TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL 65X10

Urstark kontrast!

MiniLED är årets stora nyhet på TV-fronten: med hjälp av tusentals små lysdioder hoppas tillverkarna kunna blåsa nytt liv i LCD-tekniken. Kinesiska TCL är en av de första som använder nymodigheten.

Av / 2021-01-31 - 08:00
TCL 65X10

Ljud & Bild tycker

  • Tack vare bländande ljusstyrka och urstark kontrast ger TCL X10 en försmak av vad den nya MiniLED-tekniken kan erbjuda.
  • X10 är en lite äldre modell som får klara sig utan de senaste HDMI 2.1-finesserna.

Tiden går men LCD-TV består. Den populära paneltekniken börjar bli lite till åren och stöter på allt hårdare konkurrens från OLED. Ändå lyckas TV-tillverkarna ständigt hitta nya sätt att ”tweaka”, förbättra och ge den nytt liv. Först med färgförbättrande filter (QLED) och skarpare upplösning (4K/8K) och nu får belysningen bakom LCD-matrisen också en väsentlig uppgradering i form av MiniLED!

MiniLED-tekniken är en av de mest spännande nyheterna på TV-fronten i år. Den nya bakbelysningen använder sig av tusentals små LED-lampor – ett betydligt högre antal än tidigare – för att åstadkomma mer exakt ljusfördelning och markant bättre kontrast. Tanken är att detta – ännu en gång – ska ge LCD nytt liv.

Läs också TV-nyheter från TCL TCL satsar hårt på den nya MiniLED-tekniken och har planer på flera modeller 2021.

Både LG och Samsung har meddelat att de släpper MiniLED-modeller i år. Kinesiska TCL hann dock först och presenterade sin första TV med MiniLED redan förra året: toppmodellen X10.

Formellt sett är detta en 2020-modell som bara finns i 65 tum, den kommer snart att fasas ut till förmån för helt nya 2021-modeller i flera skärmstorlekar. Vi har ändå valt att testa den – av ren nyfikenhet, eftersom den är en av de allra första TV-apparaterna i sitt slag!

Obs! MiniLED får inte förväxlas med MicroLED, som är en annan ny och banbrytande panelteknik där man hoppar över LCD-panelen helt och hållet och låter lysdioderna stå för både ljus och färg (lite som OLED). Detta är dock en mycket dyrare och mer komplicerad teknik, som för närvarande är svår att förverkliga i ”normala” prisklasser.

Annons
TCL 65X10 lifestyle
TCL 65X10. (Foto: TCL)

TCL X10: Första TV:n med MiniLED

TCL X10 är alltså en av de första MiniLED-skärmarna på marknaden. Rent tekniskt handlar det fortfarande om en LCD-skärm med 4K-upplösning: skillnaden ligger i LED-belysningen bakom LCD-panelen som är kraftigt moderniserad – eller rättare sagt: miniatyriserad. Lysdioderna har krympt så mycket att det finns plats för betydligt fler av dem: en genomsnittlig premium- eller highend-LCD-TV har normalt plats för 50 eller 500 LED-zoner som kan dimmas. Med MiniLED pratar vi mycket om mer, från 700–800 till flera tusen (!) zoner, beroende på skärmstorleken. Det är inte lika mycket som i en OLED-skärm, som i praktiken har en ljuspunkt per pixel, men ändå en dramatisk ökning för LCD. Frågan är då om det gör någon märkbar skillnad. Det är därför vi har TCL X10 på testbänken!

01 Mini Led
TCL-toppmodellen använder sig av den senaste MiniLED-tekniken för att skapa en extremt ljusstark och kontrastrik bild. En smygtitt på framtidens TV? (Foto: TCL)

Design

TCL-skärmen har en elegant design som är lätt att gilla: den verkar mycket mer påkostad än andra TCL-modeller vi har testat. Inpackningen är smal och rak och ger ett stramt och rent intryck. Här är det bara en tunn ram som omgärdar bildpanelen, plus en list av borstad metall på undersidan. Själva högtalardelen har flyttats ner till en separat soundbar som utgör en integrerad del av sockeln och är klädd i mörkt tyg. Om man i stället vill hänga TV:n på väggen så finns det särskilda fästen för att montera även högtalaren direkt på väggen.

TCL-65X10-front-989x556 TC-65X10-rear-989x556
<
>
Med en elegant ram, borstad metall och en tygklädd soundbar med Onkyo-logga ger TCL X10 ett snyggt och exklusivt intryck. (Foto: TCL)

Användning och finesser

X10 har det välkända Android-systemet, här i version 9.0. Två fjärrkontroller ingår, båda är smala och sköna att hålla i men hade kunnat svara ännu snabbare på kommandon, tycker vi. Lyckligtvis är den nya Android-plattformen snabb och enkel att navigera i och TCL har gjort det enkelt att göra inställningar och välja ingång/innehåll.

TCL X10 Android

I likhet med andra TCL-skärmar stöder X10 många olika format. Här finns fullt stöd för HDR-formatet Dolby Vision och HDR10+, både via HDMI-ingångarna och inbyggda appar. Eftersom detta är en Android-TV finns det också ett brett utbud av aktuella strömningstjänster: Netflix, Amazon Prime och Rakuten finns naturligtvis på plats och inte minst Disney+. Den senare har mycket innehåll i 4K Dolby Vision HDR-format, vilket alltså kan avnjutas i högsta kvalitet på TCL-skärmen.

TCL X10 har tyvärr inga HDMI 2.1-kompatibla ingångar, bara 2.0b. Den får alltså klara sig utan de senaste gaming-finesserna som ALLM och VRR, samt 4K med 120 bilder per sekund. Detta kan vara värt att tänka på om du letar efter en ny TV till spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X/S.

Obs! 65X10 är som nämnt en 2019/2020-modell, vi räknar med att anslutningarna förbättras på TCL:s kommande 2021-modeller.

Bildkvalitet

TCL X10 har en 4K LCD-panel av typen VA (Vertically Aligned) som är känd för att ha bra kontrastegenskaper. På insidan har skärmen en MiniLED-bakbelysning som är uppdelad i 768 individuella zoner med 20 lysdioder i varje, vilket mosvarar så många som 15 360 lysdioder! Som alltid med ny teknik är vi fulla av förväntningar – kommer de här häftiga specifikationerna att ge några märkbara förbättringar? Tja, det första intrycket är i alla fall att TCL X10 skiljer sig positivt från många andra LCD-skärmar vi har testat.

Det första som slår oss är att ljusstyrkan är utomordentligt stark: redan på Android-systemets startmeny märker vi att skärmen skiner klarare och mer oansträngt än vi är vana vad att se. Mätningen av ljusstyrkan ger närmare 1 500 nits – här är det definitivt inga problem att titta på TV i dagsljus.

Ljusa LCD-skärmar har ofta en avigsida genom att allt ljus lätt ”läcker igenom” i bildens mörka områden, vilket förstör kontrasten. Men inte här. Våra testbilder visar att TCL X10 har en mycket exakt ljusfördelning utan irriterande halo-brus, dirty screen-effekter eller andra ojämnheter. Här överträffar den faktiskt till och med ganska dyra LED-LCD-skärmar, som ofta har problem med att ljusa bildeffekter mot mörk bakgrund (till exempel ljus i slutet av en tunnel, eldslågor) kan få synliga konturer runt sig.

TCL-X10-Extraction-gangster-1-989x556 TCL-X10-Extraction-gangster-2-989x556 TCL-X10-gold-989x556 TCL-X10-gold-2-989x556
<
>
Bra och exakt kontrast: TCL X10 har en jämn och tydlig skillnad mellan de mörka och ljusa områdena, utan irriterande blödning – vilket säkert kan tillskrivas den finmaskiga zonindelningen av MiniLED-bakbelysningen. (Foto: Audun Hage)

Träffsäker kanon

TCL-skärmen har en riktigt saftig kontrast, vilket man har nytta av man tittar på filmer och serier i HDR-format. I actionfilmen Extraction gör vi ett besök hos den lokala gangstern i staden och hans lyxiga residens verkar, om möjligt, ännu mer ”glänsande” än vi kan minnas det. TCL-skärmen får det verkligen att glittra och spraka i de förgyllda stolarna och ger dem en extra realism som är påtaglig!

TCL X10 lyckas också få fram djupinformationen när vi följer huvudpersonen Tyler genom de mörka tunnlarna. Tunneln är mörk men flimret från hans ficklampa är bländande starkt! Intrycken lämnar inga tvivel om att det här är en LCD-skärm av det potenta slaget.

Vi noterade dock att TCL-skärmen ibland kan vara för svart. Flera av de mörkaste gråtonerna blir helt svarta i stället – så kallat black crush. Lyckligtvis finns det inställningar i bildmenyn som kan hjälpa till, vi fick bra resultat genom att höja ljusstyrkan ett par steg. Då fick vi både bra kontrast och utmärkt svärta utan att dränka några detaljer.

Den saftiga ljusstyrkan kan också bli för mycket av det goda. När man tittar på film i ett helt mörkt rum upplevde vi till exempel att de helvita undertexterna kunde bli väl starka. Flera tillverkare, inklusive Samsung, har implementerat en bildbehandling som dämpar ljusstyrkan i just undertexten. Detta är definitivt något som TCL också kan överväga!

En annan sak som är värd att påpeka är att den avancerade bakgrundsbelysningen tycks kräva mycket datorkraft från videoprocessorn. Ju fler individuella LED-zoner som finns, desto fler beräkningar måste processorn göra för att hålla jämna steg med bildsignalen. I hastiga kamerapanoreringar och scener med mycket bildinformation upplevde vi emellanåt att bakgrundsbelysningen kunde släpa efter en smula, vilket ibland introducerade skuggeffekter.

TCL X10 vs Philips OLED935
TCL 65X10 till vänster och Philips 65OLED935 med Ambilight till höger. Notera svärtan! (Foto: Audun Hage)

OLED-rival?

Den stora frågan är naturligtvis om MiniLED-tekniken kan lyfta LCD till en nivå där den kan mäta sig med dagens bästa OLED-skärmar. Under testperioden hade vi också flera OLED-TV-apparater (Philips OLED935, LG OLED CX) till vårt förfogande och det är ingen tvekan om att TCL X10 kommer ytterst nära OLED när det gäller den upplevda bilden. Mörka scener blir riktigt mörka, samtidigt som det är riktigt bra tryck i de ljusa delarna. Vi ska inte påstå att kontrasten alltid är lika bra: OLED utnyttjar fortfarande fördelen att kunna tända och släcka varje liten enskild pixel. Känslan av djup är dock ändå så bra att man ibland kan luras att tro att man har att göra med äkta OLED att göra. När man dessutom tar hänsyn till att MiniLED-skärmen har en fenomenal ljusstyrka, utan risk för inbränning, är detta helt klart ett intressant alternativ!

Ljudkvalitet

På ljudsidan är TCL utrustad med en soundbar som även fungerar som bordsstativ. Detta är en design som påminner starkt om Philips OLED935, som vi testade nyligen, men här är det Onkyo som står för ljudet! X10 har en ljus och tydlig återgivning, där röster och ljudeffekter kommer fram klart och tydligt. Röster är också lätta att förstå. Vi är däremot inget vidare imponerade av basåtergivningen, som kunde ha varit fylligare och djupare. Det lönar sig att placera TV:n på en vägg eller nära bakväggen, så att högtalaren får så mycket draghjälp som möjligt i basregistret. Det är för övrigt fullt möjligt att ta bort ”Onkyo-ljudlimpan” om man skulle vilja använda en extern högtalare från en annan tillverkare.

TCL 65 X10S BLACK EXPLODED ISO1
Så här ser Onkyo-högtalaren ut inuti. (Foto: TCL)

Slutsats

Den här modellen från TCL har redan funnits på marknaden ett tag men är vår första bekantskap med den nya MiniLED-tekniken. Och den verkar helt klart lovande: med hjälp av en våldsam ökning av antalet lysdioder får den också mer exakt ljusstyrning än vad vi tidigare har upplevt med LCD- och LED-bakbelysning. Och TCL X10-modellen har alltså ”bara” lite drygt 700 zoner: glera av de kommande 2021-modellerna kan skryta med upp till 2 000 zoner, plus ny och mer avancerad styrning av bakbelysningen. Därför finns det all anledning att vara nyfiken på vad TCL, och inte minst Samsung och LG, kan åstadkomma med MiniLED i framtiden!

Karakter
TCL 65X10
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild