Philips gjort en riktig comeback på TV-fronten i år, anförd av OLED-modellen 55POS9002 som fick imponerande testresultat. 7502-serien som vi testar här är mycket billigare, men ändå en spännande LCD-modell. Och den har samma avancerade P5-videoprocessor som toppmodellen. Och så har den naturligtvis Ambilight-ljus!
Philips-skärmen har en smal och stilren design i grått metallutförande. Sockeln är kromad och kan vrida TV:n åt olika håll. Baksidan är däremot spartansk, utan möjlighet att dölja sladdarna.
Användarvänlighet och finesser
Philips har valt Android som operativsystem. Det ger tillgång till en lång rad välkända appar och finesser, inklusive YouTube och inbyggt Chromecast som gör det enkelt att styra TV:n med mobilen samt att dela innehåll mellan skärmarna. Däremot får du tåla irriterande Android-tendenser, som automatisk reklam för Google Play-filmuthyrning. Fjärrkontrollen som ingår är överskådlig och bra, med tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och sökord.
Bildkvalitet
Precis som LG har 55PUS7502 en IPS LCD-panel som prioriterar betraktningsvinkel framför absolut kontrast. Sådana paneler kännetecknas ofta av ojämn ljusfördelning, men i Philips fall går det inte att se några ojämnheter – åtminstone betydligt mindre än hos LG.
Precis som hos LG upplever vi att Philips-skärmen bevarar färgerna bättre i en bredare betraktningsvinkel än konkurrenterna. Här går det fint att sitta långt ut mot sidorna utan att färgerna blir matta. Vi märker samtidigt en aningen slappare kontrast och mer gråaktig svärta. Inte heller Philips-skärmen lyckas skapa samma dynamik med HDR-video som de allra bästa.
55PUS7502 har dock ett par egenskaper som förbättrar helhetsintrycket: Philips kraftfulla bildprocessor får det mesta TV-innehåll att se knivskarpt, mjukt och brusfritt ut. Ambilight-ljuset bidrar också till att förbättra bildupplevelsen flera snäpp. Det matchande färgljuset på väggen bakom känns behagligt för ögonen samtidigt som det bidrar till att öka kontrasten. Den 3-sidiga Ambilighten jobbar betydligt snabbare i 7502-modellen än tidigare generationer, och går ihop mer sömlöst med bilden. Imponerande!
Ljudkvalitet
Philips har lagt lite extra resurser på ljudet, med framåtriktade högtalare, extra bashögtalare på baksidan och hela 45 watts förstärkareffekt. Det ger ett både klart och fylligt, öppet och välbalanserat ljud. Basen svänger fint tack vare en särskild ”woofer”. Ingen ersättning för en separat soundbar, men det går att leva med.
Slutsats
Philips 55PUS7502 har överlag bra prestanda, men når inte upp till de bästa när det gäller kontrast och ljusstyrka. Det är därför en okej TV för pengarna, men det finns bättre alternativ där ute.
Också i detta test:
Samsung UE55MU7075
Multitalang
Samsung UE55MU7075 kan ståta med snygg design och utmärkt användarvänlighet, bild och ljud, vilket gör den till ett av de bättre köpen i prisklassen.
Panasonic TX-58EX700
Bra på det mesta
Panasonic-skärmen gör allting bra, utan att direkt briljera på något område.
Sony Bravia KD-55XE9005
Helvassa prestanda
Sony 55XE9005 är en riktig TV-ljuskanon som låter oss njuta av både HDR-filmer och annat TV-material med suverän kontrast.
LG 55SJ850V
Lite grå i svart
Med bred synvinkel och fina färger seglar LG 55SJ850 upp som en av de intressantare modellerna i prisklassen. Fast den kan inte mäta sig med LG:s egna OLED-skärmar ...
TCL U55X9006
Superstark kines
Rykande färska U55X9006 från kinesiska TCL är en seriös rival. Detta är en av testets mest välutrustade TV-apparater, med ljusstark bild och suveränt ljud.