TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Philips 55PUS8601

Ett fyrverkeri av färger

Philips toppmodell sätter färg på tillvaron med extra kontrastrik bild och stämningsfullt Ambilight-omgivningsljus.

Av / 2016-03-15 - 06:00
Philips 55PUS8601

Ljud & Bild tycker

  • Philips levererar grym kontrast och övertygande svärta, med jämn ljusfördelning över hela skärmytan. Här får man en bild som riktigt smäller till! Tack vare Ambilight på fyra sidor ger 55PUS8601 dessutom fängslande TV-upplevelser.
  • Trots ljusstark panel lever 55PUS8601 inte riktigt upp till kraven på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli en officiellt godkänd ”Ultra HD Premium”-TV.

Philips gillar att göra saker och ting på sitt eget sätt. Efter att ha delat på TV-verksamheten till ett annat företag (TP Vision) var de den första TV-tillverkaren som började använda Android som användargränssnitt. Eftersom de har sin egen tillverkningstakt så släpps en del modeller lite senare på året än andra tillverkare. Det har lett till att Philips/TPV har hamnat i en speciell position, där de kan använda den senaste tekniken och de senaste finesserna.

Modellen vi testar här, 55PUS8601, är ett bra exempel: den introducerades för första gången hösten 2015 men blev inte färdigutvecklad och klar för den nordiska marknaden förrän i slutet av januari. Philips kan alltså erbjuda ett slags ”2015,5-modell” samtidigt som konkurrenterna håller på att tömma sina lager på fjolårsmodeller! Positivt för dig som vill ha en uppdaterad TV och positivt för oss eftersom vi får en färsk modell att testa medan vi väntar på resten av årets produktnyheter.

 

55PUS8601

Philips har lanserat flera nya modeller på sistone: 65PUS7600 som vi testade i förra numret, designmodellen 8901 Ambilux och slutligen 8601-serien som vi testar här. I praktiken är den Philips toppmodell den här säsongen eftersom den efterlängtade 9600-serien har blivit uppskjuten till nästa modellår.

Jämfört med 7600 och 8901 har 8601 fått en mer påkostad bildpanel och en kraftigare bildmotor. Det handlar fortfarande om en LCD-TV med LED-kantbelysning, men en mer avancerad sådan. Panelen har fått exaktare styrning av lysdioderna, som är indelade i zoner (så kallad Micro Dimming Premium). Det är en teknik som vi har sett i bland annat Samsungs dyrare modeller. Här testar vi 55-tumsversionen, men Philips-skärmen finns också i 65 tum för 30 000 kronor.

Annons

Philips välkända Ambilight-omgivningsljus har också tagit ett kliv uppåt i den här modellen, med färgdioder både på ovansidan och undersidan, förutom höger och vänster baksida. PUS8601 kan alltså lysa upp hela bakväggen med färgat ljus som följer handlingen på skärmen. Sist men inte minst har 8601 fått extra beräkningskraft i form av en sexkärnig processor och 16 GB internminne.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Design

Philips-skärmen är en smal historia med minimalistisk men smakfull design. Vi snackar om en helt platt skärm med förhållandevis matt frontglas som inte orsakar plågsamma reflektioner. Skärmen har en smal inramning med sidor i mörk borstad metall. Utanpå ramen hänger löstagbara högtalare. De sitter fast med magneter och kan enkelt kopplas loss om man föredrar att använda ett externt ljudsystem.

TV:n är inte speciellt tunn från sidan. Baksidan buktar ut lite på mitten, eftersom Philips har sett till att ge gott om plats till elektroniken och extra lysdioder. TV:n bygger därför ut en smula om den hängs på väggen – men detta är också avsiktligt, för att ge optimal effekt av ovan nämnda Ambilight-belysning.

Bordsstativet består av två blanka, V-formade fötter som är monterade på var sin sida av TV:n. Man måste därför ha en bänk som är minst 155 cm bred (165 cm för 65-tummaren). Alternativt går det att beställa en centermonterad fot som extrautrustning.

 

Användning och finesser

Som nämnt bygger TV:n på Googles Android-operativsystem, vilket man märker redan första gången man sätter på den. För att TV:n ska kunna hålla sig uppdaterad med nya versioner av appar och annat så måste man registrera sig med konto och lösenord hos Google. Efter det går installationen snabbt och smidigt när TV:n lotsar genom de viktigaste grundinställningarna. Inkopplade enheter kan enkelt få namn som ”Blu-ray-spelare”, ”TV-mottagare” och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny.

Urvalet av bra appar är ett ständigt återkommande tema när det gäller Android. Det är ett faktum att utvecklarna inte har varit lika ivriga att göra bra, praktiska appar till Android-TV som de har till Apple TV och Samsungs Smart Hub. Detta bättrar sig troligen i takt med att fler tillverkare och TV-tittare börjar använda Android. Under tiden är det käckt att hitta en lokal tjänst som SVT för nedladdning i Google Play. Netflix-app med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats. Detsamma gäller naturligtvis YouTube! I det här sammanhanget är det värt att notera att 8601-modellen stöder Googles VP9-kodek och alltså kan visa YouTube-videor i 4K-kvalitet.

Philips fjärrkontroll är dubbelsidig, med det vid det här laget så välkända tangentbordet på baksidan. Knapparna förenklar inmatning av sökord, lösenord och liknande, men kräver viss tillvänjning. Philips har slutat med pekfjärren där man flyttar runt en pil på skärmen med hjälp av handrörelser. I stället använder man sig av kombinationer av pilknappar och styrplatta. Fjärrkontrollen har tyvärr lätt att missförstå klickningar och pekrörelser, så det slutar ofta med att den svarar fel på kommandon. Därför kräver den också viss tillvänjning.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

Vi testade nyligen lillebror PUS 7600 och blev positivt överraskade av bildkvaliteten. Tack vare effektiv bildbehandling kunde den faktiskt mäta sig med vår referens-OLED från LG (65EF950V) på en del områden! Den största bristen var, som så ofta med LCD-baserade skärmar, att återgivningen av svart blev ganska så gråaktig. Vilket i sin tur gjorde att bilden kunde verka lite platt i svåra, mörka scener.

Därför är det glädjande att PUS8601 utgör ett betydligt lyft på i stort sett alla bildområden. Det första vi lägger märke till är en märkbar ökning av kontrast. Skärmen har också en bra ljusuniformitet (jämn fördelning av ljus på hela skärmytan), utan plågsamma inslag av ”clouding” och skuggeffekter. Dessutom är svärtan övertygande, med ett bra djup i mörka scener. Man bör dock sätta sig i rät linje rak framför TV:n för att få en optimal bildkvalitet, eftersom betraktningsvinkeln är relativt begränsad både horisontellt och vertikalt.

Som nämnts stöder PUS8601 YouTube i 4K-upplösning tack vare att den har den nya VP9-kodeken som är en mycket mer effektiv komprimering. Resultatet är oerhört bra: Vid det här laget finns det mycket 4K-material som ser riktigt läckert ut, men även annat material av mer ordinär kvalitet ser tjusigt ut tack vare bra uppskalning och brusreducering.

Philips-skärmen är verkligen i sitt esse när vi matar den med 4K-material från Netflix. Scener från Daredevil och The Blacklist är nästan kusligt detaljerade, med en kontrast som verkligen får bilden att ”hoppa ut” mot oss i soffan. Det tog inte lång tid att komma fram till att TV:ns ”Film”-läge passar till det mesta av allt innehåll, eftersom det ger den mest exakta färgåtergivningen, men ändå är fullt av nyanser och glöd. Därifrån kan man, om man vill, också välja särskilda, 100 % optimerade inställningar för att titta på TV under dagtid eller kvällstid (ISF Day/Night).

