TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Vägghögtalare

En vägg av ljud!

Alla vill ha bra ljud i vardagsrummet, men ibland är det ont om plats. Lösningen är att få bort högtalarna från golvet och upp på väggen. Men kan vägghögtalare verkligen låta riktigt hifi? Vi testar!

Av / 2013-09-12 - 06:00
Vägghögtalare

Problemet är välbekant: vardagsrummet är färdigt och inrett med soffa, möbler, TV och hela faderullan. Nu saknas bara musikaliska toner, men det finns helt enkelt inte plats för högtalarna. Platsen där den ena ska stå ockuperas av en svindyr, exotisk blomkruka och hela bokhyllan är full av, tja, böcker! Sambon har lagt in sitt veto mot tjocka högtalarkablar på golvet och att borra hål i gipsväggarna kommer inte på tal. Så vad gör du?

Det är många som bestämmer sig för att montera upp vanliga stativhögtalare på en konsolhylla, vilket i och för sig inte är någon dum idé, men det finns faktiskt ett ännu bättre alternativ: högtalare som är specialgjorda för att sitta på väggen. Sådana har det blivit fler och fler av, i takt med att TV-apparaterna blivit allt tunnare har högtalartillverkarna insett att folk behöver tunna och smala högtalare att hänga bredvid skärmen.

Prydnader som låter
Rent traditionellt har väggmonterade högtalare betraktats som oseriösa av hifi-branschen. Ljudet påverkas nämligen i hög grad av placeringen och det finns en hel del akustiska utmaningar med att sitta så nära en vägg.

Ljudet du hör från stereon är en blandning av direkt ljud från högtalarna och reflekterat ljud från golv, väggar och tak. I en vanlig hifi-anläggning ser du därför ofta att högtalarna har flyttats ut en bra bit ut på golvet. Så gör man för att minimera tidiga reflektioner och låta lyssnaren höra mer av ljudet som kommer direkt från högtalarna.

Om högtalarna står intill väggen är det svårt för våra öron att höra skillnad på det direkta och det reflekterade ljudet, samtidigt som vissa frekvenser förstärks mer än andra. Resultatet brukar bli ett ganska så ihåligt, hårt ljud med överdriven, oprecis bas och spinkiga övertoner.

Annons

Vägghögtalare är däremot akustiskt optimerade för en sådan placering. Genom att anpassa klangbalansen mellan bas, mellanregister och diskant samt kontrollera spridningskaraktären kan tillverkarna minska nackdelarna med väggplacering och utnyttja fördelarna.

För- och nackdelar
Den uppenbara fördelen med vägghögtalare är att de sparar plats och är platta. De kan tryggt hängas utom räckhåll för barn och husdjur och kablar går att dölja helt eller delvis inuti eller längs väggarna.

Tro det eller ej men det finns faktiskt fördelar med vägghögtalare också. Eftersom det direkta och reflekterade ljudet når öronen samtidigt kan vägghögtalare ofta få ett väldigt stramt och bestämt ljud med bra timing och impulsrespons – under förutsättning att konstruktören har gjort allting rätt.

De flesta vägghögtalare är enkla att hänga upp. Ofta räcker det med att borra ett par hål i väggen och hänga dem på en skruv. Se bara till att den är väl förankrad och tål högtalarens vikt, vilken kan variera från ett par till över tio kilo beroende på hur stor den är och hur många element som sitter i den.

Saknar djupbas
Nackdelen med små vägghögtalare är att de saknar ordentlig bas. De små kabinetten har begränsat med volym för att återge djupa basfrekvenser. Därför bör mindre och platta vägghögtalare kompletteras med en separat bashögtalare, även kallad subbas.

Testet
Vi har samlat ihop ett knippe vägghögtalare från de mest framstående tillverkarna. Alla utom en är gjorda för att användas med en subbas för att återge hela frekvensregistret. Vi har därför tagit med subbasarna i priset. I detta test är det bara den dyraste deltagaren, System Audio Exact, som ställer upp utan extra draghjälp i basregionen.

Martin Logan SLM + Dynamo 700w

Låt musiken sväva!

Med bland annat en påkostad banddiskant tar Martin Logan övertonerna till nya musikaliska höjder. Lager på lager i ljudbilden skalas av viktlöst och utsökt. Men se upp – subbasen kan vara svår att ställa in.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

DLS Flatbox Flatsub 8

Välljud och väggprydnad

DLS Flatbox målar upp en stor, varm och fyllig ljudbild och tack vare en potent subbas ger de svenska högtalarna extra mycket ljud för pengarna.

Lättmonterade och välljudande Väl integrerad subbas
Klämterminaler
Läs hela testet

Klipsch G-28 + SW-308

Tändstiftet

Hög känslighet och oerhört snabb respons gör att det här tändstiftet inte behöver någon kraftig förstärkare för att få fart på huset. Musiken formligen sprutar ur Klipsch-högtalarna som även utan subbas ger en bra ”live-känsla”.

Sprudlande dynamik Spelar högt även med svag förstärkare
Saknar en smula upplösning
Läs hela testet

DALI Ikon On-Wall mk2+ Sub E-12F

Väggkonst à la DALI

Du behöver inte längre vara miljonär för att ha en Dali på väggen. Det här konstverket kostar bara ett par tusenlappar. Icon On-Wall mk2 sticker ut en del från väggen vilket ger större kabinettvolym, det påverkar elegansen men gör ljudet desto fylligare.

Distinkt ljud Funkar utan subbas
Lite kantiga kabinett Inte lika bra upplösning som de bästa
Läs hela testet

System Audio Exact

Vägghögtalare för vuxna

Testets största vägghögtalare är riktiga tungviktare! Å andra sidan klarar de sig utan subbas.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

Audiovector On-Wall Super + Ki-Sub

Äkta hifi på väggen

Audiovector spelar musik med sagolik upplösning och övergången mellan subbas och högtalare är så sömlös att det nästan låter som om vi lyssnar på stora golvhögtalare. Silkesvantarna svingar en slägga!

Prydlig sammanhållning Snygg upplösning Svängig bas
Inte mycket
Läs hela testet

KEF T301 + T-2

Platta högtalare, platt ljud?

Flera av testdeltagarna har ganska så stora lådor som sätts på väggen, men KEF T301 är lövtunna. Detta är rätt val för designintresserade! Tyvärr är ljudet också i plattaste laget …

Tunn design Genomtänkt montering
Platt ljudbild Tunt mellanregister
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild