TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Späckat med funktioner

Kampen om kundernas gunst är hårdare än någonsin, så tillverkarna är tvungna att utmärka sig.

Av / 2014-11-15 - 06:00
Späckat med funktioner

Ultra Power Saving Mode, fingeravtrycksläsare, pulsmätare, Ultrapixel-kamera, uFocus, Knock Code, smuts- och vattenskydd, panorama-selfies, octa-core-processor, HD-ljud och så vidare och så vidare. Listan över nya funktioner i årets prylar är sannerligen lång, detta var bara ett kort utdrag.

Det har lanserats många nya produkter sedan årets början och när det gäller att introducera nya funktioner för att skaffa en liten fördel före konkurrenterna har tempot lagts i den högsta växeln.

Ett företag som Samsung är starka på smartmobilmarknaden, men inte lika starka som de en gång var och andra märken som LG, Huawei och Sony gör vad de kan för att nafsa den koreanska elektronikjätten i hasorna. Och Samsung, LG, Sony och andra försöker sno åt sig marknadsandelar från Apple på surfplattemarknaden, som företaget från Cupertino tidigare dominerat fullständigt. Med surfplattor i toppklasen har åtminstone Samsung och Sony gjort vad de kunnat för att knappa in på försprånget.

Konkurrensen är hårdare än någonsin och differentiering tycks vara rätt väg att gå. Till skillnad från förr i tiden ser inte längre alla mobiler och surfplattor ut som kloner av varandra, och det är något som kunderna tjänar på i slutändan. 2014 har varit året när det faktiskt spelade roll om man valde en produkt från den ena eller andra tillverkaren, samtidigt som man kunde känna sig rätt så säker på att kvaliteten skulle hålla måttet vilken produkt man än valde. Inget märke har råd att ge konkurrenterna något gratis.

Slut i rutan
Hur galet det kan gå om man inte särskiljer sig från rivalerna är det bara att fråga Samsung och Sony om när det gäller deras PC-avdelningar. Vi har fortfarande en laptop från Samsung på listan över årets bästa datorer, men man får skynda sig om man vill köpa den. Innan året är till ända drar nämligen Samsung ur kontakten och slutar sälja datorer på den europeiska marknaden helt och hållet. Sony gjorda samma sak, fast på global basis, i början av året när det japanska märket kände sig tvingat att upphöra med tillverkningen av de så kallade VAIO-datorerna.

Annons

Vi har annars gillat både Sonys och Samsungs Windows-datorer, men konkurrensen är som sagt hård på datormarknaden och när man dessutom har operativsystemet och de allra flesta maskinvaru-specifikationer gemensamt är det svårt att övertyga kunderna om att de ska välja efter andra egenskaper än priset. Det krävs definitivt nya idéer om man inte ska försvinna i mängden.

Nu blir klockan smart också
Om vi skruvar fram tiden mot 2015 så räknar vi starkt med att nästa år kommer att gå i de smarta klockornas tecken. Vi har sett en del lanseringar av smartklockor under 2014 men ännu så länge är produkterna för ofärdiga och ointressanta för att vi ska ta dem riktigt på allvar. Men i och med lanseringen av Android Wear (och en rad smarta klockor från Samsung, LG, ASUS, Sony, etc) och Apple Watch misstänker vi att kategorin håller på att mogna. Räkna med att se massor av tester och artiklar om smarta klockor i Ljud & Bild de närmaste månaderna.

Snart tystnar det
Mot slutet av sommaren lanserade Microsoft sina mobiler Nokia Lumia 735 och Nokia Lumia 830. Dem har vi inte testat ännu men Microsofts nuvarande flaggskepp, Nokia Lumia 930, har tagit sig in på listan över årets bästa smartmobiler. Den vinner ingen guldmedalj, men vi tycker ändå att den är en fantastisk telefon. Och åtminstone den bästa om man vill ha Windows Phone 8.1 i fickan.

Ta förresten en ordentlig titt på Lumia 930 och fäll sedan en liten tår. Det blir nämligen sista gången du ser Nokia-namnet bland Årets bästa produkter. Lumia-modellerna som Microsoft visade upp början av september blir nämligen av allt att döma de sista som bär Nokia-namnet. Med tanke på att Nokia under många år hade samma stjärnstatus på mobilmarknaden som Apple och Samsung har i dag är det både vemodigt och förvånande att ett varumärke av en sådan kaliber kan försvinna från marknaden helt och hållet. Men så ligger det alltså till, och om inte annat är det ett tydligt tecken på att inget företag i konsumentelektronikbranschen är för stort för att göra misstag. En ny produktkategori eller en riktigt bra idé kan vända upp och ned på allting och göra forna tiders jättar till dvärgar. Om det händer 2015 kan vi naturligtvis inte veta något om, men håll ögonen öppna och öronen på helspänn. Kanhända att nästa generation väntar precis runt hörnet.

VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr

 

Huawei_p7_990

Årets bästa budgetmobil
Huawei Ascend P7

Den kinesiska kaninen

Med Ascend P7 har Huawei verkligen trollat fram en kanin ur hatten. Den här smartmobilen hade vi inte förväntat oss. 

SE gullikon 2014.indd

Om vi ska börja med intrycket man får när man tittar på Ascend P7 och håller i den för första gången, så skulle ordet ”highend” mycket väl kunna sväva med eldskrift i luften ovanför telefonen. Så läcker är den. Både fram- och baksidan är gjord av tåligt Corning Gorilla Glass 3, och den bara 6,5 mm tunna telefonen är inramad av aluminium bortsett från den avrundade plastkanten i botten.

Det skulle därför vara synd om Ascend P7 haltade på en massa andra områden, men det gör den lyckligtvis inte. Den 5 tum stora IPS-skärmen med Full-HD-upplösning (1920 x 1080) är både ljusstark och skarp, samtidigt som den har klara, naturliga färger och en fin kontrast. Man kan justera färgtemperaturen för hand efter den personliga smaken, men skärmbilden blir aldrig onaturlig eller för dynamisk.

Huvudkameran har 13 Mp och tar riktigt anständiga bilder. Det mest anmärkningsvärda är dock en funktion som gör att användaren kan ta en bild från standby-läge på endast 1,2 sekunder genom att bara trycka två gånger på volymknappen. Visst, det är inte säkert att dessa snabbfoton alltid blir superskarpa, men Huawei lyckas ändå omdefiniera begreppet ögonblicksbild!

Huawei Ascend P7 är den bästa smartmobilen hittills från det kinesiska mobilmärket. Framför allt med tanke på priset är den förvånansvärt bra, och på de absolut flesta områden kan den mäta sig med eller till och mer överträffa de highend-rivaler som den jämför sig med. Huawei har verkligen trollat fram en kanin ur hatten.

06/2014) PGO
Betyg: 5
Pris: 3 700 kr
Läs hela recensionen här

 

HTC_One_M8_3V_GunMetal_27_01_2014_990

Årets bästa highend-mobil

HTC One M8

HTC gör det igen

En av förra årets bästa Android-smartmobiler har blivit bättre på nästan alla områden. 

SE gullikon 2014.indd

Hur förbättrar man perfektion? HTC:s designavdelning har stått inför en svår uppgift under utvecklingen av detta års HTC One – som döpts till HTC One M8 för att skilja den från förra årets modell, som fortsättningsvis kommer att kallas HTC One M7.

HTC One M8 är en smula större än HTC One M7, men den grundläggande formgivningen med framåtriktade stereohögtalare och ett hölje som är gjort av ett enda stycke aluminium är densamma. Detsamma gäller kuddformen, som innebär att telefonen är lite tjockare på mitten än ut mot kanterna. Däremot är kanterna mer avrundade och formen rent allmänt mjukare, vilket faktiskt gör HTC One M8 mer behaglig att hålla.

Skärmen är ljusstark och knivskarp, och så tycker vi att Super LCD-tekniken har en mer naturlig och behaglig bild, framför allt när det gäller färger, än exempelvis S-AMOLED som är skärmtekniken Samsung föredrar.

HTC One M8 har inte på samma sätt som föregångaren M7 lyckats få våra hjärtan att smälta. Vår recension av HTC:s nya flaggskepp är mindre känsloladdad och mer kallblodigt rationell än när vi förra året förklarade vår kärlek till den första HTC One. Fast det beror mest av allt på att man aldrig glömmer den första gången, och HTC One M8 är i år inte lika nydanande och revolutionerande som M7:an var 2013. Å andra sidan är det svårt att höja ribban ytterligare när den redan låg så högt som den gjorde, och HTC One M8 lyckas ändå på nästan alla områden att göra saker och ting lite bättre eller åtminstone lika bra som den första HTC One.

Här är en Android-mobil som är bättre än de andra på nästan alla områden. Den är blixtsnabb och har en läcker design och nya, användarvänliga funktioner. Och minnet går numera att utöka med microSD-kort.

(05/2014) PGO
Betyg: 6
Pris: 5 500 kr
Läs hela recensionen här

 

sony_xperia_z3_21_copper_group_990

Årets bästa kameramobil

Sony Xperia Z3

Mobilkameran som funkar

Sonys toppmodell är inte bara tålig och snabb, den har en fantastisk kamera.

SE gullikon 2014.indd

Z3 har blivit helt metallisk och fått mer rundade kanter. Nu ligger den mycket bra i handen. Sony har gjort mobilen ännu tåligare än tidigare. Då man tidigare talade om att den var skyddad mot damm och vatten, är den nu istället damm- och tryckvattentät. Med andra ord kan man faktiskt simma med den med flit, inte bara vara glad över att den klarar ett snabbt dopp har samma utmärkta skärm som Z2. Upplösningen och skärmstorleken är jämförbar med konkurrenternas toppmodeller vilket ger en utmärkt punkttäthet. Därmed upplevs även liten text som skarp och lättläst. Sonys skärmtekniker Triluminos Display och Live Colour LED låter kanske som gimmickar, men ger faktiskt en alldeles utmärkt bildkvalitet. Ljusstyrkan är mycket bra och gör skärmen hyggligt läsbar även i solljus. Dessutom har den bra kontrast och en utmärkt betraktningsvinkel.

Liksom tidigare har optiken en mycket bra ljusstyrka, vilket i kombination med den ovanligt stora kamerasensorn gör att man får användbara bilder även i svagt ljus. Det ska noteras att Z3 i sitt Superior Auto-läge tar bilder i 8 megapixel. Man får därför inte samma detaljskärpa som om man använder det manuella läget. Liksom tidigare ger kameran välexponerade bilder med bra färgåtergivning. Vi noterade även ytterligare lite bättre kontrast. Pillar man lite med inställningarna är detta en av få kameramobiler som tar bra bilder under de flesta förhållanden.

Vid första anblicken är det lätt att tro att Z3 bara är en mindre uppgradering. Men den är faktiskt snabbare än någonsin, tåligare än någonsin och både kameran och ljudet har blivit ännu bättre. Och det jämfört med Z2 som redan tidigare var bland våra absoluta favoriter. De få klagomål vi tidigare haft har rättats till och det är nu faktiskt svårt att hitta något att anmärka på. Xperia Z3 har till och med blivit snyggare och skönare att hålla i!

(10/2014) JE
Betyg: 6
Pris: 6 000 kr
Läs hela recensionen här

 

Lenovo_Yoga_Tablet10HDplus_02_990

Årets bästa budgetsurfplatta

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Inte som alla andra

Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid. 

SE gullikon 2014.indd

Yoga Tablet 10 HD+ är utformad med ett slags cylinderformat handtag på ena sidan som fyller flera funktioner. För det första har handtaget plats för ett kraftigt batteri, som enligt Lenovo garanterar en batteritid på hela 18 timmar. För det andra gör handtaget att användaren får ett bättre grepp om surfplattan när den hålls i en hand.

Den speciella designen är något av ett genidrag, som både fungerar intuitivt och samtidigt ger en mer ergonomisk skötsel. Det ger ytterligare plus i kanten att Lenovo har byggt Yoga Tablet i ljus aluminium med en nästan helt perfekt byggkvalitet. Här är en produkt som ryker av kvalitet. I synnerhet med tanke på priset.

Ljudet – med framåtriktade stereohögtalare och Dolby Digital Plus-programvara – överträffar det mesta som konkurrenterna på marknaden kan drämma till med. Ljudbilden är detaljerad, även om man lyssnar i hörlurar, och det är bra tryck för hela slanten.

Yoga Tablet 10 HD+ har en föregångare, som vi testade förra året. Och den var identisk med produkten vi testar här på nästan alla områden, bortsett från att skärmen var milt sagt eländig. Lyckligtvis är så inte fallet den här gången. Yoga Tablet 10 HD+ har 1080p HD-upplösning och bildkvaliteten är riktigt bra. Färgtemperaturen är varm och ska vi komma med någon kritik så får det vara att skärmen har en tendens till gulstick.

Både när det gäller design, form och kvalitet har Lenovo övertaget med sin Yoga Tablet 10 HD+. Ljudet är suveränt och bilden är absolut godkänd, även om skärmen dras med en smula gulstick. Batteritiden på 18 timmar är oöverträffad, men vi blir inte blåsta över ända av prestanda, som är surfplattans svaga punkt – men de är ändå acceptabla och uppvägs med råge av alla fördelar.

(09/2014) PGO
Betyg: 5
Pris: 3 500
Läs hela recensionen här

 

Galaxy-Tab-S-10.5_inch_Dazzling-White_6_990

Årets bästa highend-surfplatta

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Bästa. Skärmen. Någonsin.

Med Galaxy Tab S har Samsung äntligen fått ett äkta surfplatte-flaggskepp. 

SE gullikon 2014.indd

Galaxy Tab S har helt enkelt den snyggaste surfplatteskärmen vi någonsin har sett. Punkt slut. Den är mycket ljusstark och klar med skarpa färger och en fantastisk kontrast. Den är bättre i solljus än exempelvis Apples så kallade Retina-skärm, och vår enda negativa kritik måste vara att färgschemat är mer dynamiskt än somliga användare kanske föredrar.

Skärmen är av typen Super AMOLED, som vi känner igen från Samsungs highend-smartmobiler, och den tekniken har gjort det möjligt att göra den här surfplattan mycket tunn och lätt. En diskret avrundad kant betyder nämligen att den är enkel och skön att hålla i, och även om den är lätt som en fjäder så känns den robust och solid. Till skillnad från riktigt många Samsung-produkter ger Galaxy Tab S oss en omisskännlig kvalitetskänsla, och trots att den egentligen är gjord av plast (åtminstone den mönstrade baksidan) så känns det inte så.

När vi ändå håller på att dela ut ros så kan vi passa på att dela ut en hel bukett till den samlade användarkänslan. Först och främst är prestanda nästan oöverträffade. Samsung Galaxy Tab S är den första surfplattan vi har testat som är utrustad med en octa-core-processor – i praktiken i form av två ARM-quad-core-processorer på 1,9 respektive 1,3 GHz – och att använda den till vardags går blixtsnabbt. Appar startar omedelbart och även mycket krävande funktioner går som på räls.

När det gäller funktioner och innehåll är Galaxy Tab S också en lite av en gratisaffär. Den har till exempel samma fingeravtrycksläsare som sitter på Galaxy S5 och som fungerar felfritt. Användarens fingeravtryck kan användas i stället för kod för att låsa upp plattan och för att bekräfta betalningar med online-tjänsten Paypal.

Samsung Galaxy Tab S är en välkommen nyhet på surfplattemarknaden. Den koreanska elektronikjätten har inte haft någon särskild flaggskeppsplatta förut, men det vill vi lova att de har fått nu med Galaxy Tab S.

(09/2014) PGO
Betyg: 6
Pris: 4 700 kr
Läs hela recensionen här

 

MSI-GS70-stealth_990

Årets bästa Dator

MSI GS70 Stealth

Verktyg för yrkesmördare

Trots en vikt och en tjocklek som nästan matchar ultrabook-klassen är det ingen tvekan om vad MSi GS70 Stealth är byggd för: spel i den seriösa klassen. 

SE gullikon 2014.indd

Det går en stöt av glädje genom en gammal datornörd när man öppnar den svarta pappkartongen och ser MSi GS70 Stealth för första gången: en liten halvmeters, mattsvart maskin i borstad aluminium – och nästan omöjligt tunn. Ynka 21,8 millimeter gör att den här datorn lägger beslag på titeln världens tunnaste 17-tums gaming-notebook.

För vi befinner oss i gaming-klassen. Varje liten detalj på datorn är designad för att skrika: ”We mean business!” Så att motståndarna vet att de står inför en professionell mördare så fort du plockar upp datorn ur ryggsäcken på LAN-festen. Allt har svarta metallytor med samma cyniska estetik som handeldvapen och osynliga bombflygplan. Åtminstone tills man sätter på strömmen och tangentbordets pulserande RGB-ljus tänds. MSi-logotypen, som är en drake, lyser också rött när datorn är påslagen

MSi GS70 Stealth är en dator som är byggd för ett enda ändamål: spel. Och om det är vad du behöver så klarar den det bättre än de flesta, och så till den milda grad att den nästan känns billig. Datorn är dock tillräckligt diskret för att du ska kunna försöka övertyga chefen om att du behöver en kraftfull dator för grafik och video – och att du nog ska arbeta hemma varje kväll och på helgerna.

Sedan vårt test i mars har GS70 Stealth ersatts av modellen GS70 2PE Stealth Pro, som har samma konfiguration och pris, men en ännu snabbare grafikprocessor, Nvidia GeForce GTX 870 M. 

(webb) JAH
Betyg: 6
Pris: 14 400 kr
Läs hela recensionen här

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Ljud & Bild