Många har stora förväntningar på den nya 4K HDR-videostandarden som introduceras i samband med det nya Ultra-HD-Blu-ray-formatet, och som också kommer till Netflix så småningom. Något förenklat är HDR en ny videostandard som ger större dynamikomfång och bredare färgspektrum. Trots en ljusstark panel når inte PUS8601 riktigt upp till de krav på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli en officiellt godkänd ”Ultra HD Premium”-TV. De som vill ha en fullvärdig HDR-TV måste alltså vänta på Philips flaggskeppsmodell som släpps senare i år.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Fyrsidig Ambilight

Ända sedan bildrörets dagar har Philips haft Ambilight som sin specialitet och sin unika finess. Principen är egentligen ganska så enkel: TV:n analyserar färgerna i videosignalen och återger en blandning av dem på väggen bakom TV:n. Genom åren har tekniken förfinats och blivit mer avancerad, med fler, bättre, mer ljusstarka och färgrika lysdioder. Det som en gång i tiden betraktades som en ”gimmick” har utvecklats till att bli en uppskattad finess hos många TV-tittare.

Den mest avancerade Ambilight-tekniken hittills hittar vi i nya PUS8901 Ambilux (som lanserades i höstas). I den används speciella picoprojektorer för att skapa ett ännu större och starkare färgat ljus på väggen.

PUS8601, som vi testar här, har däremot vanliga lysdioder som är likadana som dem i PUS7600. Skillnaden är att Philips har lagt till en extra ljusrad på undersidan av skärmen. Då snackar vi fyrsidig Ambilight! Detta ger definitivt en större effekt än med bara tre sidor – särskilt om TV:n hängs på väggen. Man får tveklöst en extra effekt när ljuset täcker väggen 360 grader runt skärmen.

Ambilight-ljuset bidrar till att öka inlevelsen i en rad olika videomaterial. Känslan av färger och kontrast blir mycket större! Effekten är störst med fullskärms-video, eftersom de svarta letterbox-fälten överst och underst i spelfilmer bryter den sömlösa övergången mellan bild och vägg. Av samma anledning föredrog vi att ta loss högtalarna för att göra skärmen smalare.

 

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

Förutom uppdaterad bildpanel och mer avancerad Ambilight ska PUS8601 ha ett uppgraderat ljudsystem i förhållande till de övriga modellerna i Philips-sortimentet. Med en kombination av sidomonterade högtalare som pekar framåt och extra ”woofers” på baksidan så finns förhoppningar om ett extra piggt ljud. Dessvärre når inte Philipsen hela vägen fram: Högtalarna har en ganska så vass, tunn ljudkaraktär och basen är ihålig och full av resonanser. Inte sämre än genomsnittet, men inte särskilt mycket bättre heller. Kanske är det därför Philips har gjort det så enkelt att ta loss högtalarna? En bra soundbar är vad doktorn ordinerar i det här fallet!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats och konkurrenter

Philips 55PUS8601 är en oerhört kompetent allround-TV med många fina finesser. Bildkvaliteten är satt i högsätet på den här modellen, som fått märkbart bättre kontrast och svärta än övriga modeller. På utrustningssidan kan den skryta med bra anslutningar och blixtsnabb, Android-baserad smart-TV. Ljudet lever inte riktigt upp till förväntningarna i den här prisklassen, men Philips har åtminstone gjort det enkelt att utöka med en separat soundbar.

Konkurrensen är stenhård i det här segmentet och Philips toppmodell måste jämföras med populära rivaler från bland annat Samsung (JS9005 och Panasonic (CX700/800). Samsung är fortfarande nummer 1 när det handlar om smartfinesser, appar och allmän användarvänlighet, medan Panasonic har marginalerna på sin sida när det gäller bildkvalitet.

Många som planerar ett TV-köp under 2016 önskar sig nog en fullvärdig, HDR-kompatibel TV, men då får man gå upp i pris också.

Det som skiljer Philips från konkurrenterna är den grymma bildskärpan i kombination med effektfull Ambilight, som ger en mer behaglig och engagerande TV-upplevelse. Trofasta Philips-fans kan tryggt välja den här TV:n, men även de som inte är bekanta med Ambilight-konceptet bör ta en närmare titt på PUS8601!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild