TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Philips 55PUS7101

Ljus och värme

Den här TV:n från Philips är inte den bästa HDR-skärmen vi har sett, men den kan ändå vara ett bra köp som allround-TV.

Av / 2016-10-16 - 05:00
Philips 55PUS7101

Ljud & Bild tycker

  • Philips 55PUS7101 målar upp en knivskarp Ultra-HD-bild och kryddar upplevelsen med Ambilight-omgivningsljus. Ljudet är också bättre än genomsnittet.
  • Tämligen ordinär kontrast och lyckas inte få fram alla nyanser i HDR-formatet.

Philips har stött på en del svårigheter sedan de började med Android-operativsystemet i sina TV-apparater, men nu verkar det som om det är på bättringsvägen. Årets sortiment består av flera intressanta TV-apparater, och bland dem sticker 55PUS7101 ut och tycks vara en prisvärd modell med Ultra-HD och HDR. Men hur bra är den i praktiken?

 

Design

Philips-skärmen är grymt snygg att titta på, med sitt mörka borstade metallutförande. En lysande Philips-logga sitter mitt på fronten (kan dimmas). Observera att fötterna sitter ända ut på kanterna och därför kräver en bred TV-bänk (Philips har också en liknande modell som heter 7181 och som har en mittmonterad fot). Baksidan är inte lika modern som framsidan, men har kontakter som är vinklade åt sidan vilket gör det enkelt att hänga skärmen tätt intill väggen om man vill det.

 

Användning och finesser

Precis som hos Sony kör TV:n Googles Android-operativsystem. Starten går snabbt och bra, när menysystemet guidar oss igenom de viktigaste grundinställningarna. Anslutna enheter kan enkelt namnges, till exempel ”Blu-ray-spelare” eller ”TV-mottagare”, och hamnar lätt åtkomliga i en snabbmeny. Fjärrkontrollen är ny för i år men har fortfarande Philips QWERTY-tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och annat.

Annons

Urvalet av appar är fortfarande lite bristfälligt i Android, men Netflix med 4K-upplösning finns lyckligtvis på plats (dock ej i HDR-version). Detsamma gäller YouTube i 4K-kvalitet.

 

Bildkvalitet

Philips har alltid haft en förkärlek för ”larger than life”-bild och 55PUS7101 är inget undantag. Den breder på ganska så tjockt med extra färgmättnad i standardläget, vi måste byta till de mer korrekta ISF Day- och ISF Night-lägena för att få någorlunda sansade färger. Även då är det en bit kvar till de mer neutrala skärmarna från Sony, Panasonic och Samsung.

55PUS7101 har en imponerande skärpa och lyckas verkligen få fram detaljerna i både Ultra-HD Blu-ray och vanliga HD-källor. På samma gång är rörelserna jämna och sömlösa. Vilket återigen vittnar om en bra videoprocessor. Betraktningsvinkeln är också bra: Philips har precis som LG utrustat sin TV med en IPS-panel som bevarar färger och kontrast även om man sitter en bit ut mot sidan av soffan.

Nackdelen med de IPS-baserade skärmarna är att de saknar kontrast. Inte heller Philips orkar få fram någon övertygande svärta, med resultatet att mörka scener tappar detaljer. Ljusstyrkan är också bara en bråkdel av vad Samsung 55KS7005 är kapabel att få fram.

Philips TV-apparater har fortfarande många trofasta anhängare, mycket tack vare Ambilight-tekniken, det patenterade omgivningsljuset. 55PUS7101 har tresidig Ambilight som badar bakväggen i färger, vilket i många sammanhang kan ge en bättre kontrastkänsla. Effekten kan justeras och stängas av helt om man vill.

 

Ljudkvalitet

Ljudsystemet är ganska så ordinärt, med högtalare monterade i nederkant plus en extra bashögtalare på baksidan. Den ger ljudet extra fyllighet och det går utmärkt att vrida upp volymen riktigt högt innan det låter obehagligt och förvrängt. Definitivt inte sämst i det här startfältet.

 

Slutsats

Philips-skärmen har flera goda bildegenskaper som många uppskattar, inklusive det unika Ambilight-färgljuset. Skärpan är också övertygande, medan färgerna gärna kunde ha varit ännu mer neutrala. Det som gör att 55PUS7101 tappar lite är bristen på ordentlig ljusstyrka och kontrast, som är nödvändigt för att visa HDR-video från sin bästa sida. I dagsläget saknar Philips-skärmen dessutom stöd för Netflix HDR, vilket ger minuspoäng i förhållande till de andra kandidaterna.

Också i detta test:

Panasonic 58DX700

Gör det mesta rätt

De som vill ha en bra allround-TV hamnar sällan fel med en Panasonic. Så är det med årets 700-serie också!

Bra byggkvalitet, fin bild och stabila smartfunktioner gör detta till ett tryggt TV-köp – som också är kompatibelt med moderna videoformat.
Något begränsad ljusstyrka som därför inte ger full utdelning med de allra mest krävande HDR-filmerna, men klarar sig ändå bättre än många av konkurrenterna.
Läs hela testet

Samsung 55KS7005

Skiner som solen!

Tack vare bländande ljusstyrka och tjusiga färger är Samsungs nya 7-serie en imponerande syn.

Utmärkt ljusstyrka och kontrast gör att Samsung-skärmen skiljer sig från konkurrenterna.
Till det här priset finns det inte mycket att klaga på. Bäst i test!
Läs hela testet

Sony Bravia 55XD8505

Ljussvaga prestanda

Sony Bravia 55XD8505 är inte den mest potenta skärmen vi har sett i år, det gör att den hamnar lite i skuggan av konkurrenterna.

Sony-skärmen har en naturlig färgåtergivning och felfri skärpa från alla videokällor.
Enkelt utförande och separat strömförsörjning sänker helhetsintrycket. Bravia 55XD8505 saknar ljusstyrka för att orka hänga med de allra bästa HDR-skärmarna.
Läs hela testet

LG 55UH770

Svag kontrast

LG-skärmen bjuder på snygg design och läckra smartfunktioner, men bildkvaliteten hamnar lite i skuggan av de bästa.

Strålande smartfunktioner med pekfjärrkontroll innebär att LG-skärmen är smidig att sköta.
Svag kontrast och svärta gör att imponansfaktorn från de nya HDR-filmerna uteblir.
Läs hela testet

Grundig Immensa 55VLX8670

Stram design

Efter en lite tillbakadragen period är tysk-turkiska Grundig tillbaka med en serie välutrustade TV-modeller.

Stilren design och skarp, kontrastrik bild.
Stöder ännu inte UHD Blu-ray och HDR fullt ut.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild