Samsung har verkligen slagit på stortrumman med UHD i år: förutom de enorma 85-, 98- och 110-tums gigantskärmarna i S9000-serien lanserade de i höstas 9005-serien med UHD till acceptabla priser. Deras 55F9005 har snabbt blivit en populär modell, inte minst på grund av priset. Samsung är kända för att ha en snygg design på sina skärmar och på senare tid har de imponerat med konkava OLED-skärmar, eleganta tavelramar i S9-serien och snygga former i plasmaserien F8505. I det sammanhanget måste F9005 anses vara mer minimalistisk: den har ett ganska så ordinärt, fyrkantigt bordsstativ och en enkel, tunn, svart ram runt skärmen. Här verkar det som om det framför allt är bildkvaliteten man ska lägga märke till.
Användning och finesser
Eftersom det handlar om en toppmodell från Samsung bör det inte komma som någon överraskning att smart-delen är välutrustad. 55F9005 har samma smart-plattform som den populära 8-serien. Det inkluderar bland annat populära appar som HBO och Netflix. TV:n har också inbyggd kamera för Skype-videosamtal på ovansidan. Den måste lyftas för hand, antagligen för att undvika rykten om att någon ska ”hacka sig” in i ditt vardagsrum.
Samsung-TV:n har två fjärrkontroller, vara den ena är utrustad med tryckkänslig styrplatta. Den kan förenkla delar av navigeringen. Menysystemet är enkelt och överskådligt.
Bildkvalitet
55F9005 har Samsungs så kallade Quadmatic-bildbehandling, där processorn har den svåra uppgiften att skala upp allt bildmaterial (både standardupplöst och HD-upplöst) till 4K, så att det fyller hela skärmen.
Tyvärr hade vi inte tillgång till Sonys KD-55X9005 när 55F9005 stod på testbänken, men intrycket är att Samsung-skärmen hanterar den viktiga uppskalningsprocessen minst lika bra som Sonys 4K X-reality Pro-processor. När vi betraktar HD-bilden ”Star Trek: Into Darkness” är det nästan skrämmande hur många extra detaljer Samsung lyckas räkna sig fram till. Här är det inte bara konturerna som blir skarpare, även fåror och rynkor i ansikten markeras tydligare, utan att det blir för mycket av ”det goda”. Det ser inte lika bra ut i stillbilder, men intrycket är ändå att Samsung gör ett ytterst stabilt bildbehandlingsjobb, där till och med streaming (från exempelvis Netflix Super HD) ser bra ut. Vanligt lågupplöst SD-material bör man däremot undvika. Inte ens Samsung lyckas göra vin av vatten, så man bör hålla sig till HD-kanaler för att utnyttja upplösningen maximalt.
Hur fint det än ser ut med uppskalat HD-material är det naturligtvis äkta 4K som är russinet i kakan med en TV som den här. Sådant material finns det ännu så länge inte så mycket av, men vi kunde titta på stillbilder och video med UHD-upplösning som bekräftar att det även på Samsungs TV är oerhört stor skillnad på uppskalad och äkta vara. Det är inte skärpan i sig utan djupet och lugnet i bilden som är så imponerande med 4K-video.
Hur är det då med traditionella parametrar som kontrast och svärta? Även där levererar F9005 höga prestanda, fast vi befinner oss en bra bit från highend-klass. Medan den extra påkostade S9-serien har bakbelysta LED-paneler använder Samsung sin mer ordinära Micro Dimming-kantbelysning i F9005. Den har å andra sidan blivit riktigt bra och kan till viss grad justera ljusstyrkan i enskilda områden på skärmen, och ger en mycket bra svärta och kontrast i de flesta fall. Men inte alla. F9005 har inte lika bra ljusstyrning som en plasma eller bak-LED-skärm. Det syns på ljusa föremål mot svart bakgrund, eller i sådana mörka rymdscener som det finns gott om i Star Trek- och Star Wars-filmerna.
Ljudkvalitet
Samsung-skärmen har inte någon speciellt imponerande ljudkvalitet. Utan framåtriktade högtalare bygger ljudet på reflektioner från bakvägg och bänk, och det upplevs inte lika klart och starkt som vi hade kunnat önska oss. Dessutom är basen ganska så tunn, utan någon större pondus. Här finns absolut ett behov av en ljudlimpa.
Slutsats
Samsung-skärmen är inte bara en strålande tjusig 4K/Ultra-HD-TV. Den är framför allt en väldigt bra allround-TV som får allt bildmaterial, oavsett om det är Star Trek eller Rapport, att se oerhört naturligt ut. Ultra-HD-upplösning är inget krav på en 55-tum stor TV men det är ingen nackdel heller. Samsung-skärmen har också en klar fördel av att vara uppgraderbar – och alltså mer framtidssäker – för den som hoppar på 4K-tåget tidigt. Summan av kardemumman är att detta är en väldigt bra TV, oavsett upplösning, och speciellt bra med tanke på priset.
Också i detta test:
LG 55LA970W
Storslagen filmmästare
Med äkta LED-bakbelysning och inbyggd högtalarpanel bjuder 55LA970W upp till hård tvekamp!
Ultra HD
4K åt folket - sammanfattning
De koreanska bjässarna Samsung och LG har äntligen släppt var sin Ultra-HD-TV. Men vad är 4K/Ultra-HD egentligen och vad betyder det för vår TV-vardag?
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser