TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung The Frame 32″ (QE32LS03T)

Stilfull mini-TV

På jakt efter en elegant TV som tar lite plats? Då kan Samsungs minsta ram-TV vara ett smart alternativ.

Av / 2021-02-09 - 08:00
Samsung The Frame 32″ (QE32LS03T)

Ljud & Bild tycker

  • 32-tumsversionen av The Frame har fin bildkvalitet och bra smartfunktioner. En kompakt och estetisk TV!
  • Samsung-skärmen får nöja sig med Full HD-upplösning och kostar relativt mycket jämfört med andra 32-tummare. Den lilla kopplingsboxen känns lite överflödig

Samsungs The Frame har blivit en mycket populär TV här hemma i Norden, det är förmodligen mer av estetiska skäl än rent tekniska. På insidan är detta en tämligen ordinär LCD-TV, utan banbrytande teknik eller revolutionerande bildkvalitet. Designen är däremot otroligt läcker! Tack vare en slank formfaktor, utbytbara ramar i olika färger och ett smart väggfäste glider The Frame lätt in i många välmöblerade hem.

Till modellåret 2020 introducerade Samsung en rad nya skärmstorlekar, inklusive 32-tummaren QE32LS03T. Den tycks ha alla egenskaper vi har sett i andra Frame-modeller, fast i en mindre inpackning. Kan detta vara den perfekta TV:n för kontoret, sovrummet eller köket?

Samsung The Frame 32 measurements Samsung The Frame 32 side Samsung The Frame 32 side tilted Samsung The Frame 32 front right Samsung The Frame tilted 2
<
>
Här är måtten på 32-tummaren av The Frame. (Foto: Samsung)

 

Design

32-tumsversionen av The Frame har mycket gemensamt med sina större syskon när det gäller utseende, med strama och raka linjer. Vi noterar dock att skärmen är ännu tunnare (mindre djup) än de större versionerna. Den är väldigt liten och nätt!

32-tummaren har också ett par extra möjligheter som de större modellerna saknar: på de medföljande fötterna kan skärmen lutas svagt bakåt, så att den ser ut som en stående tavelram. Den kan också monteras vertikalt för att visa porträttbilder. Fast det är inte särskilt meningsfullt i TV-sammanhang – då är det bara horisontellt läge som gäller. Om du vill ha en TV som kan både och är nog Samsungs automatiskt snurrbara The Sero ett bättre alternativ.

Annons
Samsung The Frame 32 tilted
Samsung har lyckats få The Frame att se ut som en riktig tavelram, så den glider in obemärkt i omgivningen utan att det syns att det handlar om teknik.

The Frame gör sig naturligtvis bäst på väggen. Den lilla 32-tummaren använder en annan sorts väggfäste än de större modellerna: I stället för det så kallade No Gap Wall Mount har den två enkla metallfästen som monteras separat på väggen. Installationen är lite krånglig i början, men bruksanvisningen går igenom monteringen steg för steg. Fästena har en smart konstruktion som gör det enkelt att hänga TV:n helt vågrätt.

Du kan naturligtvis inte undvika någon av de färgade ramarna, som klickas fast runt skärmen med hjälp av magneter. Ramarna säljs som extrautrustning för 800 kronor per set och är helt klart ett måste för att The Frame ska smälta in i miljön.

P2011293 scaled
Möjligheten att blanda och variera med ramar i olika färger är bland det coolaste med The Frame. Får det lov att vara en ram i rosa, eller kanske citrongult? (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Samsung-skärmen har en separat kopplingsbox (One Connect), som leder upp ström och videosignaler till TV:n i en enda kabel. Tanken är att undvika kabeltrassel, men vi kliar oss lite i huvudet över lösningen som Samsung har valt till 32-tumsmodellen.

Boxen som ingår är betydligt mindre än den till modellerna på 43 tum och större. Den har bara två HDMI-ingångar av typen 2.0b. Kabeln är relativt kort (2,5 meter) och betydligt tjockare än den trådsmala varianten som de andra modellerna har. Detta beror på att strömförsörjningen sitter i TV:n, inte i boxen. Dessutom har antenningången och programkortsläsaren flyttats till själva TV:n. Vi tycker att det hade varit mer elegant (och praktiskt) att hoppa över hela boxen, eftersom den ändå gör så lite nytta.

Användarupplevelsen är annars precis som förväntat: QE32LS03T använder samma Tizen-system som vi är vana vid från andra modeller. Menysystemet är väldigt snabbt och intuitivt och fungerar utmärkt ihop med den slimmade och ergonomiska fjärrkontrollen. App-utbudet är rikligt, med strömningstjänster som Apple TV, Rakuten, Netflix, HBO och Disney+ lätt åtkomliga på menyraden.

Samsung The Frame smart features scaled
The Frame har ett utmärkt gränssnitt och fjärrkontrollen som vi är vana vid från andra Samsung-modeller. (Foto: Audun Hage)
P2011282 scaled
Välj konstverk själv: Med Samsungs Art Gallery kan du abonnera på olika kända tavlor. Det går också att ladda upp egna bilder som visas på skärmen när den är i standby-läge. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Här på Ljud & Bild-redaktionen förespråkar vi helt klart ”större är bättre” när det gäller TV. En stor bild brukar ge en större och mer levande känsla, oavsett om man tittar på film, serier eller sport. Det finns ingen anledning att nöja sig med 32 tum om det går att klämma in 43 tum eller ännu mer på samma plats, tycker vi! Däremot vet vi att det finns tillfällen när utrymme och estetik betyder mer än häftiga TV-upplevelser.

32-tumsversionen skiljer sig från de andra Frame-modellerna på flera områden. För det första är skärmupplösningen Full HD (1920 x 1080 pixlar) medan de större modellerna kan skryta med Ultra HD (3840 x 2160). Den får också klara sig utan den extra kontrastrika Dual LED-panelen som de större syskonen är utrustade med. Bildhastigheten dessutom begränsad till 60 Hz, vilket möjligtvis skulle kunna göra en del gaming-fans besvikna.

Med det sagt tycker vi att 32-tummaren ger utmärkta bildupplevelser med tanke på förutsättningarna. För det första har den en riktigt ljusstark bild som har en förmåga att vara klar och tydlig även mitt på ljusa dagen. Färgerna är också nyanserade, fylliga och fina tack vare Samsungs QLED-färgfilter med kvantprickar.

Kontrasten är inte dum heller: även om detta är en konventionell LCD-skärm med kantbelysning så har den bra svärta, ljusa effekter framträder tydligt mot bakgrunden. Samsung-skärmen är dessutom HDR-kompatibel och har en livlig bild när man tittar på moderna serier och filmer av hög kvalitet.

Samsung The Frame 32 Bridgerton scaled
Den lilla 32-tummaren har en snygg bildkvalitet. Här från Netflix-serien ”Bridgerton”. (Foto: Audun Hage)

Smått och gott?

På en del områden är 32-tumsversionen faktiskt bättre än de större modellerna. Speciellt när det gäller panelens enhetlighet: ljusfördelningen är väldigt jämn över hela skärmytan, utan irriterande skuggeffekter (dirty screen effect), som kan vara mer utpräglat på större LCD-skärmar. Frontglaset är dock relativt blankt, så TV:n bör placeras smart i förhållande till fönster och andra ljuskällor för att få ut det mesta av bilden.

Frånvaron av 4K-upplösning upplevs inte som någon stor brist. Så länge man inte sitter väldigt nära TV-skärmen får man vara duktig för att se någon skillnad. Den 32 tum stora skärmen har en pixeltäthet på cirka 68 ppi, vilket motsvarar en 65-tums 4K-skärm och är mer än tillräckligt för normala tittavstånd på 1–2 meter.

Somliga undrar säkert hur The Frame i 32 tum fungerar som PC-skärm. Det klarar den fint, via både HDMI-ingången och trådlös överföring (Samsungs Remote Access). Men om du har planer på utdraget dator- eller gaming-användande så rekommenderar vi helt klart en mer skräddarsydd monitor eller TV som har högre bildfrekvens. Eller Samsungs nya Smart Monitor, en PC-skärm med inbyggd TV-mottagare.

Ljudkvalitet

Rent ljudmässigt har den här Frame-modellen inget att skryta med. Själva ljudbilden är ganska stor och fyller rummet fint, men det låter ganska så diffust – rösterna finns mer överallt än kommer från ett visst ställe. En liten soundbar – till exempel Sonos Beam eller någon av Samsungs matchande högtalare i S-serien – är rätt medicin för att piffa till ljudet.

Slutsats

32-tummaren i The Frame-familjen riktar sig till de som vill ha en liten TV till kontoret, sovrummet eller köket, eller någon annanstans där man i normala fall inte skulle tro att en TV får plats. Och för det ändamålet fungerar den alldeles utmärkt. Med en slimmad formfaktor, praktiskt väggfäste och ramar i allsköns färger passar den in enkelt i en elegant och minimalistisk inredning. Den extra kopplingsboxen verkar dock lite överflödig för 32-tumsmodellen, vi hade lika gärna klarat oss utan den.

Men bildkvaliteten är utmärkt och användarvänligheten är fullt i klass med de andra Frame-modellerna. Så länge du har plats rekommenderar vi gärna någon av 43- eller 50-tumsmodellerna som Samsung också har. Men om det är ont om plats så är The Frame i 32 tum helt klart ett utmärkt alternativ!

Karakter
Samsung The Frame 32″ (QE32LS03T)
Basic
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild