Sony har en lång tradition av att leverera bra TV-apparater som fokuserar på bildkvalitet. Vi har fortfarande testvinnaren från 2017 (55XE9005) färskt i minnet, och det är dessa prestanda som nykomlingen XF9005 ska försöka kopiera.
Användning och finesser
Precis som Philips förlitar sig Sony på Android som smart-operativsystem. Vi tycker dock att Sony har lyckats integrera sina egna menyfunktioner bättre än Philips har. Fjärrkontrollen är också bättre, den svarar snabbare på knapptryckningar. App-utbudet är som i de flesta Android TV-apparater, med en möjlighet att strömma innehåll från mobilen via inbyggt Chromecast. Sony XF9005 har också ett särskilt Game Mode, där vi uppmätte fördröjningen till ca 35 millisekunder.
Bildkvalitet
En sak som skilde förra årets Sony-modell från konkurrenterna var den suveräna LED-bakgrundsbelysningen, som gav oöverträffad kontrast och ljuskontroll. Sony har behållit denna i årets modell. Dessutom har de utrustat XF9005 med samma bildprocessor som sitter i OLED-modellerna (X1).
Sony-processorn sägs vara en av de bästa ”bildmotorerna” på marknaden, och det är enkelt att se varför: Bravia XF9005 levererar testets solklart bästa färgåtergivning, full av dunderstarka nyanser. Skärpan är också suverän: här kan du nästan se minsta lilla grässtrå på fotbollsplanen och det är enkelt att följa med i matchen, även när kameran panorerar. Sony-skärmen har ett särskilt sportläge som ser helt utmärkt ut, utan att överdriva färgmättnaden. Det enda som inte är riktigt bra är den relativt snäva betraktningsvinkeln.
Bravia XF9005 tackar inte nej till filmer och serier heller. Då kommer den överlägsna svärtan till sin rätt. Tack vare riktig LED-bakgrundsbelysning har den väldigt bra lokal kontrast och ljuskontroll, med en förmåga att vara mörk där det behövs och samtidigt smälla till med ordentlig ljusstyrka. Det betyder att den är som gjord för att ge extra tryck i HDR-filmer från UHD Blu-ray, samt Netflix-innehåll som Stranger Things eller Star Trek: Discovery.
Ljudkvalitet
Sony XF9005 har ett ganska så enkelt ljudsystem med standardhögtalare monterade i underkant. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om, det låter ganska så instängt, utan särskild bas eller dynamik. Ingen tvekan om saken: den här TV:n behöver en soundbar-högtalare för att göra den tjusiga bilden rättvisa.
Slutsats
65XF9005 är en av testets dyrare modeller, men i det här fallet är den verkligen värd de extra pengarna. Utmanaren från Sony är den enda som behärskar alla TV-discipliner (sport, spel, filmer och serier) utan att vackla. Den urstarka LED-bakgrundsbelysningen ger riklig kontrast i allt TV-innehåll. Sony är också en av de bästa när det gäller rörelser. Den följer handlingen på planen utan att tappa fokus och hänger med även i de snabbaste vändningarna. En fantastiskt bra allround-TV, och en värdig vinnare av VM-pokalen!
Också i detta test:
Samsung QE65Q6FAMTXXC
Fullträff
Med 65Q6F får du många av detaljerna från Samsungs toppmodeller i en billigare inpackning.
LG 65SK8500
Nyckfull topp-TV
Toppmodellen från LG är en hejdundrande bra TV på många sätt, men har också ett par komplikationer.
LG 65SK7900
Bäst med boll
LG 65SK7900 är en fin TV för sport och spel, men inte den bästa till filmkvällar.
Philips 65PUS8303
Ett snäpp bättre
Med den här modellen tar Philips ett klart steg upp på kvalitetsskalan.
Panasonic TX-65FX700E
Håller måttet
Panasonic har en lång tradition av att konstruera välbyggda TV-apparater med naturlig bildkvalitet, och den nya modellen i FX700-serien är inget undantag.
LG 65UK6950
Fin till sport och spel
LG-skärmen funkar bra med sport och kan skryta med blixtsnabb respons till glädje för gaming-fantaster.
Philips 65PUS7363
Stolpe ut
Philips-skärmen har många fina egenskaper, men det räcker inte till någon pallplats för 65PUS7363.