Redan med föregångaren Ascend P6 visade Huawei att de visst kan det där med design och material. Förra årets toppmodell hade dock andra skavanker, bland annat en halvdålig kamera och ett ännu värre ljud, och enligt Huaweis egna siffror så sålde den inte heller i fler än 4 miljoner exemplar över hela världen. Vilket ska jämföras med Apple som säljer ungefär 40 miljoner iPhone per kvartal. Det sätter saker och ting en smula i perspektiv.
Målet för Ascend P7 är en global försäljning på 10 miljoner, och även om det inte direkt är tillräckligt för att slåss med de stora konkurrenterna så är det fortfarande mer än en fördubbling av föregångarens omsättning, så det råder inga som helst tvivel om att Huawei menar allvar med Ascend P7, som är produkten som en gång för alla ska visa kunderna att Huawei är en kraft att räkna med i toppen.
Elegant design osar av kvalitet
Om vi ska börja med intrycket man får när man tittar på Ascend P7 och håller i den för första gången, så skulle ordet ”highend” mycket väl kunna sväva med eldskrift i luften ovanför telefonen. Så läcker är den. Både fram- och baksidan är gjord av tåligt Corning Gorilla Glass 3, medan den bara 6,5 mm tunna telefonen är inramad av aluminium bortsett från den avrundade plastkanten i botten. Kombinationen av metall och hårt glas har vi sett förut, men den oerhört smala formfaktorn samt en väldigt diskret och ändå praktisk konstruktion av volym och av/på-knappen på högersidan gör Ascend P7 helt unik. Och den liknar inte alls en telefon som bara kostar 3 700 kronor, vilket den ju faktiskt gör. Det är värt att betona att Huawei har koll på detaljerna också. Det finns inga som helst spår av slarv under tillverkningen, och efter att ha använt telefonen en längre tid kan vi bara konstatera att kvalitetskänslan man får av Ascend P7 inte bara är ett första intryck utan är bestående. Den ligger fint i handen och är skön att använda, och den höga kvaliteten är något man snabbt tar för givet.
Ljud & Bild
Det skulle därför vara synd om Ascend P7 haltade på en massa andra områden, men det gör den lyckligtvis inte. Den 5 tum stora IPS-skärmen med Full-HD-upplösning (1920 x 1080) är både ljusstark och skarp, samtidigt som den har klara, naturliga färger och en fin kontrast. Man kan justera färgtemperaturen för hand efter den personliga smaken, men skärmbilden blir aldrig onaturlig eller för dynamisk.
Ljudet är inte fullt så bra som vi hade kunnat önska oss. Ljudbilden blir ofta en smula luddig, och i synnerhet högupplöst musik har Huawei-mobilen lite svårt för, vilket vi märker när vi lyssnar på ett par låtar i HiFi-kvalitet från streaming-tjänsten WiMP. Men ljudet är ändå flera klasser bättre än i föregångaren P6, så sammantaget är även ljudet i P7 ett steg i rätt riktning. Och det finns ju andra highend-smartmobiler på marknaden som uppenbarligen inte heller har ljudet som högsta prioritet. Fråga bara Samsung!
Gruppse…lfie
Vi var inte heller helt nöjda med föregångarens kamera. Ascend P6 tog bilder som var oskarpa i kanterna, och programvaran som skulle göra kameran bra på att ta bilder i mörker resulterade i överexponerade och färglösa motiv. Den kritiken har Huawei uppenbarligen inte lyckats leva med, för i Ascend P7 är det andra bullar, vill vi lova. Huvudkameran har 13 Mp och tar riktigt anständiga bilder. Det mest anmärkningsvärda är dock en funktion som gör att användaren kan ta en bild från standby-läge på endast 1,2 sekunder genom att bara trycka två gånger på volymknappen. Visst, det är inte säkert att dessa snabbfoton alltid blir superskarpa, men Huawei lyckas ändå omdefiniera begreppet ögonblicksbild!
Men det är inte huvudkameran som är skälet till att vi inte kan sluta jubla. Vi det här laget vet väl alla att det man fotograferar mest med sin mobiltelefon är sig själv! Och Huawei har utrustat Ascend P7 med en frontkamera på hela 8 Mp, vilket är den högsta upplösningen vi har sett i någon frontkamera hittills. Med en sådan kamera blir naturligtvis alla selfies helt strålande, men P7 har ett litet äss i rockärmen, och det är de så kallade grupp-selfies – eller groufies, som Huawei kallar dem. I själva verket handlar det om att man tar en panoramabild som selfie och på så sätt får plats med mycket av bakgrunden eller två-tre andra personer till, alltså en hel grupp. Frontkameran har också en försköningsfunktion som slätar ut rynkor och tar bort finnar från selfien, men se upp så du inte rattar upp filtren för mycket för då ser du ut som en ”alien”.
Gränssnitt och användning
Huawei har utvecklat sitt eget gränssnitt till Android, Emotion UI, som sitter i sin senaste 2.3-version i Ascend P7. På ett par punkter ändrar den radikalt på den vanliga Android-designen, framför allt genom att dra fram alla appar på startskärmarna. Precis som vi är vana vid på iPhone. Det kräver lite tillvänjning om man förväntar sig en standardiserad Android-känsla, men i gengäld är förmodligen Ascend P7 enklare att komma igång med för iPhone-användare som inte är vana vid Androids app-launcher.
En nyhet i förhållande till gränssnittet i föregångaren P6 är den enkla startskärmen som förenklar skötseln av telefonen markant. De viktigaste funktionerna (till exempel, meddelanden, personer, kamera och webbläsare) visas som stora paneler, som är enkla att överblicka.
Som telefon levererar Ascend P7 varorna. Ljudkvaliteten är lysande i samtal och så finns 4G/LTE Cat4, vilket ger en teoretisk nedladdningshastighet på uppemot 150 Mbit/s.
Fast det är ganska så fånigt att högtalaren som ger ifrån sig ringsignalen när det ringer sitter på baksidan. Det innebär nämligen att ljudet dämpas om telefonen ligger på ett vanligt underlag med baksidan nedåt. Just den lilla detaljen kunde Huawei ha grunnat lite extra på.
Och så skulle vi gärna vilja veta varför Ascend P7 bara stöder externa microSD-kort på upp till 32 GB, nu när den inbyggda lagringsplatsen bara är 16 GB. Är det för mycket begärt att ha stöd för 64 GB microSD?
Tappar andan
Det är dock framför allt på ett område som Ascend P7 dessvärre inte riktigt lever upp till sina highend-ambitioner, och det är rena prestanda. I vårt Geekbench 3-test får telefonen 585 poäng för single-core och 1718 för multi-core, och även om det inte är så illa egentligen så är det ungefär en tredjedel långsammare än exempelvis den konkurrerande toppmodellen HTC One M8, som får 975 respektive 2946 poäng i samma test.
I den dagliga användningen märker man inte att P7 lider av andnöd, så länge man inte utsätter den för mycket krävande uppgifter. Vårt sedvanliga testspel, ShadowGun, är ett grafiktungt och krävande first-person-shooter, och kör dessvärre inte riktigt lika mjukt som vi hade kunnat önska.
Det är ett irritationsmoment i en annars mycket angenäm telefon-upplevelse.
Slutsats
Huawei Ascend P7 är den bästa smartmobilen hittills från det kinesiska mobilmärket. Framför allt med tanke på priset är den förvånansvärt bra, och på de absolut flesta områden kan den mäta sig med eller till och mer överträffa de highend-rivaler som den jämför sig med. Huawei har verkligen trollat fram en kanin ur hatten som vi inte förväntade oss.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser