Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Inte som alla andra

Yoga Tablet 10 HD+ har en unik ergonomisk design, ett fantastiskt ljud och lång batteritid.

Av / 2014-09-09 - 05:00
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+
Peter Gotschalk

SE gullikon 2014.indd

Yoga Tablet 10 HD+ är utformad med ett slags cylinderformat handtag på ena sidan som fyller flera funktioner. För det första har handtaget plats för ett kraftigt batteri, som enligt Lenovo garanterar en batteritid på hela 18 timmar. För det andra gör handtaget att användaren får ett bättre grepp om surfplattan när den hålls i en hand, och för det tredje fungerar handtaget som ett stativ som låter användaren ställa surfplattan på ett bord i 110 graders vinkel, eller lyfter skärmen en smula om den läggs på en plan yta. Den speciella designen är något av ett genidrag, som både fungerar intuitivt och samtidigt ger en mer ergonomisk skötsel. Det ger ytterligare plus i kanten att Lenovo har byggt Yoga Tablet i ljus aluminium med en nästan helt perfekt byggkvalitet. Här är en produkt som ryker av kvalitet. I synnerhet med tanke på priset.

Ljudet – med framåtriktade stereohögtalare och Dolby Digital Plus-programvara – överträffar det mesta som många av konkurrenterna på marknaden kan drämma till med. Ljudbilden är detaljerad, även om man lyssnar i hörlurar, och det är bra tryck för hela slanten.

Yoga Tablet 10 HD+ har en föregångare, som vi testade förra året. Och den var identisk med produkten vi testar här på nästan alla områden, bortsett från att skärmen var milt sagt eländig. Lyckligtvis är så inte fallet den här gången. Yoga Tablet 10 HD+ har 1080p HD-upplösning och bildkvaliteten är riktigt bra. Färgtemperaturen är varm, och ska vi komma med någon kritik så får det vara att skärmen har en tendens till gulstick.

Jämfört med föregångaren kunde Lenovo däremot ha gjort lite mer med prestanda. Den ursprungliga Yoga Tablet 10 hade en Snapdragon 400 quad-core-processor på 1,2 GHz och märkligt nog är det samma processor fast med 1,6 GHz som sitter i 10 HD+. Benchmark-testet ger resultaten 428 poäng single-core och 1439 multi-core, vilket inte är speciellt mycket bättre än föregångarens 324 respektive 1069. Vi upplevde inga särskilda problem när vi använde surfplattan till vardags, men man får inte förvänta sig några mirakel av Yoga Tablet 10 HD+, som för övrigt finns i två versioner med och utan 3G-anslutning. 4G/LTE har Lenovo inte fått plats med.

Slutsats
Både när det gäller design, form och kvalitet har Lenovo övertaget med sin Yoga Tablet 10 HD+. Ljudet är suveränt och bilden är absolut godkänd, även om skärmen dras med en smula gulstick. Batteritiden på 18 timmar är oöverträffad, men vi blir inte blåsta över ända av prestanda, som är surfplattans svaga punkt – men de är ändå acceptabla och uppvägs med råge av alla fördelar.

Home tycker

Den speciella Yoga-formen och utmärkt byggkvalitet och materialval gör Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ till en lyxprodukt. Ljudkvaliteten är oöverträffad och bildkvaliteten absolut godkänd. Batteritiden är testets bästa. Prestanda lämnar en smula att önska. Modellen med mobilt internet får nöja sig med 3G.

Också i detta test:

Surfplattor i mellanklassen

ASUS Transformer Pad TF103C

Muskelknippe utan finess

Med lite mer känsla för detaljer hade ASUS Transformer Pad TF 103C kunnat bli en testvinnare.

Höga prestanda och gratis tangentbord är den här surfplattans största fördel.
Bildkvaliteten är helt enkelt för låg, med matta färger och pixliga bilder. Och så får man klara sig utan mobilt internet.
Läs hela testet

Dell Venue 8 Pro

En riktig minidator

Dell Venue 8 Pro bjuder på äkta datorprestanda i en mycket liten inpackning.

Komplett Windows-version i kombination med robust design, utmärkt skärm, enastående ljudkvalitet och fina prestanda till ett pris som absolut är överkomligt, gör Dell Venue 8 Pro till testets bästa köp.
Att sköta Windows i skivbordsläge på 8 tum är omöjligt utan en aktiv digitalpenna, som måste köpas som extrautrustning. Saknar dessutom mobilt internet, och så är 32 GB inbyggt minne för lite när operativsystemet och Windows-programmen tar så mycket plats.
Läs hela testet

Acer Iconia W4-820

Bra men inte imponerande

Acer Iconia W4-820 är alldeles utmärkt, men det finns bättre alternativ för samma pris.

Sammanlagda prestanda är testets näst högsta. Både skärmen och ljudet får godkänt, men är inte pråligt.
Svårt att använda Windows-gränssnittet i skrivbordsläge på en 8-tums skärm. Design och byggkvalitet lämnar en del att önska. Saknar mobilt internet, och 32 GB minne är för litet när surfplattan ska köra en komplett Windows-version.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530

Den gyllene medelvägen

Samsung Galaxy Tab 4 är en surfplatta som gör vad den ska, men inte mer än så.

Designen är tunn och utan krusiduller. Även om upplösningen inte imponerar så är skärmen fin och har varma, skarpa färger. Och så får surfplattan ut maximalt ur den begränsade processorkraften.
Man får klara sig utan mobilt internet. Galaxy Tab 4 finns i en version med 4G/LTE, men den är 1 000 kronor dyrare. Ljudkvaliteten lämnar en hel del att önska, bortsett från om man använder Samsungs egna appar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Rulla till toppen