B&O erbjuder sig att köra hem och installera dem! Att få in de här kolosserna i vardagsrummet är ingen lek …
Till skillnad från vårt vanliga testrum, som har en mer dämpad akustik, har vi valt att testa BeoLab i ett helt vanligt vardagsrum. Lite av poängen med högtalarnas avancerade rumskorrektion är ju just att kunna klara av miljöer med krånglig akustik.
När högtalarna hittat rätt plats i vardagsrummet (efter en liten vilopaus) är det dags för inställning och fintrimning. B&O lånade ut en BeoVision 11-TV som kontrollcentral till anläggningen, men egentligen går det att använda vilken ljudkälla som helst. BeoLab har både digitala (koaxial, optisk) och analoga (RCA, XLR, B&O Powerlink) ljudingångar samt trådlös WISA-anslutning och kan styras med app eller fjärrkontroll. Vi kommer att testa med olika signalkällor i takt med att vi bekantar oss med högtalarna.
Installation och rumskorrektion
Även om den fysiska delen av leveransen var jobbig så gick själva inställningen relativt smärtfritt. Vi fick god hjälp av Geoff Martin, som har spelat en viktig roll under utvecklingen av BeoLab 90 tillsammans med resten av B&O-teamet. Vi rekommenderar alla att ta en titt på hans blogg för mer info om ljud i allmänhet och BeoLab 90 i synnerhet.
Inställningen av BeoLab 90 skiljer sig inte så mycket från rumskorrektionen i hemmabioförstärkare, med mätmikrofon och testsignaler – fast här är den mer avancerad. B&O-högtalaren använder nämligen alla mätdata på flera sätt, inte bara för att korrigera frekvensresponsen utan också för att kontrollera hur ljudet sprids i rummet – så kallad Beam Width Control. Och det är mer än bara tomma ord: BeoLab 90 använder sig av hela 18 högtalarelement, förstärkare, D/A-omvandlare och DSP-processorer för att få allting att fungera. Ljudet från framsidan skickas rakt mot lyssnaren, medan övriga element arbetar med att utjämna ljuden från bak- och sidoväggar. På så sätt minimerar man oönskade reflektioner som kan färga ljudet.
I dagsläget har BeoLab tre olika lyssningslägen med olika spridning: Narrow, Wide och Omni. Narrow är skräddarsytt för att ge optimalt ljud mitt i soffan – den så kallade ”sweet spot” – och har ungefär 45 graders spridning. Wide är ett lite bredare läge som sprider ljudet 180 grader för att ge ett bättre ljud på fler platser i soffan. Omni är ett så kallat ”part mode” och har 360 graders spridning och fullt tryck åt alla håll. Alla lägen kan styras med mobil och surfplatta via en iOS-app.
Vi ser fram emot att berätta mer om våra intryck och erfarenheter i ett grundligt test. Men det kommer senare – nu ska vi spela musik!
Läs också: BeoLab 90 – banbrytande högtalare från B&O.
Tack till Bang & Olufsen för all hjälp med leverans och installation!
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser