TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 65PFL9708

Djup och realism

Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!

Av / 2013-10-23 - 05:00
Philips 65PFL9708

Ljud & Bild tycker

  • Philips 65PFL9708 har en stor och knivskarp bild som ingen vanlig Full-HD kan mäta sig med. Ljudet och skötseln är också bra. Detta är utan tvekan en kostsam TV, men jämfört med andra 4K-modeller har den ett förhållandevis bra pris.
  • Även om upplösningen är helt grym så är detta en konventionell kant-LED-LCD med den teknikens styrkor och svagheter. De allra kräsnaste bildfantasterna kommer nog att sakna svärtan i de bästa bak-LED- och plasmaskärmarna.

TV-apparater med 4K – eller Ultra-HD, som det också kallas – är det allra senaste på TV-fronten och har fyra gånger högre upplösning än vanlig Full-HD. Nya 9000-serien har Ambilight-omgivningsljus samt Philips egen Ultra Pixel HD-bildbehandling. Den kommer väl till pass när bilden ska blåsas upp till 65 tum.

Användning och finesser
Philips har jobbat hårt med att piffa upp smart-delen i årets modeller och har stoppat i den populära Netflix-appen. Spotify-app ska också vara på gång längre fram i år.

Användarmässigt är TV:n enkel att sköta, även om pekfjärrkontrollen inte alltid fungerar lika mjukt som vi hade velat. Plus i kanten för en enkel och fin installationsmeny där du väljer ljud och bild efter dina egna preferenser.

Bildkvalitet
65PFL9708 har allt som behövs för att även vanligt full-HD-material ska visas med gnistrande 4K-skärpa. Bildbehandlingen analyserar bilden och lägger till de extra pixlarna samtidigt som den optimerar färgerna och konturskärpan. Dessutom läggs extra bildramar till (genom så kallad extrapolering) för att jämna ut rörelser. Bilden ser onekligen imponerande ut i standardläget, och även om säkert vissa puritaner skulle rynka på näsan över överdriven skärpa och färgmättnad så är wow-effekten enorm. Det känns nästan som om man kan sträcka ut handen och röra vid skådespelarna – och då snackar vi fortfarande om vanlig 2D!

Philips har också ett filmläge, samt kalibrerade ISF-lägen för natt och dag. Med dem blir bilden betydligt mer naturlig att titta på, samtidigt som djupkänslan blir ännu bättre.

Annons

Tack vare 4K-upplösningen kan Philips-TV:n visa 3D-bild i Full-HD-upplösning med flimmerfria, polariserande glasögon. Vi kollade på 3D-versionen av Star Trek: Into Darkness och kan avslöja att det såg löjligt bra ut.

Bildpanelen i 65PFL9708 har vanlig kant-LED-belysning vilket i praktiken gör att svärtan i levande bilder begränsas en smula. Philips använder dock sin Micro Dimming Pro-teknik för att justera ljuset aktivt efter ljusnivån i rummet, och lyckas ändå få bra kontrast, ljusstyrka och svärta efter förhållandena. Jämfört med 4K-rivalen från Sony är det ändå tydligt att Philips har valt ett något blankare frontglas som har större spegeleffekt i mörka rum.

Ljudkvalitet
Philips tycks ha varit extra flitiga med ljudet också i den här TV:n. Det finns gott om bas, och både dialog, musik och ljudeffekter framträder tydligt. Ljudbildens storlek når inte riktigt upp till Sonys superstarka ljudsystem, men är klart bättre än i de billigare testdeltagarna.

Också i detta test:

Sharp LC-80LE857E

Om 65 tum är för litet

Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.

Sharp LC-80LE857E har en enorm bild som fyller hela synfältet och förstärker inlevelsen på ett sätt som bara stora skärmar kan. LED-tekniken ser till att ljusstyrkan och kontrasten är utmärkt, tillräckligt för att skärmen ska fungera fint dagtid, till skillnad från projektorer och vissa plasmaskärmar.
I mörka omgivningar kommer Sharp-skärmen till korta. Svärtan är långt ifrån i toppklass och synvinkeln är begränsad. Man kan inte sitta många i soffan innan de som sitter ytterst tycker att bilden blir blåaktig.
Läs hela testet

Panasonic TX-P65VT60

Konungens återkomst?

Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.

Panasonic 65VT60 har en enastående bildkvalitet med djup svärta, naturliga färger och bra synvinkel.
Ett par färggraderingar glider in i varandra vilket ger en aning färre nyanser än vi hade velat. Som vanligt med plasmatekniken får du tåla lite surrande från plasmapanelen, plus visst fläktljud. Ljusstyrkan är också begränsad på den här plasmaskärmen som passar bäst i mörka rum.
Läs hela testet

Philips 55PFL8008S/12

Svart sammet

Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.
Läs hela testet

LG 47LA667V

Vit utmanare

Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.

Bilden präglas av att LG har varit noggranna med bildinställningarna. 47LA667V har rika färger utan att vara övermättad, och strålande skärpa utan att överdriva. Magic Remote-fjärrkontrollen ger dessutom TV:n en ypperlig användarvänlighet som det är lätt att vänja sig vid.
Mycket plastkänsla och relativt tunt ljud.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Bildkvaliteten är rent allmänt mycket hög och Sonys X-reality-teknik gör ett mästerligt jobb med uppskalningen så att man kan ha mycket glädje av TV:n även utan 4K-material. Dessutom har Sony lyckats klämma ut imponerande bra ljud ur de inbyggda högtalarna.
Den är stor, den är dyr och i dagsläget finns det inte mycket 4K-material att titta på.
Läs hela testet

Samsung UE55F8505

Linjeläcker smart-TV

Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!

Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.
Läs hela testet

Samsung UE46F6515

Mycket för pengarna

Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.

Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.
Läs hela testet

Samsung PS64F8505

Mörkrets furste

Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...

Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.
Läs hela testet

Sony KDL-55W805/807

Bra på det mesta

Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

Sony 55W805 har ett diskret utseende och bilden har inte nödvändigtvis lika stor ”wow-faktor” som några av konkurrenterna. De som föredrar naturliga färger uppskattar nog däremot Sony-skärmens välbalanserade bildbehandling, som är något av det finaste vi har sett i prisklassen och som tål att jämföras med mycket dyrare TV-apparater.
Ljudet är tunt och utseendet kanske inte det mest rafflande.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Ljud & Bild